Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δίχως τέλος τα θύματα αστυνομικής βίας

Το όνομα του 40χρονου Αφροαμερικανού Αντριου Μπράουν, πατέρα 10 παιδιών, από τη Βόρεια Καρολίνα, προστέθηκε χτες στην ατελείωτη «μαύρη λίστα» των θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, μόλις μία μέρα μετά την καταδίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ πέρσι στη Μινεάπολις.

Ο άτυχος Α. Μπράουν τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια έρευνας στην κωμόπολη Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας, ενώ απομακρυνόταν από τους αστυνομικούς με το αυτοκίνητό του.

Ο σερίφης της περιοχής, Τόμι Γούτεν, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «διαφάνεια» όσον αφορά τις περιστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο του Μπράουν, προσθέτοντας πως λειτουργούσε η κάμερα που φορούσε ο αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του θύματος.

Την ίδια ώρα - και ενώ χτες στη Μινεσότα κηδεύτηκε ένα ακόμα θύμα, ο 20χρονος Αφροαμερικανός Ντόντε Ράιτ που πυροβολήθηκε από λευκή αστυνομικό που τον είχε σταματήσει... για τροχαία παράβαση - η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την επιχείρηση χειραγώγησης. Καπηλευόμενη το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ προωθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο ομώνυμο νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» των αστυνομικών δυνάμεων. Μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη πάρει 38 Πολιτείες με την ψήφιση 1.800 νομοσχεδίων... ωστόσο οι δολοφονίες από αστυνομικά πυρά συνεχίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των αστυνομικών, απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος στη διαδικασία σύλληψης από ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές, απαγόρευση ενταλμάτων για κατ' οίκον αστυνομική έρευνα δίχως πρότερη ειδοποίηση, χρήση θανάσιμων πυρών μόνο ως τελευταίο μέσο αφού προηγουμένως δοκιμαστεί μια ποικιλία μέτρων καταστολής ή «αποκλιμάκωσης» έντασης. Προβλέπει επίσης την εκτεταμένη χρήση κάμερας σε όλους τους αστυνομικούς και εγκατάσταση κάμερας και στο εσωτερικό των περιπολικών.

Η ένταση της αστυνομικής βίας, βέβαια, δεν είναι ζήτημα «κακής εκπαίδευσης», αλλά γέννημα - θρέμμα της συνολικότερης κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής σε βάρος του λαού που πάει χέρι χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης και της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ