Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε πρώτο πλάνο οι «πράσινες» ευκαιρίες για τα μονοπώλια

Οι ΗΠΑ βλέπουν στην «πράσινη ανάπτυξη» ευκαιρίες για κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους

Copyright 2021 The Associated

Οι ΗΠΑ βλέπουν στην «πράσινη ανάπτυξη» ευκαιρίες για κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κήρυξαν χτες την έναρξη της διήμερης Διεθνούς Τηλεδιάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή απειλή», που μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει και σαν «ευκαιρία για όλους», με στόχο μία «βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη», στην πραγματικότητα σαν ευκαιρία για διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια, που θα δώσει νέα δυναμική ώθηση στην κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο Μπάιντεν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα για την «πράσινη ανάπτυξη», συνδέοντάς την με το τεράστιο πακέτο που προωθεί για τις υποδομές στις ΗΠΑ και βλέποντας σε αυτήν «ευκαιρίες» για εκατομμύρια «καλές δουλειές» για εργαζόμενους και αγρότες. Ακολούθως έπλεξε το εγκώμιο στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλει προς την αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής «αυτήν την κρίσιμη δεκαετία». «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να επιτύχουμε τεχνολογικές λύσεις πετυχαίνοντας βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε, καλώντας τις πιο πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα βήματα ώστε να συνεργαστούν και να πάνε τον Νοέμβρη του 2021 στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Σκοτία«με πιο φιλόδοξους στόχους».

Ανακοίνωσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ κατά 50% - 52% μέχρι το 2030, με βάση το επίπεδο ρύπων του 2005, ενώ προειδοποιώντας για το «τίμημα της απραξίας» έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει.

Αντίστοιχα, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε πως «η Μητέρα Φύση δεν περιμένει» και ανέφερε ότι οι υποσχέσεις και τα μέτρα δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά.

Ακολούθως, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα είναι πρωτοπόρος σε πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος και της «βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης». Εκανε λόγο για πολιτικές που θα βελτιώσουν το περιβάλλον, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Επιχείρησε δε μία διάκριση ευθυνών μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι η Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς υποστήριξη των προσπαθειών αναπτυσσόμενων χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα επιδιώξει τη μείωση των εκπομπών ρύπων δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου, ενώ έκανε με τη σειρά του ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτό», πρόσθεσε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού.

Αναφορές στην απόφαση της ΕΕ για μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990 έκαναν στις παρεμβάσεις τους οι ηγέτες της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις δεκάδων άλλων ηγετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ