Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Καροτάκια» για εργαζόμενους ενώ «χορεύουν» τα πακέτα των τρισ. για το κεφάλαιο

Ενώ δίνουν και παίρνουν τα αφιερώματα και οι αναλύσεις για τις περιβόητες «πρώτες 100 μέρες» διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μπροστά και στην αυριανή ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια για τη μοιρασιά των προωθούμενων τεράστιων πακέτων στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να δώσει νέες «ενέσεις» στο δήθεν «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησής του, με δύο νέα Προεδρικά Διατάγματα.

Το πρώτο αφορά την «ενθάρρυνση» του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ και το δεύτερο την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, από το 2022, μόνο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολάβους που έχουν συμβάσεις με ομοσπονδιακά υπουργεία και υπηρεσίες. Και στις δύο περιπτώσεις συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς και άλλους 24 υπουργούς και αρμόδιους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, την ώρα που τριγύρω «χορεύουν» πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλαιο, όπως με το προωθούμενο σχέδιο για τις υποδομές, στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η διαχείριση της εντεινόμενης φτώχειας με μετρημένα ψίχουλα, όπως και η αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των εργαζομένων σε «συνδικάτα» - μηχανισμούς ασφυκτικά ελεγχόμενους από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και για αυτήν την πενιχρή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις κρατικές εργολαβίες, το Διάταγμα αποκλείει εκατομμύρια χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Ομολογείται σ' αυτό, εξάλλου, ότι οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που βυθίζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια ακόμη κι αν είναι πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα, έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμα και το ωρομίσθιο των 15 δολαρίων με πλήρη απασχόληση δεν φτάνει για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας σε καμία αμερικανική Πολιτεία.

Συνεχίζεται ακάθεκτη η αστυνομική και ρατσιστική βία

Στο μεταξύ, ακάθεκτη συνεχίζεται η αστυνομική και ρατσιστική βία. Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το λογοκριμένο βίντεο, διάρκειας μόλις 20 δευτερολέπτων, που έδωσε η αστυνομία στην οικογένεια του Αφροαμερικανού Αντριου Μπράουν Τζούνιορ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί στη Βόρεια Καρολίνα την ώρα που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν. Δικηγόροι της οικογένειας κατήγγειλαν ότι το βίντεο από την κάμερα που έφεραν οι αστυνομικοί δείχνει πως ο πελάτης τους εκτελέστηκε. Τόνισαν ότι ο 42χρονος Μπράουν είχε τα χέρια του πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του όταν πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν στον χώρο στάθμευσής του έξω από το σπίτι του, στην πόλη Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας.

Σάλο προκαλεί παράλληλα η δημοσιοποίηση άλλης μίας υπόθεσης σαδιστικής αστυνομικής βίας, με θύμα μία 73χρονη που πάσχει από άνοια. Η Κάρεν Γκάρνερ συνελήφθη στις 26/6/2020 για έναν απλήρωτο λογαριασμό μόλις 13 δολαρίων (!) στα πολυκαταστήματα «Γουόλμαρτ» στο Λάβλαντ του Κολοράντο. Συνελήφθη βάναυσα από αστυνομικούς, που της έβγαλαν τον ώμο και της έσπασαν τον αγκώνα, κάνοντας μάλιστα και «μαύρο χιούμορ» με τον ήχο της εξάρθρωσης του ώμου της άτυχης γυναίκας!

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διέταξε εκτεταμένη έρευνα για τους αστυνομικούς που τον Μάρτη του 2020, στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, εισέβαλαν με πολιτικά στο σπίτι της Μπριάνα Τέιλορ και την σκότωσαν. Ο Γκάρλαντ προηγουμένως διέταξε και έρευνα για τις τακτικές που ακολουθεί η αστυνομία στη Μινεάπολις, με αφορμή τον μαρτυρικό θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας (2022-11-17 00:00:00.0)
Δίχως τέλος τα θύματα αστυνομικής βίας (2021-04-23 00:00:00.0)
Συνέχεια κινητοποιήσεων (2020-06-18 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων αστυνομικής βίας (2016-09-29 00:00:00.0)
500 δολάρια για μεταφορά δολοφονημένου από την αστυνομία εφήβου! (2016-02-12 00:00:00.0)
Ατέλειωτα τα θύματα αστυνομικής βίας (2015-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ