ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας σε εργοτάξιο της πόλης
Από την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας σε εργοτάξιο της πόλης
Παρέμβαση σε εργοτάξιο ανέγερσης καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου στις 15/10 σημειώθηκε εργατικό ατύχημα μετά από πτώση εργαζόμενου, έκανε το Σάββατο το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Τη μέρα εκείνη στο χώρο εκτελούνταν εργασίες, κατά παράβαση της πενθήμερης εργασίας, και σταμάτησαν μετά την παρέμβαση.

Ακολούθησαν συνέλευση των εργαζομένων και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, αλλά και για την ανάγκη να οργανωθούν η διεκδίκηση και ο αγώνας τους.

Με την παρέμβασή του, σημειώνει το Συνδικάτο, «έδωσε μια πρώτη απάντηση στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους εργολάβους που έχουν ξεσαλώσει στην πόλη μας, εκμεταλλευόμενοι την προς όφελός τους υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών». Το Συνδικάτο καταγγέλλει τη διάλυση του ωραρίου, την καταπάτηση του 5ήμερου, την κλοπή ενσήμων, τις οφειλές δεδουλευμένων και την πληρωμή με «έναντι».

«Απαιτούμε υπογραφή Συμβάσεων σε κάθε έργο, αύξηση του μεροκάματου 20% σε όλους και ένσημα για κάθε μέρα εργασίας, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Το 5ήμερο και το 7ωρο επιβλήθηκαν με σκληρούς αγώνες και δεν πρόκειται να τα παζαρέψουμε», καταλήγει το Συνδικάτο.

Στο μεταξύ, σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την Κυριακή το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι μέσα στη νέα οικονομική κρίση και την πανδημία, ενώ τον τόνο έδωσε το κάλεσμα σε αγωνιστική εγρήγορση για την υπογραφή ΣΣΕ, για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η θέση των εργαζομένων είναι στο χώρο δουλειάς, με όλα τα μέτρα προστασίας

Την αξιοποίηση του καθεστώτος της τηλεργασίας ως μίας ακόμα «ευέλικτης» εργασιακής σχέσης στα χέρια των επιχειρήσεων, κόντρα στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να την εμφανίζουν σαν ρύθμιση που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, επιβεβαίωσε η διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας leasing της Εθνικής Τράπεζας σε παρέμβαση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία καθορίζονται με απόφαση της εταιρείας μας, κατά την απόλυτη κρίση της ανάλογα με τις λειτουργικές και τις επιχειρησιακές της ανάγκες», αναφέρει η εταιρεία και ξεκαθαρίζει ότι ο θεσμός της τηλεργασίας «δεν αποτελεί κάποιου είδους παροχή προς τον εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και άλλες οικογενειακές ή κοινωνικές ανάγκες του».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μάλιστα, η εταιρεία τονίζει ότι ο εργαζόμενος σε τηλεργασία «υποχρεούται να τηρεί πλήρως το ωράριο εργασίας» και να είναι «αφοσιωμένος στην εργασία του, χωρίς παρεμβάσεις και διακοπές από τρίτους εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παροχή των υπηρεσιών του (π.χ. φροντίδα και περιποίηση παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, οικιακές εργασίες κ.λπ.)», διότι κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε «μη παραγωγικό» και «μη ανταποκρινόμενο προσηκόντως στις υποχρεώσεις του έναντι του εργοδότη»...

Μετά από μήνες γενικευμένης εφαρμογής της τηλεργασίας, το Σωματείο υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν μάθει από πρώτο χέρι πως η εργασιακή αυτή σχέση φέρνει ωράρια - λάστιχο, επιβάρυνση της υγείας τους, απομόνωση από τους συναδέλφους τους και τη συλλογική πάλη.

«Η φυσική θέση των εργαζομένων είναι στο χώρο δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», τονίζει το Σωματείο. Οσον αφορά την ανάγκη των εργαζομένων να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και κλεισίματος σχολικών μονάδων, διεκδικεί έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές.

ΝΑΟΥΣΑ
Να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτοι εργάτες και αγρότες

Από τη συγκέντρωση στην Επισκοπή Νάουσας
Από τη συγκέντρωση στην Επισκοπή Νάουσας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Επισκοπής στη Νάουσα πραγματοποίησαν την Παρασκευή εργάτες και αγρότες της περιοχής, απαιτώντας να τους πληρώσουν άμεσα όσα τους χρωστάνε οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Κατήγγειλαν ότι δεκάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, οι οποίοι εργάστηκαν ή εργάζονται στα διαλογητήρια, παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο ταμείο ανεργίας και χάνουν επιδόματα, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι. Απλήρωτοι είναι και οι αγρότες της περιοχής για την παραγωγή που έχουν παραδώσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τη φοροληστεία, το εμπάργκο, τις καταστροφές κ.λπ.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, η Στέλλα Ιακωβίδου, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Παρευρέθηκαν απλήρωτοι εργαζόμενοι από τα διαλογητήρια του ΑΣΟΠ Επισκοπής, που ακόμα περιμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της διοίκησης του συνεταιρισμού για εξόφληση των περσινών δεδουλευμένων, επιδομάτων άδειας κ.ά.

Εργάτες και αγρότες απαιτούν: Τώρα να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας με 50 ημερομίσθια. Να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% των ζημιών που υπέστησαν. Κατάργηση του εμπάργκο. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών και χωραφιών. Να μην κόβονται το ρεύμα και το νερό σε καμία ανήμπορη λαϊκή οικογένεια. Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Κινητοποίηση με τρακτέρ σήμερα στον Πύργο

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, με σημείο συνάντησης στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στις 12 το μεσημέρι, προχωρά σήμερα Τρίτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης. Γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμός των κοπαδιών για τον καταρροϊκό πυρετό.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη
  • Αγωνιστική κινητοποίηση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22/10, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Κατερίνη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη των συνταξιούχων, έξω από το Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης σπίτια λαϊκών οικογενειών της Λαυρεωτικής

Σε σύσκεψη κατοίκων προχωρά το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

Την άθλια μεθόδευση σε βάρος του λαού της Λαυρεωτικής, με τα συστημένα γράμματα που αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών της ευρύτερης περιοχής, ισχυριζόμενο πως είναι «δημόσια περιουσία», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και διοργανώνει σύσκεψη κατοίκων αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ στο φοινικόδασος (στο θεατράκι).

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, μέλη των σωματείων του και κάτοικοι της Λαυρεωτικής κατήγγειλαν τις τελευταίες μέρες ότι έλαβαν τέτοιες άθλιες επιστολές από το υπουργείο. Παρόμοιες επιστολές, πέραν των κατοίκων της Νεάπολης, άρχισαν να παραλαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών του Κυπριανού, αλλά και σε άλλες περιοχές.

«Τα σπίτια των μεταλλωρύχων, που τα έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους και το αίμα τους οι μεταλλωρύχοι και μάλιστα υποχρεωθήκαμε να τα ξαναπληρώσουμε για να μας τα παραχωρήσει η Γαλλική Εταιρεία, έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι δημόσια...», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο. «Μετά από 40 χρόνια και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας από τον Μποδοσάκη και κάθε λογής καταπατητές, έρχεται τώρα το Δημόσιο ως σύγχρονος Μποδοσάκης και θέλει να αρπάξει τα σπίτια μας, για να τα εκποιήσει μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί «εδώ και τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε. Να μην υποχρεωθεί κανείς να πληρώσει κανενός είδους παράβολο ή οποιαδήποτε μορφής ένσταση σε κτηματολόγιο κ.λπ. Φτάνει η ληστεία που γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο έτσι κι αλλιώς έπρεπε να έχουμε απαλλαγεί λόγω παλαιότητας του παραδοσιακού οικισμού, που υποχρεωνόμαστε να τον συντηρούμε».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Να μη μείνει ούτε μια μέρα χωρίς τηλεθέρμανση ο λαός της περιοχής

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) στην Πτολεμαΐδα καλεί σήμερα Τρίτη, στις 12 μ., το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας Ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση.

Ειδικά για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, το Συντονιστικό διεκδικεί την απρόσκοπτη λειτουργία της, ώστε να μη μείνει ούτε μια μέρα χωρίς θέρμανση ο λαός της περιοχής, την επέκταση του δικτύου της στα χωριά της περιοχής, καθώς και να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια, με ταυτόχρονη μείωσή τους σε όσους χτυπήθηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Παράλληλα, το Συντονιστικό διεκδικεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΤΗΠ. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού συναντήθηκε το Σάββατο με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΤΗΠ. Συζητήθηκαν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι εξελίξεις με βάση τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ