Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας

Στην απάντηση της συριακής αεράμυνας, πύραυλος εξερράγη κοντά σε ισραηλινή πυρηνική εγκατάσταση

Περίπου έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μάη στη Συρία, το Ισραήλ κλιμακώνει τη δολοφονική και επικίνδυνη δράση του σε βάρος των λαών της περιοχής.

Χτες τα ξημερώματα, το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιδρομές από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων Σύρων στρατιωτών.

Οι πολλαπλοί κίνδυνοι από την ισραηλινή κλιμάκωση αποτυπώθηκαν σε ένα ακόμα γεγονός: Στην απάντηση της συριακής αεράμυνας προς αναχαίτιση της ισραηλινής επιδρομής, συριακός πύραυλος εξερράγη σε τομέα του νότιου Ισραήλ, κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ασαλίμ και στην Ντιμόνα της ερήμου Νεγκέβ, σε μικρή απόσταση από την περιοχή όπου βρίσκεται το «μυστικό» ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, προκαλώντας ισχυρότατη έκρηξη που ακούστηκε μέχρι το κεντρικό Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ. Ο συριακός πύραυλος προκάλεσε ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού στο Ισραήλ, ωστόσο δεν αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα και το σύστημα του λεγόμενου «Σιδερένιου Θόλου». Το γεγονός αυτό προβλημάτισε την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, αλλά και τον υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που διέταξε χτες το μεσημέρι την έναρξη έρευνας.

Συνέχεια στα παζάρια στη Βιέννη

Τα παραπάνω προστίθενται στις εξελίξεις που εντείνονται στην περιοχή, στο φόντο της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.

Την ίδια περίοδο, συνεχίζονται εδώ και τρεις βδομάδες στη Βιέννη οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών με επίκεντρο την άρση αμερικανικών κυρώσεων και την επαναφορά των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την Τετάρτη, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στο «Associated Press» από τη Βιέννη τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει παραδείγματα κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν και τις οποίες είναι πρόθυμες να άρει, με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία του 2015. Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει στους μεσολαβητές της ΕΕ τρία επίπεδα κυρώσεων: Aυτές που είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να άρουν, εκείνες που δεν είναι έτοιμες να πάρουν πίσω και εκείνες που θα χρειαστεί να μελετηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί εάν πρέπει να αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν, υπενθυμίζεται, έχει απαιτήσει την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων πριν από την επιστροφή του στη συμφωνία του 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Βιέννη (2022-02-08 00:00:00.0)
Παλαιστινιακό και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ (2021-10-12 00:00:00.0)
Στενές διαβουλεύσεις με Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-10-06 00:00:00.0)
Οξυνση της επιθετικότητας ΗΠΑ - Ισραήλ, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών (2021-03-02 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επίθεση και κυρώσεις από τις ΗΠΑ (2019-06-13 00:00:00.0)
Νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με στόχο το Ιράν (2018-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ