Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διευκολύνεται η ρωσική υπηκοότητα για τους κατοίκους Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που αυτοαποκαλούνται Λαϊκές Δημοκρατίες) να αποκτήσουν εύκολα ρωσική υπηκοότητα υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με απλοποιημένη διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες, αναφέρει το διάταγμα, με υποτιθέμενο στόχο «να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες». Ο σχετικός νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μάρτη 2019, δηλαδή μόλις δυο μέρες πριν από τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που αναμενόταν να σηματοδοτήσουν «αλλαγή σκυτάλης» στην προεδρία της χώρας, αλλά και ενδεχόμενες εξελίξεις στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η παράνομη έκδοση διαβατηρίων όπως στο σενάριο της Νότιας Οσετίας και της Υπερδνειστερίας (σ.σ. θύλακες αντίστοιχα σε Γεωργία και Μολδαβία που ελέγχονται από τη Ρωσία) είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς» ή και «να προσαρτηθεί το Ντονμπάς», δήλωσε ο απερχόμενος Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο. Ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 31 Μάη, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια «δείχνει ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει οξύνοντας τις κυρώσεις.

Η Ουκρανία ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και την ΕΕ. «Αυτό το αυταρχικό βήμα έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Βολοντιμίρ Γιελτσένκο. Επίσης, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κίνηση του Πούτιν «παράλογη» και «αποσταθεροποιητική».

Ο Ζελένσκι έχει μιλήσει για «προσωρινή απώλεια αυτών των ουκρανικών εδαφών» στην περιοχή του Ντονμπάς αλλά και για «άμεσες συνομιλίες» με τον Ρώσο Πρόεδρο. Μέχρι τώρα, οι συνομιλίες των δύο πλευρών γίνονταν στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», με τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος φαίνεται να επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Χτες ο σύμβουλος του Ζελένσκι για θέματα ασφάλειας και άμυνας, Ιβάν Απάρσιν, επανέφερε το ζήτημα αυτό. «Δεν θα συνιστούσα στον Πρόεδρο (Ζελένσκι) να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Πούτιν», αλλά οι συνομιλίες να «περιλαμβάνουν εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις με τις αυτόνομες «Λαϊκές Δημοκρατίες» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στο μεταξύ, Ουκρανός βουλευτής δήλωσε χτες ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα μειώνει τις αρμοδιότητες του Ουκρανού Προέδρου, αν και εκτίμησε ότι ενδεχομένως δεν θα εγκριθεί. Επίσης, στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το εάν ο νέος Πρόεδρος θα διαλύσει το Κοινοβούλιο νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για το φθινόπωρο εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ