ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»
  • Ενοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι: Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος
  • Ενοχοι για τη δολοφονία Φύσσα, την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και την επίθεση σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

«

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

Η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου που εκφωνήθηκε από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση μέσα αλλά και έξω από το δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε χτες μετά από 5,5 ολόκληρα χρόνια και 453 συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βάρος της απόφασης έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και στους δικαστές Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία υιοθετούσε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των ενόχων.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • 7 πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι:

-- Νίκος Μιχαλολιάκος, ως αρχηγός

-- Ηλίας Κασιδιάρης

-- Ιωάννης Λαγός

-- Χρήστος Παππάς

-- Γιώργος Γερμενής

-- Ηλίας Παναγιώταρος

-- Αρτέμης Ματθαιόπουλος

  • Το δικαστήριο κήρυξε, επίσης, ενόχους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, τους πρώην βουλευτές και στελέχη της:

Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

  • Ως μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Ενοχοι, επίσης, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι Ιωάν. Αγγος, Νικ. Αποστόλου, Ιωάν. Καζαντζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Αναστ. Μιχαλάρος, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολ. Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Βενετ. Πόπορη, Γιώργος Ρουπακιάς, Βασ. Σιατούνης, Γιώρ. Σκάλκος, Χρηστ. Στεργιόπουλος, Αθαν. Στράτος, Γ. - Χ. Τσακανίκας, Τσόρβας, Λέων Τσαλίκης, Χ. - Α. Χατζηδάκης, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Οι δικαστές, επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον χρυσαυγίτη δολοφόνο και στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά.

Από τους 18 κατηγορούμενους για συνέργεια, ένοχοι είναι οι: Αναστάσιος - Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Απαλλάχτηκαν δύο λόγω αμφιβολιών, οι: Σταύρος Σαντοριναίος και Γ. - Χ. Τσακανίκας.

Για την απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων εργατών

Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Συγκεκριμένα οι: Δημ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωστ. Παπαδόπουλος.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στον Ιορδάνη Πουντίδη και τον Νίκο Ζύμαρη) οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη, παραγράφοντας το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστ. - Αντών. Χατζηδάκης.

Για την οπλοκατοχή

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο, κατά περίπτωση, έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή, όπως για παράδειγμα την αστυνομικό Βενετία Πόπορη που υπηρετεί ακόμα στον Πειραιά.

Επίσης, ένοχη για ψευδή κατάθεση κρίθηκε και η σύζυγος του Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 μόνο από τους 68 κατηγορούμενους ήταν στο δικαστήριο.

Στην αίθουσα δεν βρισκόταν κανένας από όσους κατηγορούνταν για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ούτε ο Ρουπακιάς ήταν παρών.

Δομή της εγκληματικής οργάνωσης η δομή του «κόμματος» Χρυσή Αυγή

Με βάση τις παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου, και χωρίς να διαθέτουμε το σκεπτικό της απόφασης, μπορούμε να επισημάνουμε ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε ως δομή της εγκληματικής οργάνωσης ότι δεν ήταν άλλη από την ίδια τη δομή του «κόμματος» της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, καταδίκασε ως διευθύνοντες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του «κόμματος» της Χρυσής Αυγής και έκρινε ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους κατηγορούμενους που ήταν ενταγμένοι στο «κόμμα» της Χρυσής Αυγής (μέλη ΚΕ, πυρηνάρχες, μέλη πενταμελούς κ.ά.).

Γεγονός που αποδεικνύει ότι η ίδια η δομή του κατ' επίφαση κόμματος της Χρυσής Αυγής, ταυτιζόταν, κατά βάση, με τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών αιτούνταν την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, στη συνέχεια θα ακολουθήσει εισαγγελική πρόταση από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια οι υπερασπιστές δευτερολογούν.

Μετά, το δικαστήριο αποσύρεται και επανέρχεται, για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους.

Μετά τα ελαφρυντικά, η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της επί των ποινών, τοποθετείται η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα

INTIME NEWS

Η στιγμή της ανακοίνωσης της ομόφωνης καταδίκης των πολιτικών στελεχών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν για την μάνα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, την Μάγδα, το ξέσπασμα δικαίωσης...

Λίγο πριν, είχε ακούσει την απόφαση καταδίκης για τη δολοφονία του παιδιού της. Ομως, το ξέσπασμα ήρθε όταν άκουσε ότι αυτή η στυγερή εν ψυχρώ δολοφονία ήταν σχεδιασμένη και με εντολή από τους ναζιστές, φασίστες Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο. Αυτούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η μαυροφορεμένη Μάγδα, αμέσως, σήκωσε ψηλά το κεφάλι. Τα μάτια της συνάντησαν τον ουρανό και φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες! Γιε μου τα κατάφερες!».

Βγήκε κλαίγοντας έξω από τη δικαστική αίθουσα και έπεσε στην αγκαλιά της κόρης της. Με τα χέρια και το κεφάλι ψηλά, συνέχισε να φωνάζει ξανά και ξανά: «Ο Παύλος τα κατάφερε...».

Απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και είπε: «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος. Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός, αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας», είπε. Και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ησασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη δίκη

Με τους γονείς του Παύλου Φύσσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης
Με τους γονείς του Παύλου Φύσσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης
Λίγο πριν από τις 10.30 το πρωί, μπήκαν στο χώρο του Εφετείου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Εκεί, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με συνηγόρους από την Πολιτική Αγωγή και κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που ήταν θύματα επίθεσης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με την Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Δ. Κουτσούμπας βγήκε από την αίθουσα και συνομίλησε με τους γονείς του Π. Φύσσα (Μάγδα και Παναγιώτη), μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Σύντομη συνομιλία του Δ. Κουτσούμπα με την Μάγδα Φύσσα, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας
Σύντομη συνομιλία του Δ. Κουτσούμπα με την Μάγδα Φύσσα, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας
Με μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που είχε θύματα δολοφονικής επίθεσης των χρυσαυγιτών

Eurokinissi

Με μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που είχε θύματα δολοφονικής επίθεσης των χρυσαυγιτών
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο,τι κι αν δηλώσουν, οι ευθύνες δεν ξεχνιούνται...

Σε δηλώσεις για τη δικαστική απόφαση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής προχώρησαν χτες πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας», η «πολιτική διάσταση» του οποίου, όπως είπε, «έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε από τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα». Πρόσθεσε ότι συμμετέχει στην «καθολική ικανοποίηση» για την αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα της οργάνωσης και δήλωσε περήφανος «για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της ΧΑ».

«Πανηγύρια» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένος μετά την απόφαση. Για «μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας σε ανάρτησή του: «Δεν ήταν ποτέ αθώοι».

Αυτές οι δηλώσεις δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεών τους για τη μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης. Για το γεγονός ότι στελέχη των κομμάτων τους επέδειξαν προκλητική ανοχή στα φασιστοειδή, τους «χάιδεψαν τα αυτιά», υπήρξαν συνομιλητές τους, γεγονός που εκφράστηκε πολλαπλά. Είτε φωτογραφιζόμενοι πλάι τους σε εκδηλώσεις, παρελάσεις και εθνικές γιορτές, είτε αναπαράγοντας τη θεωρία των «δύο άκρων», που αποτέλεσε άλλοθι για τους ναζί, είτε μιλώντας για «σοβαρή Χρυσή Αυγή», είτε παρέχοντας διευκολύνσεις στους χρυσαυγίτες σε δήμους, Περιφέρειες, στη Βουλή, όταν μόνο οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ ζητούσαν τον αποκλεισμό τους. Ολα αυτά δεν ξεχνιούνται, και μαζί με άλλα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης δείχνουν γιατί δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από το λαό, καθότι υπάρχουν διασυνδέσεις των ακροδεξιών μορφωμάτων με το κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα.

Να πεταχτούν έξω οι χρυσαυγίτες από Ευρωβουλή, Περιφέρεια και δήμο

Παρεμβάσεις χτες από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αθήνας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αθήνας, με χτεσινές τους παρεμβάσεις, ζητούν αντίστοιχα τον αποκλεισμό:

-- Του καταδικασθέντα ναζιστή ευρωβουλευτή Λαγού που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο.

-- Την άμεση αποπομπή των συμβούλων που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώταρος που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

-- Τον αποκλεισμό και τη μη εκπροσώπηση με κανέναν τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο των συμβούλων του ψηφοδελτίου, που ανοικτά υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές η εγκληματική ναζιστική οργάνωση, μεταξύ των οποίων ο Κασιδιάρης που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή - και πλέον καταδικασμένου - Λαγού καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή.

-- Παρέμβαση στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, με την οποία ζήτησε να πάρει την πολιτική απόφαση για άμεση αποπομπή των συμβούλων που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν έχει καμιά δουλειά το Περιφερειακό Συμβούλιο να δίνει γραφεία στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, και ιδιαίτερα απ' τη στιγμή που σήμερα και το Δικαστήριο ευθυγραμμίστηκε με τη λαϊκή απαίτηση και είπε πως πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση. Γιατί θα πρέπει να έχουν γραφεία στην Περιφέρεια Αττικής, ίντερνετ, υπολογιστές και άλλες διευκολύνσεις οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής; Θα πρέπει να πεταχτούν έξω άμεσα οι ναζιστές. Αρκετά μέχρι εδώ οι παραχωρήσεις. Εδω και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεύτερο ζήτημα είναι πως όσοι έχουν εκλεγεί με αυτή τη ναζιστική εγκληματική συμμορία δεν έχουν θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει ανοχή. Πώς ανέχεται κάποιος να είναι στο ίδιο όργανο με μια εγκληματική ναζιστική συμμορία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξε πρόταση του προέδρου του, να τεθεί σε αργία ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Στην ουσία, αυτή η πρόταση αποτελεί προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, μιας και πολλοί από τους εκλεγμένους χρυσαυγίτες στηρίζουν τη διοίκηση Πατούλη. Επίσης, τόσο απ' τον πρόεδρο του Συμβουλίου αλλά και από πλευράς περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη υπήρξε κάλεσμα για αποχώρηση από τη συνεδρίαση των μελών της Ελληνικής Αυγής, προκειμένου αυτό να συνεχιστεί. Η μη ικανοποίηση του αιτήματος οδήγησε τελικά στη διακοπή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-- Με ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο της Αθήνας καλούν τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κινηθεί άμεσα, ώστε να αποκλειστούν και να μην εκπροσωπούνται με κανέναν τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι του ψηφοδελτίου που ανοικτά υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές η εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστηρίου

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της για την απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ενωση, που διά του προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία. Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.

Η Ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης. Αλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της χούντας), η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η απόφαση επιβεβαίωσε με σαφή τρόπο ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Σε αυτήν επισημαίνουν:

«Η απόφαση του τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία δεν άφησε καμία αμφιβολία στο δικαστήριο ότι η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, παρά τη μη ορθή μεταβολή της κατηγορίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κ.τ.λ., όσο και για δεκάδες άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Αναμένουμε από το δικαστήριο να αντιστοιχίσει αυτήν την απόφασή του με την επιβολή των ανώτατων ποινών όπως αρμόζει σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση και να οδηγήσει τους καταδικασθέντες κατηγορούμενους στη φυλακή, προκειμένου να ικανοποιηθεί και το αίσθημα δικαίου του λαού μας και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματά της.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός πρέπει να εντείνει την επαγρύπνησή του και να απομονώσει με την ίδια του τη δράση τη Χρυσή Αυγή και κάθε είδους φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ