Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Αναμονή

ΡΩΜΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο μεγάλος νικητής των ιταλικών εκλογών, ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίηση και μάλιστα ανακοινώνει ήδη τη βιάση του για την κυβέρνησή του, αλλά και τα πρώτα μέτρα που θα λάβει. Οσο όμως χαίρεται ο Μπερλουσκόνι, τόσο συνοφρυώνεται η Ευρώπη, που μετά κόποις και βασάνοις «αποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών»...

Εντολή σχηματισμού από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζάλο Τσιάμπι θα λάβει προσεχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα και ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι επιθυμεί να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση αμέσως, πιθανώς στις αρχές Ιουνίου. «Θα ήθελα να ανακοινώσω το κυβερνητικό μου επιτελείο αμέσως μετά την έξοδό μου από το γραφείο του αρχηγού του κράτους, αφού μιλήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική του δήλωση και φανέρωσε επίσης την πρόθεσή του να λάβει αμέσως μέτρα για την περικοπή των φόρων και κυρίως το φόρο κληρονομιάς, ως το κυριότερο μέτρο για την ώθηση της οικονομίας, αλλά και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων όπως στην περίπτωσή του, που είναι μεγιστάνας των ΜΜΕ, αλλά και εν αναμονή πρωθυπουργός.

Δε θα είναι δύσκολο το εγχείρημα, αφού σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Οίκος της Ελευθερίας» αποσπά και στα δύο σώματα του Ιταλικού Κοινοβουλίου την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κυβερνά απρόσκοπτα(;), καθώς κατόρθωσε να εξουδετερώσει διά της απορρόφησής του και τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνησή του το 1994, τον ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά», Ουμπέρτο Μπόσι, που απέσπασε μόλις το 3,9% των ψήφων (από 10,1% το 1996) και δεν καταλαμβάνει ούτε μία από τις 155 έδρες της Βουλής που αναδείχτηκαν με βάση την απλή αναλογική.

Στο μεταξύ, συγχαρητήρια τηλεγραφήματα συνέχισαν να καταφθάνουν στο γραφείο του τυπικά μελλοντικού ηγέτη, της τέταρτης σε δύναμη χώρας της ΕΕ, αλλά και μίας εκ των οκτώ ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη. Σχετικώς θερμά υπήρξαν τα συγχαρητήρια εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τη συγκρατημένη αντίδραση που είχαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο «ανησυχούντες» όλων οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, όπως κατά της Αυστρίας τον περασμένο χρόνο! Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβιτσί, τόνισε όμως ότι χρειάζεται «επαγρύπνηση», αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, καθώς η Ιταλία «είναι μια δημοκρατική ψήφος σε μια δημοκρατική χώρα», τόνισε ο Μοσκοβιτσί και πρόσθεσε με έμφαση ότι «για ορισμένους ανθρώπους κάποιας ευαισθησίας δεν είναι άσχημο νέο. Για τους υπόλοιπους, πρέπει να περιμένουν και να επαγρυπνούν». Σε ανάλογο κλίμα και ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Φίσερ, που δήλωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ιταλικού λαού, υποστηρίζοντας την «παραδοσιακή θετική προσέγγιση» της Ιταλίας προς την Ευρώπη.

Τέλος, «τίποτε δε μαρτυρά προς το παρόν ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ακολουθήσει μία πολιτική που δε θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ