Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
«Προειδοποιήσεις» για τη συμφωνία για το Brexit

Η ΕΕ δεν θα διστάσει να προβεί σε αντίποινα κατά του Λονδίνου εάν κριθεί πως παραβιάζει τα συμφωνηθέντα και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το Brexit, ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Αργότερα χτες, το Ευρωκοινοβούλιο αναμενόταν να επικυρώσει οριστικά τη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, που επιτεύχθηκε μετά από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι εξελίξεις, ωστόσο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντιπαραθέσεις για τα όσα προβλέπει η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, δείχνουν ότι και αυτός ο συμβιβασμός παραμένει μετέωρος.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές διεργασίες και έριδες φαίνεται να αποτυπώνει η συνέχεια στις αποκαλύψεις για δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να είχε δηλώσει στο περιθώριο υπουργικού συμβουλίου «όχι άλλα γα..μένα lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες».

Η επίμαχη δήλωση, μολονότι διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον ίδιο τον Τζόνσον, επιβεβαιώθηκε χτες από τα δίκτυα BBC και ITV. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, διαβεβαίωσε ότι ήταν παρών στην εν λόγω υπουργική σύσκεψη και «δεν άκουσα ποτέ τέτοιου είδους διατυπώσεις». Ωστόσο πηγή που μίλησε στην εφημερίδα «Guardian» δήλωσε ότι ο Γκόουβ δεν άκουσε τις επίμαχες δηλώσεις και πρότεινε στους υπουργούς που δεν ξέρουν αν έχουν γίνει αυτά τα σχόλια να μην τα διαψεύδουν με τόση κατηγορηματικότητα.

Πέρα βέβαια από τον χυδαίο και προκλητικό απέναντι στο λαό χαρακτήρα της δήλωσης, η ουσία - στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη - βρίσκεται στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ