Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητικές οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου

Μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις οποίες «το σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση». Αυτό επισήμαναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (10-13 του Μάη) κι έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ για όλα όσα είδαν κι άκουσαν τις μέρες αυτές στη γειτονική χώρα.

Πέρα απ' αυτό, η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου - που παραβρέθηκε στη συνέντευξη - κατηγόρησε ευθέως την ΕΕ ότι στηρίζει το τουρκικό καθεστώς και τις μεθόδους του. «Δεν είναι δυνατόν, κι όμως συνέβη: Τον ίδιο καιρό που γίνονταν οι βάρβαρες επιθέσεις στρατού και αστυνομίας μέσα στις φυλακές, η ΕΕ αποφάσιζε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας», είπε ενδεικτικά. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως χτες κύκλοι του υπουργείου επιχειρούσαν να «θολώσουν τα νερά» διαψεύδοντας και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις δηλώσεις του υπουργού.

Ο Κ. Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στις ενέργειες που θα κάνει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Θα απευθύνει στη Βουλή ψηφίσματα και παραστάσεις, όπως και στην ΚΕΔΚΕ, στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (για το θέμα χορήγησης βιταμίνης Β1 στους απεργούς πείνας). Επίσης, ψήφισμα θα στείλει στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στην DISK (τουρκική συνδικαλιστική οργάνωση) και σε ευρωπαϊκά συνδικάτα. Στόχος της Επιτροπής είναι ακόμη να σταλεί, μέσα στο ερχόμενο διάστημα, κι άλλη ελληνική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις εμπειρίες τους στην Πόλη μίλησαν ο Ν. Δέλκος από την ΟΤΟΕ, η Μ. Βασιλείου από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Κ. Μαυροειδής από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου. Παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ