Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Ενεργή εμπλοκή στις εξελίξεις από ένοπλες εθνοτικές ομάδες

Την ενεργότερη εμπλοκή ένοπλων εθνοτικών ομάδων - που δρουν εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ - στις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη αποτυπώνει η χτεσινή ανακοίνωση της «Εθνικής Ενωσης των Κάρεν» (KNU) ότι «κατέλαβε» στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν λίγες μέρες αφότου η Σύνοδος της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) - με τη συμμετοχή και του επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ - κάλεσε σε «τερματισμό της βίας» και «διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών».

Η ένταση ανάμεσα στον στρατό και ορισμένες από τις οργανώσεις ενόπλων στη Μιανμάρ ανέβηκε κατακόρυφα μετά το νέο πραξικόπημα. Η KNU λέει ότι στα εδάφη που ελέγχει φιλοξενεί τουλάχιστον 2.000 αντικαθεστωτικούς που εγκατέλειψαν αστικά κέντρα (όπου εντείνεται η πολύνεκρη καταστολή εναντίον όσων αντιστέκονται στο πραξικόπημα), ενώ στα τέλη Μάρτη είχε και πάλι καταλάβει βάση του στρατού, γεγονός που απαντήθηκε από τη χούντα με αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του «Reuters» αναφέρει ότι διαδηλωτές κατά της χούντας εκπαιδεύονται στα δάση παραμεθόριων περιοχών της Μιανμάρ από ένοπλες ομάδες όπως η KNU και οργανώνονται σε «ομάδες κρούσης» για «την υπεράσπιση του λαού» ενάντια στη στρατιωτική χούντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ