Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες αντιδράσεις για τις αμερικανικές κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Δεν θα καταφέρουν τίποτε» οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε χτες ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να εξάγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται» παρά τις ασφυκτικές αμερικανικές χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις.

Παράλληλα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, αποδοκίμασε τη στάση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ενθαρρύνουν τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό πλήττουν τον ιρανικό λαό. Σε άλλο σημείο, άφησε μια πόρτα ανοικτή σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ υπό τον όρο πως η Ουάσιγκτον θα άρει τις πιέσεις και θα ζητήσει συγγνώμη. Το Ιράν, είπε, ήταν «ανέκαθεν ένα κράτος διαπραγμάτευσης και διπλωματίας».

Τη Δευτέρα, πάντως, είχαν προκαλέσει αίσθηση οι προειδοποιήσεις διοικητή των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» πως το Ιράν θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ (που είναι στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία) εάν απαγορευτεί η χρήση τους από τις ΗΠΑ.

Τέλος, χτες το Ιράν κατήγγειλε τη «σιγήν ιχθύος» των ΗΠΑ για τις προχτεσινές εκτελέσεις 37 θανατοποινιτών (οι περισσότεροι σιίτες αντικυβερνητικοί) στη Σαουδική Αραβία. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ, μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού έκλεισε τα μάτια «στον διαμελισμό του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι δεν είπε ούτε λέξη για τους αποκεφαλισμούς 37 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία σε μια μέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ