ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θα απεργήσουν όλοι!

Συγκεντρώσεις σ' όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Παλλαϊκά χαρακτηριστικά αποκτά η συμμετοχή και στην αυριανή απεργία

Avaton

Ολη η Θεσσαλονίκη αναμένεται να παραλύσει αύριο Πέμπτη, μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Θα απεργήσουν όλοι. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι καταστηματάρχες θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, οι φαρμακοποιοί επίσης, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι φοιτητές και σπουδαστές.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου, απ' όπου θα αρχίσει πορεία προς το ΕΚΘ.

Η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες ότι συμμετέχει στην απεργία με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και το απόγευμα από τις 8.30 μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, έμποροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνουν αύριο το νέο δυνατό, αγωνιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση - εργοδοσία: Οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν, αγωνίζονται και διεκδικούν Κοινωνική Ασφάλιση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι Διοικήσεις του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ/ ΝΤ ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου (Καπάνι) και εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Η συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης θα είναι καθολική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, «αφού η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο δε διδάχθηκε τίποτα, αλλά μας εμπαίζει... Για μας τίποτα δεν άλλαξε. Οι προτάσεις "πάγωσαν", αλλά επανέρχονται με κάθε τρόπο και μέσο».

Avaton

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Θεόδωρος Κυριακίδης, γ. γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι ο αγώνας δεν τελειώνει με την απεργία και κινητοποίηση της Πέμπτης. «Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση πρέπει να αποτελέσει σταθμό για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, για την αποτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται για στημένο διάλογο και κυρίως για την κατάκτηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Χτες συνεχίστηκαν οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά περιοδεία στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, όπου μοιράστηκε στους εργαζόμενους υλικό του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και έγινε συζήτηση στο τέλος της βάρδιας.

Στελέχη των συνταξιούχων πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις στο ΚΑΠΗ του Δήμου Πανοράματος και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Συκεών και Α` Νεαπόλεως. Επίσης περιόδευσαν στο ΙΚΑ Νεαπόλεως, και στις συζητήσεις που έγιναν με εργαζόμενους και επισκέπτες εκφράστηκε η έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το απόγευμα περιόδευσαν στο ΚΑΠΗ του Δήμου Πυλαίας.

Περιοδείες πραγματοποίησαν επίσης κλιμάκια στελεχών του ΠΑΜΕ στις εγκαταστάσεις Μενεμένης του ΟΣΕ, σε τσαγκαράδικα και βιοτεχνίες δέρματος και σε αρκετά ξενοδοχεία της πόλης.

Στις άλλες πόλεις

Μπροστάρηδες αναδείχνονται οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης στην κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας και της πανεργατικής συγκέντρωσης της Πέμπτης 17ης του Μάη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω πόλεις:

Κοζάνη, προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Πτολεμαΐδα: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στην Οδό Νοσοκομείου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Καστοριά: Προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων στις 10.30 π.μ.

Γρεβενά: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9 π.μ. απέναντι από το κτίριο της ΝΕΛΕ. Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία στις 10 π.μ.

Φλώρινα: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Κιλκίς: Συγκέντρωση στην Πλατεία Ειρήνης στις 10 το πρωί. Στο μεταξύ, συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει οι Σύλλογοι Δημοσίων Υπαλλήλων και Διδασκάλων.

Εδεσσα: Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Πέλλας αποφάσισε χτες να κλείσουν τα καταστήματα, καθώς και συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Γιαννιτσά: Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Βέροια: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9 π.μ. στην Πλατεία Ωρολογίου. Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί.

Νάουσα: Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αλεξάνδρεια: Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις στις 3 πόλεις της Ημαθίας (Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια) συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία ΕΒΕ του Νομού, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Κατερίνη: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο Παλιό Σιντριβάνι. Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πολύγυρος: Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σήμερα Τετάρτη προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Ορμύλια.

Σέρρες: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.00 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καβάλα: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Δράμα: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην Πλατεία. Συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 10.30 π.μ.

Κομοτηνή: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στην αρχή της Οδού Βενιζέλου. Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ.

Αλεξανδρούπολη: Προσυγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 9.30 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο. Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ.

Ξάνθη: Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. μπροστά στο Διοικητήριο. Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων του Νομού την Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δε θα λείψει κανείς

Παλλαϊκή «φωνή» αντίστασης και αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα «ηχήσει» αύριο στη Θεσσαλία. Εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι θα δώσουν, και αυτή τη φορά, το δυναμικό «παρών» τους στις παλλαϊκές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και θα στείλουν μήνυμα ανυποχώρητης πάλης για να μην «περάσουν» τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι προετοιμασίες για την επιτυχία των αυριανών παλλαϊκών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία βρίσκονται στην τελική ευθεία. Και στους τέσσερις νομούς της περιοχής πραγματοποιούνται περιοδείες στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σ' άλλους χώρους δουλιάς, ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις συνοικίες των πόλεων και σε χωριά, κοινές συσκέψεις εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης.

Αύριο τα εργοστάσια και οι άλλοι χώροι δουλιάς θα «νεκρώσουν», τα μαγαζιά θα βάλουν «λουκέτο» και στις πλατείες των πρωτευουσών της Θεσσαλίας θα «ανταμώσουν» όλα τα λαϊκά στρώματα στο «δρόμο» του κοινού αγώνα για να βροντοφωνάξουν «όχι» στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ οι αγρότες του νομού θα προσυγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Λαού. Κλειστά θα είναι αύριο στη Λάρισα τα ιατρεία και τα φαρμακεία με αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Κτηνιατρικού Συλλόγου. Επίσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, «λουκέτο» θα μπει αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και στο Δήμο Λάρισας.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο και η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου στις 9 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Χτες, στους δρόμους του Βόλου, πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, οι προσυγκεντρώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών στις 9 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων, ενώ οι αγρότες θα προσυγκεντρωθούν και θα φτάσουν εκεί με πορεία. Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση ν' αποσύρει πλήρως τ' αντιασφαλιστικά μέτρα και δηλώνει ότι υποστηρίζει το παλλαϊκό αίτημα για Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια, καθολική, υποχρεωτική. Καλεί, επίσης, το λαό της Καρδίτσας να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει. Αποφάσεις συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση πήραν και οι Ενώσεις των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών Καρδίτσας.

Βιάζονται να αρχίσουν διάλογο

Τη θέληση του ίδιου και των ομογάλακτών του στη ΓΣΕΕ ν' αρχίσει ο διαβόητος «κοινωνικός διάλογος» και την αγωνία του μήπως και ηττηθεί στο «Ασφαλιστικό» η κυβέρνηση, προσπάθησε να μεταφέρει στους εργαζόμενους, μιλώντας σε σύσκεψη που διοργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο Γιάννης Παναγόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Πλην, όμως, απέτυχε παταγωδώς ως «επικοινωνιολόγος της κυβέρνησης» και αποδοκιμάστηκε δεόντως, με αποτέλεσμα να χάσει την ψυχραιμία του και να αρχίσει τις επιθέσεις εναντίον του... ΠΑΜΕ.

Με τις προτάσεις που έχει το ΠΑΜΕ... υπονομεύει την απεργία, είπε ο «συνδικαλιστής» και κάνοντας και τον απαραίτητο, σε τέτοιες περιστάσεις, αντικομμουνισμό, δήλωσε πως αυτά που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΠΑΜΕ τα είχαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και γι' αυτό... ανατράπηκαν! Ταυτόχρονα, έσπευσε να τονίσει ότι η ΓΣΕΕ δε θέλει την ήττα της κυβέρνησης και θ' αγωνιστεί για την υπεράσπιση των δικών της προτάσεων στο διάλογο, ο οποίος θα γίνει. (Το τραπέζι είναι στρωμένο - είπε χαρακτηριστικά - αφού τα μέτρα αποσύρθηκαν)!

Ο Γ. Παναγόπουλος θέλησε να λειτουργήσει σαν προπαγανδιστής του «κοινωνικού διαλόγου» - ο κύκλος των «φροντιστηρίων» περί διαλόγου, με «φροντιστές» στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αρχίζει πριν ακόμα γίνει η μεθαυριανή απεργία - αλλά μάλλον «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», παρά το γεγονός ότι ήταν καλεσμένος της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που «βαράει στον ίδιο χαβά» με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ...

Αλλά υπονομευτές της απεργίας φυτρώνουν και αλλού. Μαθαίνουμε ότι στελέχη του «ΣΥΝ» στη Βορειοδυτική Ελλάδα διαδίδουν με τη μορφή των «προσωπικών εκτιμήσεων» ότι είναι λάθος η απόφαση για απεργία στις 17 Μάη, γιατί πιστεύουν ότι «πάντοτε μια δεύτερη απεργία είναι μικρότερη από την πρώτη»! Το φαινόμενο εντοπίστηκε στις Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα και αλλού, που δείχνει ότι δεν είναι προσωπικές απόψεις, αλλά γραμμή υπονόμευσης της απεργίας.

Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι και το γεγονός ότι οι ηγεσίες ορισμένων συνδικάτων δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την απεργία. Με ευθύνη της παράταξης της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Μετάλλου - όπου είναι πλειοψηφία - δε συνήλθε ούτε το διοικητικό της συμβούλιο για να συζητήσει και να πάρει μέτρα για την απεργία. Και να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία αυτή καλύπτει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο, ενώ σε μεγάλα εργοστάσια δεν υπάρχουν σωματεία και οι εργάτες βιώνουν την απροκάλυπτη εργοδοτική τρομοκρατία.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οι συγκεντρώσεις

Στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου που θα καταλήξει με πορεία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Οι επαγγελματοβιοτέχνες καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου, στον Εμπορικό Σύλλογο στις 9.30 π.μ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους και τα αυτοκίνητα σε προσυγκέντρωση στην πλ. Μαρούδα στις 9 π.μ.

Στο Αίγιο, το Εργατικό Κέντρο μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και τη ΣΕ Αγροτών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας στις 10 π.μ.

Στον Πύργο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ στις 9.30 π.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το ΕΚ στις 10 π.μ.

Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μάρτη στις 9.30 π.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10 π.μ.

Στη Σπάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης στις 10 π.μ.

Στην Τρίπολη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στις 10 π.μ.

Στην Κόρινθο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στα Περιβολάκια στις 9.30 π.μ.

Στο Αργος, η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στο Ναύπλιο, η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο Ναυπλίου.

Στα Γιάννενα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Ρολόι. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο (ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ).

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. μπροστά από το ΕΚ.

Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το ΕΚ.

Στην Πρέβεζα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Φόρο. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο ΕΚ στις 10 π.μ.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Στην Κέρκυρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλ. Σαρόκκου στις 9.30 π.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ) μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚ.

Στη Λευκάδα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία του Αγίου Μηνά.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο του νησιού καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το ΕΚ.

Περιοδεία στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση Ηρακλείου Κρήτης, στα πλαίσια των προσπαθειών για ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων και με στόχο την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 17 Μάη, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 16 Μάη, περιοδεία σε εργασιακούς χώρους, με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από τη μάντρα του Δήμου Ηρακλείου στη ΒΙΠΕ και θα συνεχιστεί στην αποθήκη του «Καρφούρ», στην ΥΠΑ και στη ΔΕΗ Λινοπεραμάτων, όπου και θα γίνει ομιλία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει περιοδεία σε καφενεία της Αλικαρνασσού.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΛΦΑΤΕΞ»
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Κλωστήρια ΑΛΦΑΤΕΞ», που εδρεύει στη Γιάννουλη, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και την καταβολή των αποζημιώσεων που τους οφείλει ο εργοδότης τους Θ. Πίσσας. Οι 75 εργαζόμενοι, οι οποίοι από τις 19 Γενάρη που έκλεισε το εργοστάσιο και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης έχουν πεταχτεί ουσιαστικά στο «δρόμο» της ανεργίας, απαιτούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψή τους σ' αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι το εργοστάσιο έκλεισε ύστερα από την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Εργασίας (ιδιοκτήτρια του εργοστασίου) εναντίον του Θ. Πίσσα, στον οποίο νοίκιαζε το εργοστάσιο, για τα δάνεια και τα ενοίκια που της οφείλει, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για την πώληση του εργοστασίου, η Τράπεζα Εργασίας κήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό με «κλειστές» προσφορές, ο οποίος έγινε πριν λίγες μέρες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της τράπεζας για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς, ωστόσο, να πάρουν σαφείς απαντήσεις.

ΛΑΜΙΑ
Ωρα να τραβήξουμε μπροστά

«Ψηλά τη σημαία του αγώνα. Τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε μπροστά. Να μην εγκλωβιστούμε στα πλαστά διλήμματα και τεχνικά κόλπα, που έχουν εξαπολύσει τα κυβερνητικά επιτελεία και όλοι όσοι στηρίζουν την ίδια, ή με παραλλαγές, πολιτική της κυβέρνησης. Ολοι στην 24ωρη απεργία της 17 Μάη, όλοι στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Λαού της Λαμίας, στις 9 το πρωί. Οχι στον κοινωνικό διάλογο. Να κλιμακωθούν τώρα οι αγώνες».

Με αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνεται στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο συνδυασμός του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» (ΕΑΜ), προτρέποντάς τους σε αντεπίθεση για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

«Οι εκκλήσεις για συμμετοχή στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο", τονίζει στην ανακοίνωσή του το "ΕΑΜ", αποσκοπούν αποκλειστικά στην παγίδευσή μας. Στις 17 Μάη, όμως, θα πάρουν την απάντηση από τους εργαζόμενους και όχι μόνο. Θα την πάρουν και από τους μικρομαγαζάτορες, τους αγρότες, συνολικά από τις λαϊκές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ