Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Σφοδρή κινεζική αντίθεση

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ενώ μιλά στον Τύπο

Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ενώ μιλά στον Τύπο
ΠΕΚΙΝΟ.-

Αυλαία της παγκόσμιας περιοδείας των Αμερικανών υψηλότατων αξιωματούχων, που προσπάθησαν να πείσουν «φίλους και συμμάχους» και «εχθρούς» για την απόλυτη αναγκαιότητα ανάπτυξης του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ» (NMD), σε μία χώρα που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο -και όχι για θετικό λόγο- της αμερικανικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, την Κίνα. Εντούτοις, επί κινεζικού εδάφους οι συνομιλίες ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες...

Δεδομένης της πολλαπλώς εκπεφρασμένης αντίθεσης της Κίνας, ξεκίνησαν χτες στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κινέζους αξιωματούχους και τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, που κύριο σκοπό, σύμφωνα με τις δηλώσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών, είχε να εξηγήσει στην κινεζική κυβέρνηση το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος αμύνης των ΗΠΑ. Κυρίως ανέλαβε να απευθυνθεί στον «κινεζικό ρεαλισμό», όπως τον χαρακτήρισε, ώστε να παραμερίσει τις ανησυχίες της κινεζικής ηγεσίας, η οποία τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» θα σημάνει και μία νέα και πιο επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο και την παγκόσμια ασφάλεια. «Η Κίνα εμφανώς μοιράζεται με εμάς τα ίδια συμφέροντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Ασία και στον κόσμο ολόκληρο. Η ελάττωση των κινδύνων που θέτουν οι εξοπλισμοί μαζικής καταστροφής είναι ένα ζωτικό στοιχείο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο Κέλι σε δηλώσεις του που δόθηκαν στον κινεζικό Τύπο.

Ομως παρά το χαμήλωμα των τόνων και την προσπάθεια αυτού του διπλωματικού ελιγμού, οι συνομιλίες έπεσαν στο κενό, καθώς κατά την έξοδο από τη συνάντηση το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γιουξί, ο οποίος τόνισε ότι τίποτα από αυτά που δήλωσε και ανέλυσε ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν μπόρεσαν να μεταπείσουν την κινεζική αντιπροσωπεία, που περιλάμβανε και τον ανώτατο αξιωματούχο για θέματα αφοπλισμού Σα Ζουκάνγκ, από την κατηγορηματική αντίθεσή τους. «Η θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει. Αντιτιθόμαστε στο NMD γιατί έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υφιστάμενη παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και αποσταθεροποιεί τη διεθνή ασφάλεια» θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Γιουξί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση. Ερωτώμενος μάλιστα ο Γιουξί απέρριψε ως «αβάσιμες και ανεύθυνες» τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε προχτεσινό άρθρο της «Ουάσιγκτον Τάιμς» και ανέφεραν ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι κατέγραψαν στοιχεία για κινήσεις προετοιμασίας των κινεζικών αρχών για υπόγεια πυρηνική δοκιμή μέσα στο Μάη.

Πάντως δεν έγινε γνωστό πώς αντέδρασε η αμερικανική πλευρά στους ισχυρισμούς της Κίνας, πως αποτελεί τον πρώτο στόχο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας αφού το Πεκίνο πιστεύει ότι απειλεί την ίδια τη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής της χώρας. Επίσης, η Κίνα αμφισβητεί την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην ασιατική παραλλαγή του αμυντικού συστήματος, που επονομάζεται «Θέατρο Πυραυλικής Αμυνας» (TMD), για τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Εκτός αυτών ο Κέλι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν να μάθουν εάν θα θίξει παράλληλα και το θέμα της επιστροφής του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κίνα μετά την εναέρια σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό.

Εντούτοις, για το θέμα του κατασκοπευτικού αεροπλάνου έκανε προβλέψεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι βλέπει «λύση στην κρίση των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ γύρω από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, εντός των προσεχών ημερών». Λύση που κατά τον Πάουελ θα «ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ