Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δεν υποτασσόμαστε, δεν υποχωρούμε»

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, τιμώντας την 53η επέτειο της «Αλ Νάκμπα»

Τέσσερις οι νεκροί και 130 οι τραυματίες

ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

«Καμία υποχώρηση, καμία παράδοση, μέχρι την τελική αποτίναξη της κατοχής». Αυτό το σύνθημα ήχησε απ' άκρη σε άκρη, χτες, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο θρήνος, ο θυμός και η αποφασιστικότητα έγιναν σήμα της νίκης, στα τρία λεπτά που ήχησαν πένθιμα για την 53η επέτειο της Αλ Νάκμπα (της Καταστροφής, της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους), και εντυπωσιακές διαδηλώσεις λίγο αργότερα. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό με τον κατάλογο των θυμάτων πάντα ανοιχτό.

Τρεις Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 130 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 85 από αληθινά πυρά, κατά τη διάρκεια των σφοδρότατων συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό, που ακολούθησαν τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις μνήμης για την ημέρα της Καταστροφής. Οι πολυπληθέστερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ραμάλα, όπου σκοτώθηκαν οι δύο διαδηλωτές και εισέβαλαν για λίγο τα ισραηλινά τανκς, στη Ναμπλούς, στην Τουλκαρέμ και στα προσφυγικά στρατόπεδα Νουσεϊράτ, Μπουρέιγ και Μπουγκαζί, στη Λωρίδα της Γάζας. Από ρουκέτα ισραηλινού τεθωρακισμένου, στη Γάζα, ως αντίποινα για όλμους που είχαν πλήξει, νωρίτερα, ισραηλινούς στόχους, έχασε τη ζωή του και ένας σωματοφύλακας του θρησκευτικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και τις απειλές της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Πίστη, κουράγιο, σταθείτε δυνατοί απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση, σταθείτε δυνατοί για την ελευθερία». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε, με τηλεοπτικό του μήνυμα, προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο Ισραήλ για τη «στρατιωτική κλιμάκωση και τις δολοφονίες αθώων» και συμπλήρωσε ότι «η τυφλή στρατιωτική πυγμή δεν πρόκειται να μας κάνει να υποχωρήσουμε. Οσες γενιές και αν χρειαστούν, ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατειλημμένα εδάφη μετά το 1967, μέχρι να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης». Στο μήνυμά του, ο Αραφάτ εκφράζει τη βαθιά πικρία του για τη «διεθνή σιωπή μπροστά στα βασανιστήρια του παλαιστινιακού λαού».

Ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη, χτες, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον νέο υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Μαχέρ, που έσπευσε να καταδικάσει τη στρατηγική κλιμάκωσης και επιλεκτικών δολοφονιών του Ισραήλ. Από την άλλη, ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, αλλά και ο Σιμόν Πέρες, κατηγόρησαν τον Αραφάτ ότι «χρησιμοποίησε γλώσσα πολέμου και ύψωσε τείχη βίας, και δεν προσπάθησε να αποκαταστήσει γέφυρες επικοινωνίας με το μήνυμά του». Οσο για τον Αριέλ Σαρόν προτίμησε να ταχτεί υπέρ της ανοικοδόμησης «αλυσίδας εποικισμών από τα υψώματα Γκολάν, μέσω όλης της Κοιλάδας του Ιορδάνη μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία του Ισραήλ»!

Ογκώδεις διαδηλώσεις, με κεντρικό σύνθημα «τη συνέχιση της Ιντιφάντα, την καταδίκη των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμων και την ανάληψη ευθυνών από τη διεθνή κοινότητα» πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, στη Σιδώνα του Λιβάνου, στο Αμμάν της Ιορδανίας και στη Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ