ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
«Δυναμική σύγκρουσης» σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Η Ουκρανία επανέρχεται με πρόταση για αναθεώρηση των Συμφωνιών του Μινσκ και ένταξη ΗΠΑ - Βρετανίας στα παζάρια

Τη «δυναμική σύγκρουσης» που συσσωρεύεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία καταγράφουν και οι δύο πλευρές, καθώς οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή δεν αναιρούνται από την απομάκρυνση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και από την Κριμαία.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη μετεγκατάσταση και ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ως μέρος της στρατιωτικής άσκησης «Defender Europe», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σε συνάντηση του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), του «αμυντικού συμφώνου» μεταξύ της Ρωσίας και άλλων «συμμαχικών» κρατών (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Παράλληλα ο Σόιγκου ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να μετακινεί τα στρατεύματά της εντός της επικράτειάς της «σύμφωνα με τα δικά της σχέδια» και «να κάνει ό,τι κρίνει σωστό για να διατηρήσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Ππρόσθεσε ότι η Δύση αντιτίθεται ενεργά στις διαδικασίες «ολοκλήρωσης» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες: «Μια δυναμική σύγκρουσης συσσωρεύεται γύρω από την περίμετρο του CSTO», σημείωσε, ενώ «το φάσμα των απειλών και των προκλήσεων έχει διευρυνθεί σημαντικά».

Ο Σόιγκου σημείωσε ότι η Δύση επιδιώκει συνεχώς να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της CSTO, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις και να πυροδοτήσει «έγχρωμες επαναστάσεις».

Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν

Στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, η ρωσική κυβέρνηση ξεκαθάρισε - απαντώντας σε σχετική πρόσκληση - πως η διευθέτηση της σύγκρουσης του Ντονμπάς δεν μπορεί να είναι ο σκοπός μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, Πούτιν και Ζελένσκι.

«Αυτός ο διάλογος μπορεί να αφορά μόνο ζητήματα διμερών σχέσεων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, προτάσσοντας την πάγια στάση της Ρωσίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς μόνο ως «διαμεσολαβητής» και όχι ως «εμπλεκόμενο μέρος».

Για την Ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα το βράδυ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης, με τον Πούτιν να υπογραμμίζει «τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, που επιδεινώνει σκόπιμα την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής και αγνοεί τις διατάξεις των Συμφωνιών του Μινσκ».

Με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου για ανάγκη «τροποποίησης των Συμφωνιών του Μινσκ», ο Πούτιν υπογράμμισε πως η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει αυστηρά τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί, καταρχάς εκείνες που προβλέπουν την έναρξη άμεσου διαλόγου με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (σ.σ. τις αυτονομιστικές «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς) και τη νομιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος του Ντόνμπας».

Από την πλευρά του ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον Ζελένσκι στο Παρίσι, ενώ Μακρόν και Πούτιν επιβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στο «Σχήμα της Νορμανδίας», που συμπεριλαμβάνει τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Ο δε Ζελένσκι, ο οποίος επιθεώρησε χτες τις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Κριμαία, επανήλθε προτείνοντας ξανά μια νέα μορφή διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς.«Θα μπορούσε να είναι μια επέκταση του Σχήματος της Νορμανδίας ή μια ξεχωριστή, παράλληλη μορφή με άλλες χώρες, με πολύ σοβαρούς, ισχυρούς παίκτες». Σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε επαναλάβει την πρόταση της Ουκρανίας να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες της Τσεχίας

Στο μεταξύ η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της τσεχικής κυβέρνησης - με βάση τις οποίες έχει ξεδιπλωθεί ένα μπαράζ απελάσεων διπλωματών - ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν καταδίκασε τον «παραλογισμό των κατηγοριών της Πράγας κατά της Ρωσίας και των μέτρων που ελήφθησαν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η τσεχική κυβέρνηση κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών το 2014, σκοτώνοντας δύο άτομα. Αμέσως μετά η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατάσκοπους.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε απελαύνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες από τη Μόσχα. Ακολούθησαν η ανακοίνωση της απέλασης περισσότερων Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία και η απάντηση της Μόσχας, με τα δύο κράτη ουσιαστικά να διακόπτουν τις διπλωματικές τους επαφές.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι θα κληθούν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι πρέσβεις της Σλοβακίας και των χωρών της Βαλτικής, των χωρών δηλαδή που ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε αλληλεγγύη προς την Πράγα.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας. Κατηγόρησε επίσης την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας «A Symphony» που ήταν αγκυροβολημένο στο κινεζικό λιμάνι του Τσινγκντάο συγκρούστηκε χτες με το φορτηγό πλοίο «Sea Justice», με αποτέλεσμα την πρόκληση ρωγμής και διαρροή πετρελαίου στον ωκεανό. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή. Η έκταση της πετρελαιοκηλίδας δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί λόγω της αυξημένης ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τουλάχιστον 5 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις κατά του «Στρατιωτικού Συμβουλίου» που με επικεφαλής τον Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί, γιο του αποβιώσαντος Προέδρου, Ιντρίς Ντεμπί, διέλυσε τη Βουλή και ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του Προέδρου πριν μία βδομάδα. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν η ΕΕ και σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ΛΔ Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες στο Παρίσι, ζητώντας το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Περίπολος κατά της λαθροθηρίας, που συνοδευόταν από Δυτικούς δημοσιογράφους, έγινε στόχος επίθεσης τη Δευτέρα σε εθνικό δρυμό της ανατολικής Μπουρκίνα Φάσο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις όμηροι (δύο Ισπανοί και ένας Ιρλανδός) και άλλοι τέσσερις να κηρυχθούν αγνοούμενοι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της λιβανέζικης Χεζμπολάχ που πετούσε πάνω από το βόρειο Ισραήλ ανέφερε ότι κατέρριψε χτες ο ισραηλινός στρατός. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφεραν πως νωρίτερα στρατιώτες εντόπισαν ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ, που είχε καταρριφθεί στα σύνορα πριν από πολλές βδομάδες.

ΗΠΑ
«Καροτάκια» για εργαζόμενους ενώ «χορεύουν» τα πακέτα των τρισ. για το κεφάλαιο

Ενώ δίνουν και παίρνουν τα αφιερώματα και οι αναλύσεις για τις περιβόητες «πρώτες 100 μέρες» διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μπροστά και στην αυριανή ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια για τη μοιρασιά των προωθούμενων τεράστιων πακέτων στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να δώσει νέες «ενέσεις» στο δήθεν «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησής του, με δύο νέα Προεδρικά Διατάγματα.

Το πρώτο αφορά την «ενθάρρυνση» του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ και το δεύτερο την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, από το 2022, μόνο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολάβους που έχουν συμβάσεις με ομοσπονδιακά υπουργεία και υπηρεσίες. Και στις δύο περιπτώσεις συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς και άλλους 24 υπουργούς και αρμόδιους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, την ώρα που τριγύρω «χορεύουν» πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλαιο, όπως με το προωθούμενο σχέδιο για τις υποδομές, στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η διαχείριση της εντεινόμενης φτώχειας με μετρημένα ψίχουλα, όπως και η αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των εργαζομένων σε «συνδικάτα» - μηχανισμούς ασφυκτικά ελεγχόμενους από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και για αυτήν την πενιχρή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις κρατικές εργολαβίες, το Διάταγμα αποκλείει εκατομμύρια χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Ομολογείται σ' αυτό, εξάλλου, ότι οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που βυθίζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια ακόμη κι αν είναι πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα, έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμα και το ωρομίσθιο των 15 δολαρίων με πλήρη απασχόληση δεν φτάνει για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας σε καμία αμερικανική Πολιτεία.

Συνεχίζεται ακάθεκτη η αστυνομική και ρατσιστική βία

Στο μεταξύ, ακάθεκτη συνεχίζεται η αστυνομική και ρατσιστική βία. Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το λογοκριμένο βίντεο, διάρκειας μόλις 20 δευτερολέπτων, που έδωσε η αστυνομία στην οικογένεια του Αφροαμερικανού Αντριου Μπράουν Τζούνιορ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί στη Βόρεια Καρολίνα την ώρα που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν. Δικηγόροι της οικογένειας κατήγγειλαν ότι το βίντεο από την κάμερα που έφεραν οι αστυνομικοί δείχνει πως ο πελάτης τους εκτελέστηκε. Τόνισαν ότι ο 42χρονος Μπράουν είχε τα χέρια του πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του όταν πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν στον χώρο στάθμευσής του έξω από το σπίτι του, στην πόλη Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας.

Σάλο προκαλεί παράλληλα η δημοσιοποίηση άλλης μίας υπόθεσης σαδιστικής αστυνομικής βίας, με θύμα μία 73χρονη που πάσχει από άνοια. Η Κάρεν Γκάρνερ συνελήφθη στις 26/6/2020 για έναν απλήρωτο λογαριασμό μόλις 13 δολαρίων (!) στα πολυκαταστήματα «Γουόλμαρτ» στο Λάβλαντ του Κολοράντο. Συνελήφθη βάναυσα από αστυνομικούς, που της έβγαλαν τον ώμο και της έσπασαν τον αγκώνα, κάνοντας μάλιστα και «μαύρο χιούμορ» με τον ήχο της εξάρθρωσης του ώμου της άτυχης γυναίκας!

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διέταξε εκτεταμένη έρευνα για τους αστυνομικούς που τον Μάρτη του 2020, στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, εισέβαλαν με πολιτικά στο σπίτι της Μπριάνα Τέιλορ και την σκότωσαν. Ο Γκάρλαντ προηγουμένως διέταξε και έρευνα για τις τακτικές που ακολουθεί η αστυνομία στη Μινεάπολις, με αφορμή τον μαρτυρικό θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Ενεργή εμπλοκή στις εξελίξεις από ένοπλες εθνοτικές ομάδες

Την ενεργότερη εμπλοκή ένοπλων εθνοτικών ομάδων - που δρουν εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ - στις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη αποτυπώνει η χτεσινή ανακοίνωση της «Εθνικής Ενωσης των Κάρεν» (KNU) ότι «κατέλαβε» στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν λίγες μέρες αφότου η Σύνοδος της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) - με τη συμμετοχή και του επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ - κάλεσε σε «τερματισμό της βίας» και «διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών».

Η ένταση ανάμεσα στον στρατό και ορισμένες από τις οργανώσεις ενόπλων στη Μιανμάρ ανέβηκε κατακόρυφα μετά το νέο πραξικόπημα. Η KNU λέει ότι στα εδάφη που ελέγχει φιλοξενεί τουλάχιστον 2.000 αντικαθεστωτικούς που εγκατέλειψαν αστικά κέντρα (όπου εντείνεται η πολύνεκρη καταστολή εναντίον όσων αντιστέκονται στο πραξικόπημα), ενώ στα τέλη Μάρτη είχε και πάλι καταλάβει βάση του στρατού, γεγονός που απαντήθηκε από τη χούντα με αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του «Reuters» αναφέρει ότι διαδηλωτές κατά της χούντας εκπαιδεύονται στα δάση παραμεθόριων περιοχών της Μιανμάρ από ένοπλες ομάδες όπως η KNU και οργανώνονται σε «ομάδες κρούσης» για «την υπεράσπιση του λαού» ενάντια στη στρατιωτική χούντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ