Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Σήμερα η κηδεία του Προέδρου Ντεμπί

Ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Τσαντ μετά το θάνατο του Προέδρου, Ιντρίς Ντεμπί Ιντνό, την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια συγκρούσεων του στρατού με ενόπλους της οργάνωσης για την Αλλαγή και την Ομόνοια (FACT) που έχει την έδρα της στη γειτονική Λιβύη.

Σήμερα κηδεύεται ο επί 30 χρόνια ηγέτης της χώρας και μεταξύ των προσκεκλημένων ξένων ηγετών είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που έχει χαρακτηρίσει τον Ιντρίς Ντεμπί «αληθινό φίλο της Γαλλίας» και «σπουδαίο στρατιώτη».

Ο γιος του Προέδρου, στρατηγός Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, διέλυσε τη Βουλή και τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής «μεταβατικής» κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως μετά από 18 μήνες θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».

Τη μεταβατική κυβέρνηση αμφισβήτησαν οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί της οργάνωσης FACT, που τόνισαν πως το Τσαντ δεν έχει μοναρχία και πως ο γιος του Προέδρου δεν πρέπει να βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Προειδοποίησαν δε πως μετά την κηδεία του Προέδρου θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας, Ντζαμένα, και της εξουσίας.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, που είχαν αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Ιντρίς Ντεμπί στο πλαίσιο επιχειρήσεων με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απέφυγαν να καταδικάσουν τη διάλυση της Βουλής και κάλεσαν τη νέα στρατιωτική «μεταβατική» κυβέρνηση να συμβάλει στην «ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση» προς τη συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ