Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Η «ιστορική» νίκη για την Αριστερά στη Βεγγάλη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το Αριστερό Μέτωπο πέτυχε να νικήσει για έκτη συνεχή φορά στις κρατιδιακές εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης, κατακτώντας πλειοψηφία δύο τρίτων: 199 από τις 294 έδρες της Βουλής του κρατιδίου. Και αυτό παρ' όλη την έντονη εκστρατεία τοπικών και διεθνών ΜΜΕ εναντίον του και τις προβλέψεις των αναλυτών ότι η πολιτική του δύναμη έφθινε και η κυριαρχία του στο κρατίδιο «θα τελείωνε». Το Αριστερό Μέτωπο όμως έχασε μόλις 4 έδρες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 1996, παίρνοντας ένα ποσοστό 46,76%.

Οι 143 έδρες πήγαν στο ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, που σημειώνει ότι εκλέχτηκαν από τις γραμμές του 18 γυναίκες. «Πρόκειται για νίκη των αριστερών πολιτικών και απόρριψη της οπορτουνιστικής αντιμαρξιστικής συμμαχίας από το λαό της Δυτικής Βεγγάλης», αναφέρει το ΚΚΙ (Μ). Την καλύτερη εξήγηση για αυτή τη νίκη έδωσε ένας Ινδός πολίτης μιλώντας στο BBC: «Οι κομμουνιστές βοήθησαν τους απλούς ανθρώπους... αυτό μετράει».

Στα υπόλοιπα κρατίδια το Αριστερό Μέτωπο δεν κατάφερε να νικήσει, πάντως διατηρεί αρκετά σημαντική παρουσία στα τοπικά Κοινοβούλια. Στην Κεράλα κέρδισε 40 έδρες (νίκησε το UDF με 99), στο Ταμίλ Ναντού κέρδισε έξι από τις 8 έδρες που διεκδικούσε. Η εκλογική διαδικασία συνολικά είχε, ούτως ή άλλως, βαρύ κόστος για την κυβερνώσα συμμαχία υπό το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ