Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Διαδήλωση στο Στρασβούργο για τα λευκά κελιά

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ και ΑΓΚΥΡΑ.-

Με αίτημα την κατάργηση των λευκών κελιών και τονίζοντας τη βοήθεια της Ευρώπης προς μια κρατική υπερδομή που επιδεικνύει φασιστικές μεθοδεύσεις και αδιάλλακτη τρομοκρατία εναντίον των πολιτικών κρατουμένων, εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωσαν χτες στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Αθηναϊκού Πρακτορείου» κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε το φασιστικό κράτος της Τουρκίας», «Ζήτω η αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία», «Το όνομα της ελπίδας είναι το DHKP-C», (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Στη διαδήλωση μετείχαν τόσο μέλη της Οζγκούρ Ταγιάντ, της οργάνωσης αλληλεγγύης των συγγενών των κρατουμένων, όσο και της ΙΚΜ (οργάνωση κατά του βασανισμού μέσω της απομόνωσης).

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι οργανώσεις και στην οποία είχε παρουσία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κυριάρχησαν μαρτυρίες για τις συνθήκες που επικρατούν στα σύγχρονα κολαστήρια του τουρκικού κατεστημένου. Επαναλήφθηκαν τα αιτήματα κατάργησης του συστήματος απομόνωσης, παροχής ιατρικής φροντίδας στους φυλακισμένους, εφόσον εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους, και η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχών και εκπροσώπων των φυλακισμένων.

Δάνεια και «διλήμματα»

15,7 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένει να λάβει η Τουρκία από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σουρέγια Σερντενγκεστί. Ωστόσο, το θέμα των δανείων εξαρτάται - προφανώς - από το ζήτημα της προώθησης των «μεταρρυθμίσεων» των οποίων υπεραμύνεται ο «φυτευτός» από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, επιλεγόμενος και... μεσσίας της οικονομίας της χώρας. Χτες ο Ντερβίς «απείλησε» ότι σε περίπτωση που δεν περάσουν από τη Βουλή οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει «θα παραιτηθεί», εκβιάζοντας τους ακροδεξιούς της κυβέρνησης να συναινέσουν στο πρόγραμμά του.

Για το ποιος πληρώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της δανειοδότησης, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία - χτες ανακοινώθηκαν και νέες αυξήσεις στα καύσιμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ