Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» για «επαγρύπνηση»

Νέες απελάσεις 63 Ρώσων από την πρεσβεία στην Πράγα ανακοίνωσε η Τσεχία

Με στρατιωτικές ασκήσεις και μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία, «πόλεμο κατασκόπων» και μπαράζ απελάσεων - στον οποίο ρόλο «μπροστάρη» αναλαμβάνει σε αυτήν τη φάση η Τσεχία, ανακοινώνοντας νέες απελάσεις 63 Ρώσων διπλωματών - συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία.

Ρωσική ανακοίνωση για αποχώρηση στρατευμάτων και «προειδοποιήσεις» των δύο πλευρών

Χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μετέβη στην Κριμαία προκειμένου να επιβλέψει μεγάλης κλίμακας γυμνάσια του νότιου στρατιωτικού τομέα της Ρωσίας και αλεξιπτωτιστών κοντά στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στα γυμνάσια συμμετέχουν τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και περισσότερα από 40 πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης, ο Σόιγκου δήλωσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να αποχωρούν ρωσικά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία. Οπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι ετοιμότητας και από σήμερα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα μόνιμα στρατόπεδά τους.

Καθώς βέβαια παραμένει η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ο Σόιγκου ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι χαιρέτισε τη μείωση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, ωστόσο τόνισε ότι το Κίεβο θα παραμείνει σε επαγρύπνηση. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έκαναν αντίστοιχου περιεχομένου δηλώσεις.

Στο μεταξύ, καθημερινές παραμένουν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και χτες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν δύο μαχητές των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αυτήν τη φορά με «αιχμή» την Τσεχία...

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται απτόητο το μπαράζ απελάσεων και εκατέρωθεν απειλών, με «αιχμή» αυτήν τη φορά την Τσεχία.

Η Πράγα απαίτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει μέχρι χτες την επιστροφή και των 20 διπλωματών της στη Μόσχα - είχαν απελαθεί ως απάντηση για την προηγούμενη απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία - επικαλούμενη ότι η λειτουργία της πρεσβείας της στη Μόσχα έχει ουσιαστικά παραλύσει.

Καθώς η Μόσχα δεν δέχτηκε την απαίτηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα του θα απελάσει άλλους 63 Ρώσους από την πρεσβεία στην Πράγα, μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού της στο επίπεδο των Τσέχων διπλωματών που έχουν απομείνει στη Μόσχα, είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, Γιάκομπ Κουλγκανέκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών σχετίζονται με τις καταγγελίες της τσεχικής κυβέρνησης για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία. Ανταποκρινόμενη μάλιστα στο αίτημα της Πράγας για... «αλληλεγγύη», με απελάσεις Ρώσων από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Σλοβακία ανακοίνωσε κι αυτή χτες την απέλαση 3 Ρώσων διπλωματών.

Η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει ακόμα τέτοιες νέες κυρώσεις έναντι της Μόσχας, ωστόσο με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, εκφράζει την «έντονη καταδίκη» της για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. «Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα των τσεχικών αρχών, βάσει εκτεταμένων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU διέπραξαν αυτές τις ενέργειες», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά των συμφερόντων και της ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών - μελών της «θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται με την αυστηρότερη αποφασιστικότητα». Επιπροσθέτως, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες της Τσεχίας για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη.

«Βαθιά ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες που συνεχίζει να διαπράττει η Ρωσία στην ευρωατλαντική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών σε συμμαχικό έδαφος» εξέφρασαν επίσης σε ανακοίνωση οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ.

Από τους 18 Ρώσους που είχε απελάσει η Τσεχία ως αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι δύο, που κατηγορούνται για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία το 2018, συνδέονται από την Πράγα και με τη φονική έκρηξη σε τσεχική αποθήκη πυρομαχικών το 2014. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχουν στηριχθεί με αποδεικτικά στοιχεία. Οι δύο ύποπτοι φέρονται να είναι μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Η Βρετανία απήγγειλε ερήμην σε βάρος τους κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Σόλσμπερι το 2018.

Στο μεταξύ η ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας συνέλαβε χτες στην Κριμαία (Σεβαστούπολη) με την κατηγορία της προδοσίας έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να παρέδωσε μυστικές πληροφορίες στην Ουκρανία για τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κυρώσεις και αποτρεπτική δράση ζητά η ΟυκρανίαΟ Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κούλεμπα, κάλεσε τη Δύση να δράσει ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση.«Δεν έχω πληροφορίες ότι η απόφαση για έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας έχει ήδη ληφθεί. Η συντονισμένη αντίδραση της Δύσης είναι πολύ σημαντική τώρα, για να εμποδίσει τον Πούτιν να λάβει αυτήν την απόφαση», είπε σε συνέντευξή του στο «Reuters».

O ίδιος, είπε, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση - κατά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν την προηγούμενη βδομάδα - να προμηθεύσει την Ουκρανία με «ισχυρά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου» για να αντιμετωπίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εμποδίσει τις επικοινωνίες της Ουκρανίας.

Αποκάλυψε επίσης ότι προέτρεψε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα παγκόσμιων συναλλαγών SWIFT, ως μέρος ενός πακέτου νέων οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ