ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε κατ' αρχήν τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου για τη δήθεν γενναία και πλουσιοπάροχη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε:

«Ακούγοντας τον Γ. Παπαντωνίου αναρωτήθηκα εάν κάνει συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, πουλώντας ..."φύκια για μεταξωτές κορδέλες" ή έχει άγνοια για την ίδια την εξέλιξη της οικονομίας. Πάντως, συνέχισε, δεν έχω το δικαίωμα να κατηγορήσω τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για άγνοια.

Οσο για την ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση «έδωσε χρήμα» τόνισε ότι αυτό που «έδωσε» ήταν 300 δρχ. την ημέρα ή 10.000 δρχ. τον μήνα που αντιστοιχούν σε ένα γιαούρτι ή ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, ενώ αφαίρεσε πολλαπλάσια. Η πολιτική σας, τόνισε, είναι πολιτική τής πιο κακόγουστης και προσβλητικής φιλανθρωπίας.

Σχολιάζοντας τις διάφορες κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το μεν «Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση» το μόνο που κάνει είναι να ανακυκλώνει την ανεργία, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό αφορούν μόνο ένα μέρος αυτών που χάνονται.

Καταλήγοντας τόνισε ότι με τη λογική των παραχωρήσεων που δήθεν κάνουν οι κυβερνήσεις επιχειρείται να καλλιεργηθεί στον κόσμο η αντίληψη της μειωμένης προσδοκίας. Οσο δε για τη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει άλλη οπτική και δε χωράει στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
... Στην ιδία κατεύθυνση!

Το... νόμο Σιούφα πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ ως «λύση» για το Ασφαλιστικό

Την αδυναμία της ΝΔ να ασκήσει επί της ουσίας κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, ιδίως για το Ασφαλιστικό, που έχουν ξεσηκώσει την αντίδραση του ελληνικού λαού απέδειξε χτες έμπρακτα με την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε μια χαμηλών (συγκριτικά με τον πρωθυπουργό) τόνων ομιλία, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «είναι πιο φερέγγυα δύναμη για την επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος στην ιδία όμως κατεύθυνση. Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι το χιλιοκαταγγελμένο από το συνδικαλιστικό κίνημα νομοσχέδιο του Δημήτρη Σιούφα, το 1992 τέθηκε σε εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, πρότεινε χτες στη Βουλή ως «επιβεβλημένη λύση» για το ασφαλιστικό σύστημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να εγγυηθεί το δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον τριμερή χαρακτήρα της χρηματοδότησης και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη». Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της «σταδιακής και κατόπιν διαλόγου ενοποίησης συγγενών ταμείων» και της «εξεύρεσης ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων». Επίσης άφησε ανοιχτό και το θέμα της μείωσης συντάξεων λέγοντας ότι «δε δεχόμαστε προτάσεις που μειώνουν τις συντάξεις των οικονομικά ασθενέστερων και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν το 45%», σημειώνοντας ότι τα όρια ηλικίας πρέπει να καθοριστούν με βάση τη νομοθεσία της ΝΔ το 1992 που αύξανε επίσης τα όρια των συντάξεων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την Κοινωνική Ασφάλιση για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Προσπαθήσατε να μεταθέσετε στις πλάτες των ασφαλισμένων την ανεπάρκεια του κράτους και την αποτυχία της πολιτικής σας στις πλάτες των ασφαλισμένων». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κακοδιοίκηση, κατασπατάληση, αναποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων».

Ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε ασκώντας συνολικότερη κριτική, τονίζοντας πως «αποδεικνύεται ξεκάθαρα πια ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει συγκροτημένη στρατηγική. Είναι κυβέρνηση της σύγχυσης, της στασιμότητας και της συντήρησης. Κυβέρνηση σε πλήρη αδράνεια». Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό σημείωσε: «κουραστήκατε και κουράσατε. Εχετε αυτοακυρωθεί. Χάσατε τον έλεγχο της καταστάσης, χάσατε και τον έλεγχο της κυβέρνησης. Δεν κυβερνάται έτσι ένας τόπος. Δεν κερδίζεται έτσι η νέα εποχή».

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διάλογος «χωρίς προαπαιτούμενα»

Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Την αυταπάτη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό με τη σημερινή κυβέρνηση αναπαρήγαγε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του όπου έκανε λόγο για την ανάγκη «εθνικού διαλόγου» για το θέμα αλλά και συνολικότερα για το κοινωνικό κράτος.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Συνασπισμός θεωρεί ότι με αφορμή το Ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει ένας οργανωμένος και συνολικός εθνικός διάλογος από την αρχή, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρονική πίεση για την κοινωνική ασφάλεια και προστασία. Για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας». Επίσης, σημείωσε ότι «για να έχει νόημα ένας τέτοιος διάλογος είναι αναγκαία η δέσμευση της κυβέρνησης για την κρατική εγγύηση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, δηλαδή η επαρκής, μόνιμη, σταθερή και απευθείας χρηματοδότησή τους από τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού». Πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά «την έκταση του κοινωνικού κράτους, την ποιότητά του και τη χρηματοδότησή του από το δημοσιονομικό σύστημα».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΣΥΝ για το Ασφαλιστικό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για «θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συνολικών πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με αναλογία 2/9 από τους εργαζόμενους, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τους εργοδότες». Επίσης έκανε λόγο για «ελεύθερη επιλογή του χρόνου συνταξιοδότησης».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών με «προοδευτικές εξαγγελίες», τις οποίες στη συνέχεια μετατρέπει σε «κεντροδεξιές, φιλελεύθερες επιλογές», σημειώνοντας ότι ασκείται η κυβερνητική εξουσία με «υποκατάστατα» και «υποβολείς».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», τη συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου στη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη, στην εκπομπή «Φύλλο και Φτερό», που παραχώρησε ευγενικά το τηλεοπτικό κανάλι ΕΧΤΡΑ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση για τις εξελίξεις στην ανώτερη και ανώτατη παιδεία.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα αδιέξοδα της συναινετικής «αντιπολίτευσης»

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής και της στήριξης των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών μέτρων βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ. Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε την αδυναμία της να «αντιπαρατεθεί» με την κυβερνητική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα προσδιόρισε και τα όρια της δημαγωγικής «φιλολαϊκής» τακτικής της.

Η στάση που τήρησε ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε καθαρά και χτες, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την εμμονή του στη συναινετική «αντιπολίτευση» και στην άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση από πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η δεδομένη και εντελώς προβλέψιμη τακτική της ηγεσίας της ΝΔ επιτρέπει στην κυβερνητική προπαγάνδα να κερδίζει τις εντυπώσεις, ανασύροντας δοκιμασμένα όπλα, όπως το κέντρισμα των αντιδεξιών αντανακλαστικών ή το παραδοσιακό στερεότυπο ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα του κεφαλαίου»! Η φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ με τη διπρόσωπη τακτική στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να πείσει ότι οι δικές της θέσεις είναι «πιο φιλολαϊκές», τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτές της κυβέρνησης, δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ακριβώς γιατί οι θέσεις της δε διαφοροποιούνται καθόλου επί της ουσίας από αυτές της κυβέρνησης.

Η Ρηγίλλης, αδυνατώντας να διακρίνει τα πραγματικά αίτια της αδιέξοδης «αντιπολιτευτικής» τακτικής της, αναζητά από χτες τους λόγους για τους οποίους έχασε τη μάχη των εντυπώσεων σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ορισμένοι βουλευτές εισηγούνται να παρθούν μέτρα σε βάρος των υπεύθυνων για την εισαγωγή του κειμένου για το Ασφαλιστικό στο κεντρικό site της ΝΔ στο Ιντερνετ, κείμενο που χρησιμοποίησε χτες ο Κ. Σημίτης για να εξουδετερώσει τα όποια πολιτικά οφέλη της ΝΔ. Ομως, το κείμενο αυτό του καθηγητή Τρύφωνα Κολλίντζα, που υπήρχε από το Σεπτέμβρη του 2000, παρά την πανικόβλητη απόσυρσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν είναι «αιρετικό» αλλά αποδίδει τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ, χωρίς τις στρογγυλοποιήσεις και απαλείψεις που έγιναν για λόγους σκοπιμοτήτων. Εξάλλου, ο «προϊστάμενος» του καθηγητή, Γ. Αλογοσκούφης, δε δίστασε χτες να δηλώσει (στον «Πλάνετ») ότι «για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ήταν και τόσο κακό το κείμενο»! Ερωτηθείς μάλιστα αν οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο δεν εκφράζουν τη ΝΔ απάντησε: «Οχι δε λέω αυτό». Παράλληλα δήλωσε ότι το κείμενο «δεν έπρεπε να είχε μπει ποτέ στον κυβερνοχώρο». Σημειώνεται ότι στο κείμενο δε διατυπώνονταν παρά οι γνωστές παγκοσμίως νεοφιλελεύθερες συνταγές για τη «λύση» του Ασφαλιστικού, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπολογισμός της σύνταξης με βάση το γενικό μέσο όρο όλων των χρόνων απασχόλησης, σταδιακή μετατροπή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό με την καθιέρωση των «τριών πυλώνων», κ.ά.

Στη Ρηγίλλης επικρατούσε χτες κατήφεια αλλά και προβληματισμός, που εντοπιζόταν στο τι έφταιξε και δεν υλοποιήθηκε η προχτεσινή «υπόσχεση» του εκπροσώπου Τύπου ότι «η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα για την κυβέρνηση». Συνεργάτες του προέδρου δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά, όπως πιστεύουν, αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην «πορεία πλεύσης» και περιμένει τους «σιδερένιους νόμους» του δικομματισμού να λειτουργήσουν υπέρ του κόμματός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ