Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Αυξάνονται τα θύματα και τα ερωτήματα

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τα θύματα του μακελειού της Σρι Λάνκα έφταναν χτες τα 359, καθώς πολλοί από τους (με βάση τους πρώτους υπολογισμούς) 500 πληγωμένους συνεχίζουν να υποκύπτουν στα σοβαρά τους τραύματα.

Ο θρήνος για το λαό της νησιωτικής χώρας του Ινδικού είναι μεγάλος, όπως και η ανησυχία, αφού όλα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών, που σε πολλές γωνιές του πλανήτη επιταχύνονται με μοχλό τη δράση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μετά τις οκτώ εκρήξεις που έπληξαν εκκλησίες καθολικών και μεγάλα ξενοδοχεία ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, εντοπίστηκαν - τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχές - και άλλες βόμβες που εξουδετερώθηκαν (όπως έγινε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας, στο αεροδρόμιο, ενώ και χτες πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για να εξουδετερώσουν βόμβα που βρέθηκε σε κινηματογράφο στην πρωτεύουσα).

Στο μεταξύ, τμήματα της ηγεσίας της χώρας (στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σημαντικές «τριβές») αμφιβάλλουν για τη γνησιότητα του μηνύματος με το οποίο προχτές το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του Λακσμάν Κιριέλα, υπουργού Δημοσίων Επιχειρήσεων, που κατήγγειλε μέσα στη Βουλή ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες... Δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», ενώ πρόσθεσε - χωρίς άλλες εξηγήσεις - ότι «κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών» και ότι «το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παίζει πολιτικά παιχνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί». Αλλά και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρώην αρχηγός του στρατού, Σάραθ Φονσέκα, ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις αυτές «πρέπει να σχεδιάζονταν επί τουλάχιστον 7-8 χρόνια». Θυμίζουμε ότι και την επομένη των επιθέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε είχε υποστηρίξει ότι ένα 15ήμερο νωρίτερα υπήρξαν ειδοποιήσεις για ενδεχόμενη επίθεση της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης «National Thowheeth Jama'ath» (NTJ), την οποία και πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν να θεωρούν υπεύθυνη για το μακελειό.

Στο μεταξύ, οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις 60, ενώ χτες έγινε γνωστό ότι μεταξύ των εννιά βομβιστών αυτοκτονίας που έδρασαν ήταν και μία γυναίκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ