ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Σφοδρή κινεζική αντίθεση

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ενώ μιλά στον Τύπο

Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ενώ μιλά στον Τύπο
ΠΕΚΙΝΟ.-

Αυλαία της παγκόσμιας περιοδείας των Αμερικανών υψηλότατων αξιωματούχων, που προσπάθησαν να πείσουν «φίλους και συμμάχους» και «εχθρούς» για την απόλυτη αναγκαιότητα ανάπτυξης του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ» (NMD), σε μία χώρα που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο -και όχι για θετικό λόγο- της αμερικανικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, την Κίνα. Εντούτοις, επί κινεζικού εδάφους οι συνομιλίες ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες...

Δεδομένης της πολλαπλώς εκπεφρασμένης αντίθεσης της Κίνας, ξεκίνησαν χτες στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κινέζους αξιωματούχους και τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, που κύριο σκοπό, σύμφωνα με τις δηλώσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών, είχε να εξηγήσει στην κινεζική κυβέρνηση το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος αμύνης των ΗΠΑ. Κυρίως ανέλαβε να απευθυνθεί στον «κινεζικό ρεαλισμό», όπως τον χαρακτήρισε, ώστε να παραμερίσει τις ανησυχίες της κινεζικής ηγεσίας, η οποία τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» θα σημάνει και μία νέα και πιο επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο και την παγκόσμια ασφάλεια. «Η Κίνα εμφανώς μοιράζεται με εμάς τα ίδια συμφέροντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Ασία και στον κόσμο ολόκληρο. Η ελάττωση των κινδύνων που θέτουν οι εξοπλισμοί μαζικής καταστροφής είναι ένα ζωτικό στοιχείο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο Κέλι σε δηλώσεις του που δόθηκαν στον κινεζικό Τύπο.

Ομως παρά το χαμήλωμα των τόνων και την προσπάθεια αυτού του διπλωματικού ελιγμού, οι συνομιλίες έπεσαν στο κενό, καθώς κατά την έξοδο από τη συνάντηση το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γιουξί, ο οποίος τόνισε ότι τίποτα από αυτά που δήλωσε και ανέλυσε ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν μπόρεσαν να μεταπείσουν την κινεζική αντιπροσωπεία, που περιλάμβανε και τον ανώτατο αξιωματούχο για θέματα αφοπλισμού Σα Ζουκάνγκ, από την κατηγορηματική αντίθεσή τους. «Η θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει. Αντιτιθόμαστε στο NMD γιατί έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υφιστάμενη παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και αποσταθεροποιεί τη διεθνή ασφάλεια» θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Γιουξί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση. Ερωτώμενος μάλιστα ο Γιουξί απέρριψε ως «αβάσιμες και ανεύθυνες» τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε προχτεσινό άρθρο της «Ουάσιγκτον Τάιμς» και ανέφεραν ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι κατέγραψαν στοιχεία για κινήσεις προετοιμασίας των κινεζικών αρχών για υπόγεια πυρηνική δοκιμή μέσα στο Μάη.

Πάντως δεν έγινε γνωστό πώς αντέδρασε η αμερικανική πλευρά στους ισχυρισμούς της Κίνας, πως αποτελεί τον πρώτο στόχο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας αφού το Πεκίνο πιστεύει ότι απειλεί την ίδια τη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής της χώρας. Επίσης, η Κίνα αμφισβητεί την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην ασιατική παραλλαγή του αμυντικού συστήματος, που επονομάζεται «Θέατρο Πυραυλικής Αμυνας» (TMD), για τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Εκτός αυτών ο Κέλι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν να μάθουν εάν θα θίξει παράλληλα και το θέμα της επιστροφής του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κίνα μετά την εναέρια σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό.

Εντούτοις, για το θέμα του κατασκοπευτικού αεροπλάνου έκανε προβλέψεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι βλέπει «λύση στην κρίση των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ γύρω από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, εντός των προσεχών ημερών». Λύση που κατά τον Πάουελ θα «ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Αναμονή

ΡΩΜΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο μεγάλος νικητής των ιταλικών εκλογών, ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίηση και μάλιστα ανακοινώνει ήδη τη βιάση του για την κυβέρνησή του, αλλά και τα πρώτα μέτρα που θα λάβει. Οσο όμως χαίρεται ο Μπερλουσκόνι, τόσο συνοφρυώνεται η Ευρώπη, που μετά κόποις και βασάνοις «αποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών»...

Εντολή σχηματισμού από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζάλο Τσιάμπι θα λάβει προσεχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα και ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι επιθυμεί να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση αμέσως, πιθανώς στις αρχές Ιουνίου. «Θα ήθελα να ανακοινώσω το κυβερνητικό μου επιτελείο αμέσως μετά την έξοδό μου από το γραφείο του αρχηγού του κράτους, αφού μιλήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική του δήλωση και φανέρωσε επίσης την πρόθεσή του να λάβει αμέσως μέτρα για την περικοπή των φόρων και κυρίως το φόρο κληρονομιάς, ως το κυριότερο μέτρο για την ώθηση της οικονομίας, αλλά και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων όπως στην περίπτωσή του, που είναι μεγιστάνας των ΜΜΕ, αλλά και εν αναμονή πρωθυπουργός.

Δε θα είναι δύσκολο το εγχείρημα, αφού σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Οίκος της Ελευθερίας» αποσπά και στα δύο σώματα του Ιταλικού Κοινοβουλίου την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κυβερνά απρόσκοπτα(;), καθώς κατόρθωσε να εξουδετερώσει διά της απορρόφησής του και τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνησή του το 1994, τον ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά», Ουμπέρτο Μπόσι, που απέσπασε μόλις το 3,9% των ψήφων (από 10,1% το 1996) και δεν καταλαμβάνει ούτε μία από τις 155 έδρες της Βουλής που αναδείχτηκαν με βάση την απλή αναλογική.

Στο μεταξύ, συγχαρητήρια τηλεγραφήματα συνέχισαν να καταφθάνουν στο γραφείο του τυπικά μελλοντικού ηγέτη, της τέταρτης σε δύναμη χώρας της ΕΕ, αλλά και μίας εκ των οκτώ ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη. Σχετικώς θερμά υπήρξαν τα συγχαρητήρια εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τη συγκρατημένη αντίδραση που είχαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο «ανησυχούντες» όλων οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, όπως κατά της Αυστρίας τον περασμένο χρόνο! Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβιτσί, τόνισε όμως ότι χρειάζεται «επαγρύπνηση», αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, καθώς η Ιταλία «είναι μια δημοκρατική ψήφος σε μια δημοκρατική χώρα», τόνισε ο Μοσκοβιτσί και πρόσθεσε με έμφαση ότι «για ορισμένους ανθρώπους κάποιας ευαισθησίας δεν είναι άσχημο νέο. Για τους υπόλοιπους, πρέπει να περιμένουν και να επαγρυπνούν». Σε ανάλογο κλίμα και ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Φίσερ, που δήλωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ιταλικού λαού, υποστηρίζοντας την «παραδοσιακή θετική προσέγγιση» της Ιταλίας προς την Ευρώπη.

Τέλος, «τίποτε δε μαρτυρά προς το παρόν ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ακολουθήσει μία πολιτική που δε θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο χτύπημα της ΕΤΑ

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Ούτε 48 ώρες δε συμπληρώθηκαν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Χώρα των Βάσκων από την ημέρα της ανακήρυξης της αυτονομίας της, το 1979, και η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων, η ΕΤΑ, βρέθηκε στο προσκήνιο και πάλι, καθώς θεωρήθηκε αμέσως η υπεύθυνη για την επίθεση κατά Βάσκου δημοσιογράφου.

Πρόκειται για τον Γκόρκα Λανταμπούρου, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και το πρόσωπο από την έκρηξη παγιδευμένου δέματος στο σπίτι του στην πόλη Ζαραούζ της χώρας των Βάσκων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι το χτύπημα φέρει τη σφραγίδα της ΕΤΑ. Οσο για τον Λανταμπούρου, είναι ανταποκριτής στη χώρα των Βάσκων του περιοδικού «Cambio 16» της Μαδρίτης και συνεργάζεται και με άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ προέρχεται από μεγάλη βασκική οικογένεια και γεννήθηκε στο Παρίσι, την εποχή που ο πατέρας του ήταν υπουργός της εξόριστης βασκικής κυβέρνησης υπό τη δικτατορία του Φράνκο.

Η επίθεση εναντίον του Λανταμπούρου σημειώνεται δύο ημέρες μετά τις πρόωρες τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη χώρα των Βάσκων, οι οποίες ανέδειξαν νικητές τους μετριοπαθείς εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία από το 1980 και υποδιπλασίασαν τη δύναμη των ριζοσπαστών του συνασπισμού «Euskal Herritarrok», που θεωρείται πολιτικό σκέλος της ETA.

ΙΝΔΙΑ
Η «ιστορική» νίκη για την Αριστερά στη Βεγγάλη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το Αριστερό Μέτωπο πέτυχε να νικήσει για έκτη συνεχή φορά στις κρατιδιακές εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης, κατακτώντας πλειοψηφία δύο τρίτων: 199 από τις 294 έδρες της Βουλής του κρατιδίου. Και αυτό παρ' όλη την έντονη εκστρατεία τοπικών και διεθνών ΜΜΕ εναντίον του και τις προβλέψεις των αναλυτών ότι η πολιτική του δύναμη έφθινε και η κυριαρχία του στο κρατίδιο «θα τελείωνε». Το Αριστερό Μέτωπο όμως έχασε μόλις 4 έδρες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 1996, παίρνοντας ένα ποσοστό 46,76%.

Οι 143 έδρες πήγαν στο ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, που σημειώνει ότι εκλέχτηκαν από τις γραμμές του 18 γυναίκες. «Πρόκειται για νίκη των αριστερών πολιτικών και απόρριψη της οπορτουνιστικής αντιμαρξιστικής συμμαχίας από το λαό της Δυτικής Βεγγάλης», αναφέρει το ΚΚΙ (Μ). Την καλύτερη εξήγηση για αυτή τη νίκη έδωσε ένας Ινδός πολίτης μιλώντας στο BBC: «Οι κομμουνιστές βοήθησαν τους απλούς ανθρώπους... αυτό μετράει».

Στα υπόλοιπα κρατίδια το Αριστερό Μέτωπο δεν κατάφερε να νικήσει, πάντως διατηρεί αρκετά σημαντική παρουσία στα τοπικά Κοινοβούλια. Στην Κεράλα κέρδισε 40 έδρες (νίκησε το UDF με 99), στο Ταμίλ Ναντού κέρδισε έξι από τις 8 έδρες που διεκδικούσε. Η εκλογική διαδικασία συνολικά είχε, ούτως ή άλλως, βαρύ κόστος για την κυβερνώσα συμμαχία υπό το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ