Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
«Δυναμική σύγκρουσης» σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Η Ουκρανία επανέρχεται με πρόταση για αναθεώρηση των Συμφωνιών του Μινσκ και ένταξη ΗΠΑ - Βρετανίας στα παζάρια

Τη «δυναμική σύγκρουσης» που συσσωρεύεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία καταγράφουν και οι δύο πλευρές, καθώς οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή δεν αναιρούνται από την απομάκρυνση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και από την Κριμαία.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη μετεγκατάσταση και ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ως μέρος της στρατιωτικής άσκησης «Defender Europe», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σε συνάντηση του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), του «αμυντικού συμφώνου» μεταξύ της Ρωσίας και άλλων «συμμαχικών» κρατών (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Παράλληλα ο Σόιγκου ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να μετακινεί τα στρατεύματά της εντός της επικράτειάς της «σύμφωνα με τα δικά της σχέδια» και «να κάνει ό,τι κρίνει σωστό για να διατηρήσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Ππρόσθεσε ότι η Δύση αντιτίθεται ενεργά στις διαδικασίες «ολοκλήρωσης» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες: «Μια δυναμική σύγκρουσης συσσωρεύεται γύρω από την περίμετρο του CSTO», σημείωσε, ενώ «το φάσμα των απειλών και των προκλήσεων έχει διευρυνθεί σημαντικά».

Ο Σόιγκου σημείωσε ότι η Δύση επιδιώκει συνεχώς να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της CSTO, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις και να πυροδοτήσει «έγχρωμες επαναστάσεις».

Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν

Στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, η ρωσική κυβέρνηση ξεκαθάρισε - απαντώντας σε σχετική πρόσκληση - πως η διευθέτηση της σύγκρουσης του Ντονμπάς δεν μπορεί να είναι ο σκοπός μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, Πούτιν και Ζελένσκι.

«Αυτός ο διάλογος μπορεί να αφορά μόνο ζητήματα διμερών σχέσεων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, προτάσσοντας την πάγια στάση της Ρωσίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς μόνο ως «διαμεσολαβητής» και όχι ως «εμπλεκόμενο μέρος».

Για την Ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα το βράδυ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης, με τον Πούτιν να υπογραμμίζει «τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, που επιδεινώνει σκόπιμα την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής και αγνοεί τις διατάξεις των Συμφωνιών του Μινσκ».

Με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου για ανάγκη «τροποποίησης των Συμφωνιών του Μινσκ», ο Πούτιν υπογράμμισε πως η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει αυστηρά τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί, καταρχάς εκείνες που προβλέπουν την έναρξη άμεσου διαλόγου με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (σ.σ. τις αυτονομιστικές «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς) και τη νομιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος του Ντόνμπας».

Από την πλευρά του ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον Ζελένσκι στο Παρίσι, ενώ Μακρόν και Πούτιν επιβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στο «Σχήμα της Νορμανδίας», που συμπεριλαμβάνει τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Ο δε Ζελένσκι, ο οποίος επιθεώρησε χτες τις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Κριμαία, επανήλθε προτείνοντας ξανά μια νέα μορφή διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς.«Θα μπορούσε να είναι μια επέκταση του Σχήματος της Νορμανδίας ή μια ξεχωριστή, παράλληλη μορφή με άλλες χώρες, με πολύ σοβαρούς, ισχυρούς παίκτες». Σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε επαναλάβει την πρόταση της Ουκρανίας να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες της Τσεχίας

Στο μεταξύ η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της τσεχικής κυβέρνησης - με βάση τις οποίες έχει ξεδιπλωθεί ένα μπαράζ απελάσεων διπλωματών - ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν καταδίκασε τον «παραλογισμό των κατηγοριών της Πράγας κατά της Ρωσίας και των μέτρων που ελήφθησαν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η τσεχική κυβέρνηση κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών το 2014, σκοτώνοντας δύο άτομα. Αμέσως μετά η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατάσκοπους.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε απελαύνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες από τη Μόσχα. Ακολούθησαν η ανακοίνωση της απέλασης περισσότερων Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία και η απάντηση της Μόσχας, με τα δύο κράτη ουσιαστικά να διακόπτουν τις διπλωματικές τους επαφές.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι θα κληθούν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι πρέσβεις της Σλοβακίας και των χωρών της Βαλτικής, των χωρών δηλαδή που ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε αλληλεγγύη προς την Πράγα.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας. Κατηγόρησε επίσης την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες ξέσπασαν χτες στα σύνορα (2022-09-14 00:00:00.0)
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» για «επαγρύπνηση» (2021-04-23 00:00:00.0)
Ανταλλαγή 200 κρατουμένων (2019-12-31 00:00:00.0)
«Βήματα» προς την επανέναρξη του παζαριού για την Ανατ. Ουκρανία (2019-12-11 00:00:00.0)
Διευκολύνεται η ουκρανική υπηκοότητα για Ρώσους πολίτες (2019-08-14 00:00:00.0)
Διευκολύνεται η ρωσική υπηκοότητα για τους κατοίκους Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (2019-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ