Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμάζονται μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια

Από τις πρόσφατες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Πολωνία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Copyright 2019 The Associated

Από τις πρόσφατες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Πολωνία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία
ΣΚΟΠΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας, μεταξύ άλλων και στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμβολική χρήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β που χρησιμοποιήθηκαν πριν από 20 χρόνια στον πόλεμο κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, προγραμματίζει το ΝΑΤΟ από τις 20 Μάη έως τις 15 Ιούλη στο πλαίσιο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Ρωσία. Η άσκηση θα γίνει και σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία και αφορά την εκπαίδευση στρατευμάτων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή σε σενάρια «αντιμετώπισης κρίσης σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια».

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Sputnik» αναφέρουν πως τα γυμνάσια στη Βόρεια Μακεδονία εντάσσονται στην άσκηση «Αποφασιστικό Χτύπημα 2019», που είναι μέρος των γυμνασίων «Φύλακας Αγγελος», διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από τη Διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή περίπου 27.000 στρατιωτών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, φανερά ενοχλημένος από τη στάση της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο φάνηκε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Πεκίνο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο ηγετών της σινικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», προγραμματίζοντας μεμονωμένες συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αφορμή έδωσε η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου να μην επικυρώσει τη συμμετοχή υποψηφίων της «Σερβικής Λίστας» στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται σε τέσσερις σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, στις 19 Μάη. Η Επιτροπή χρησιμοποίησε ως αφορμή την αντίδραση των εκπροσώπων του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» των Κοσοβάρων Αλβανών, που θεωρεί παράλογη και αντισυνταγματική τη συμμετοχή στις εκλογές των συγκεκριμένων υποψηφίων, θεωρώντας πως είναι αυτοί που προκάλεσαν την κρίση με την παραίτησή τους πριν από πέντε μήνες. Ο Βούτσιτς, λοιπόν, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, εξέφρασε την ανησυχία του και χαρακτήρισε «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας» τη μη επικύρωση της υποψηφιότητας των εκπροσώπων της «Σερβικής Λίστας». Ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους Προέδρους Κίνας και Ρωσίας. Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες πριν τη σύνοδο στο Βερολίνο, που συγκάλεσαν για τις 29 Απρίλη οι Πρόεδροι Γερμανίας και Γαλλίας, ώστε να προωθήσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «τελικής συμφωνίας ομαλοποίησης» των σχέσεων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Στο μεταξύ, κοντά στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης η βρετανική μεταλλευτική εταιρεία «Mineco» ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη ορυχείου μολύβδου και ψευδαργύρου. Η «Mineco» έχει παράλληλα δραστηριότητες στο παλιό ορυχείο αντιμονίου κοντά στο Νόβο Γκόραζντε, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες εξερεύνησης στο ορυχείο Τσελεμπίντσι και άρχισε την παραγωγή στο ορυχείο Olovo το 2017.

Τέλος, χτες στο Κοσσυφοπέδιο δέκα γυναίκες, από τα περίπου 110 άτομα που επαναπατρίστηκαν στο προτεκτοράτο με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού, μετά τη συμμετοχή τους σε ομάδες τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, τέθηκαν σε «κατ' οίκον περιορισμό». Κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ