ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οπλο στον αγώνα των εργαζομένων η πρόταση πάλης για το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από μεγάλους κλάδους που δείχνουν ότι οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης «σκοντάφτουν» στο νομοθετικό οπλοστάσιο κυβερνήσεων - εργοδοσίας

Πρόταση πάλης που προβλέπει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των τελευταίων ετών διακινείται πλατιά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ως μια ακόμα απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της ΝΔ. Πρόκειται για εμπλουτισμό της πρότασης νόμου που είχαν συνυπογράψει 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα το 2016, και την είχαν καταθέσει στη Βουλή. Σήμερα λοιπόν, συνδικάτα την επαναφέρουν, παίρνοντας υπόψη όλες τις αντεργατικές εξελίξεις, τους νόμους και τις διατάξεις που έχουν ψηφίσει από τότε μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της εργοδοσίας.

Η βασική θέση που διατρέχει το σύνολο της πρότασης είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά μαζί με αυτό και όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, ειδικά εκείνες που εδώ και 10 χρόνια σφυροκοπούν την εργατική τάξη. Κάνοντας ένα ακόμα βήμα μπροστά, θέτει διεκδικήσεις, προχωρά στην αντεπίθεση, απαιτεί μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων. Γι' αυτό αποτελεί σημαντικό όπλο στον αγώνα τους, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Με αυτήν στα χέρια, ο στόχος είναι να ανοίξει πλατιά συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για την ανάγκη επαναφοράς των ΣΣΕ, κατάργησης των αντεργατικών διατάξεων, των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά - «λάστιχο», που χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα. Ολων εκείνων των διατάξεων που αποτελούν το «έδαφος» πάνω στο οποίο πατά σήμερα και το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Πολύ συνοπτικά η πρόταση, που στόχος είναι να υιοθετηθεί πλατιά από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας και να κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα, ώστε να γίνει πρόταση νόμου προς τη Βουλή, ορίζει μεταξύ άλλων: Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι από το κράτος, ενώ οι υπόλοιπες ΣΣΕ (κλαδικές, επιχειρησιακές κ.ά.) δεν επιτρέπεται να έχουν δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους όρους από αυτή. Η ισχύς τους είναι άμεση και αναγκαστική, ενώ οι όροι των ατομικών συμβάσεων ισχύουν μόνο εφόσον είναι για τους εργαζόμενους ευνοϊκότεροι από τους όρους των ΣΣΕ. Οταν υπάρχουν περισσότερες από μία ΣΣΕ που ρυθμίζουν μια εργασιακή σχέση, ισχύει αυτή που έχει τους ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους. Προβλέπει επίσης την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση), όπως και για την «ενοικίαση» εργαζομένων, την κατάργηση εξαιρέσεων κλάδων από την κυριακάτικη αργία. Καταργούνται διατάξεις περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία.

Γιατί είναι αναγκαία όλα τα παραπάνω σήμερα για την εργατική τάξη;

Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει διεκδίκηση των εργαζομένων, η οποία να μην «σκοντάφτει» στο πολυπλόκαμο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.

Δεύτερον, γιατί η εργατική τάξη δεν πρέπει να θεωρεί «περασμένα - ξεχασμένα» όσες κατακτήσεις και δικαιώματα τής ξήλωσαν τα τελευταία χρόνια.

Τρίτον, γιατί στο βαθμό που αυτή η πρόταση γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική και η πάλη για απόσυρση εδώ και τώρα του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου.

Την πραγματικότητα αυτή παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», δίνοντας τον λόγο σε προέδρους συνδικάτων που έχουν ήδη προσυπογράψει την πρόταση πάλης. Οι συνδικαλιστές με τους οποίους μιλήσαμε είναι ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Την πρόταση υπογράφουν

Μέχρι στιγμής την πρόταση υπογράφουν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων Φαρμάκου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Υπουργείου Ανάπτυξης (Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας & Τεχνολογίας), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Τα Εργατικά Κέντρα: Ανατ. Αττικής - Λαυρίου, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας.

Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Ευβοίας - Κορινθίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου Νομού Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής.

Τα Σωματεία Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Βοιωτίας - Εύβοιας και Αυλώνας, Μεσσηνίας, Αρτας, Λάρισας, Πάτρας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ.

Τα Σωματεία Τροφίμων Ποτών Αττικής, Ηρακλείου, Εύβοιας, Λάρισας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Ημαθίας - Πέλλας, Ιωαννίνων, Αρτας - Πρέβεζας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Μεσσηνίας, Χανίων. Τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ», «Tasty Foods», ΦΑΓΕ, EMFI (ΕΒΓΑ), Λειβαδίτης - Ζούρας - ΒΙΟΚΟΤ - ΕΛΙΖΑ - ΑΛΚΟΤ (ΖΑΒΕΛ), Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, «Κελαϊδίτης και ΣΙΑ ΑΒΕ».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νισύρου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Παράρτημά του στη Λάρισα. Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Λάρισας, Καστοριάς, Σιάτιστας. Το Σωματείο στα Νηματουργεία Ναούσης «Γρ. Βαρβαρέσος ΑΕ», το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η ΚΛΩΘΩ», το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου.

Το Σωματεία Εκπαιδευτικών Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Λήμνου «ΑΡΓ. ΜΟΣΧΙΔΗΣ», η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Τα σωματεία Καρδίτσας, Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Κέντρου Υγείας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας.

Τα σωματεία Λάρισας, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Οικοδόμων, Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Οδηγών, Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σφυροκοπούμαστε από δεκάδες διατάξεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο

Η διεκδίκηση του ξηλώματος όλων των αντεργατικών νόμων αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Αλλωστε, δεν υπάρχει μέτρο σχετικό με τον εργάσιμο χρόνο το οποίο να μη βρίσκει εφαρμογή στον κλάδο. Από νόμους που ελαστικοποιούν το ωράριο, μέχρι συλλογικές συμβάσεις που διευθετούν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς.

Ολοι σχεδόν οι εποχικοί εργαζόμενοι εργάζονται εντατικά ατέλειωτες ώρες, χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, πολλές φορές έξω κι από το νομοθετικό πλαίσιο που είναι ήδη κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής που απασχολούνται κατ' ελάχιστο μια μέρα το μήνα, με ατομικές συμβάσεις που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν σταθερό μηνιάτικο εισόδημα.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι από δουλεμπορικά γραφεία που εργάζονται σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, χωρίς άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο η διευθέτηση εφαρμόζεται μέσω ΣΣΕ εδώ και 30 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια προβλεπόταν μία ώρα απλήρωτη δουλειά παραπάνω τη μέρα και από το 2013 έγιναν δύο. Το 2018 καταργήθηκε ουσιαστικά και το 5ήμερο αφού ο εργοδότης μπορεί να απασχολήσει τους εργαζόμενους έως και 7 μέρες τη βδομάδα.

Στη διάθεση του κάθε οργανωμένου γραφείου προσωπικού των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, εκτός από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε 16 διαφορετικές μορφές εργασίας.

Αυτό το βάρβαρο αντεργατικό πλαίσιο αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση μέχρι και για τον αποκλεισμό από την καταβολή ενσήμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας για χιλιάδες εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή οι συμβάσεις τους.

ΝΤΙΝΑ ΓΚΟΓΚΑΚΗ
«Εχετε δίκιο, αλλά ο νόμος προβλέπει τα σπαστά ωράρια... »

Αν υπάρχει ένα ζωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι το ζήτημα του ωραρίου. Εδώ δεν μπορεί να ανοίξει καν συζήτηση για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο αν δεν ξηλωθεί μέχρι και το τελευταίο άρθρο των νόμων που το έχουν καταργήσει.

Π.χ. για την κυριακάτικη αργία, η εργοδοσία επικαλείται τους νόμους όπως τον 4177/2013 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και 4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να απασχολεί τους εμποροϋπαλλήλους σχεδόν όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Αλλο ζήτημα είναι τα «σπαστά», διακεκομμένα ωράρια, τα οποία προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και καταργούν το δικαίωμα στο συνεχές ωράριο εργασίας, βάζουν τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για παράδειγμα, σε μια 8ωρη διακεκομμένη βάρδια με την εφαρμογή του δήθεν «υποχρεωτικού» τρίωρου ανάπαυσης ανάμεσα στα δύο κομμάτια του 8ωρου ο εμποροϋπάλληλος στην καλύτερη των περιπτώσεων βρίσκεται στον δρόμο 11 ώρες τη μέρα. Χωρίς σε αυτό να υπολογίζουμε την υπερεργασία και υπερωρία που οι εργοδότες μπορούν να επιβάλλουν και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται και είναι ανασφάλιστες.

Ετσι, με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι π.χ. στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στον δρόμο μέχρι και 14 ώρες, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και κάποιες από αυτές τις ώρες τις βαφτίζουν και «περίοδο ανάπαυσης»!

Οταν ο Σύλλογός μας κατήγγειλε τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή του «σπαστού» ωραρίου στο υπουργείο Εργασίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση που πήραμε ήταν πως «έχετε δίκιο αλλά το προβλέπει ο νόμος και ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να το εφαρμόσει»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Υπογράψαμε ΣΣΕ και μας είπανε πως «σύμφωνα με τον νόμο» δεν έχει ισχύ

Γίνεται οι εργαζόμενοι σήμερα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, να έχουν κατοχυρωμένα συλλογικά δικαιώματα, όσο μένουν σε ισχύ οι αντεργατικοί νόμοι των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση σε αυτό δίνει ένα παράδειγμα από τον κλάδο μας. Το 2018, με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σειρά κινητοποιήσεων, απεργιών κλαδικών και άλλες μορφές πάλης ανά εργοτάξιο, καταφέραμε, ασκήσαμε πίεση στην εργοδοσία και φτάσαμε σε υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης. Πάμε στο υπουργείο Εργασίας και μας απαντά πως δεν έχει καμία ισχύ αν δεν υπογράψουμε με έναν - έναν τους υπεργολάβους. Με νέες κινητοποιήσεις, τελικά καταφέραμε να υπογράψουμε στα 3 έργα με καμιά 100αριά υπεργολάβους! Εκεί τα καταφέραμε, υπήρχε μια οργή, αγανάκτηση που εκφράστηκε οργανωμένα με το Συνδικάτο μπροστάρη και είχε επιτυχία.

Δεν καταφέραμε όμως το ίδιο και σε άλλα έργα, κυρίως στην υπόλοιπη χώρα, ώστε να γίνει μεγαλύτερη η πίεση προς την εργοδοσία για να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση. Πού θέλω να καταλήξω; Οτι μπροστά μας έχουμε ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα, που βρίσκει έδαφος για να προχωρήσει πάνω σε εκείνες τις διατάξεις και νόμους που υπάρχουν ήδη.

Κάθε κουβέντα που μπορεί να κάνουμε σήμερα οι εργαζόμενοι για αυξήσεις στους μισθούς σκοντάφτει στον νόμο του 2012 (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνηση), που βάσει αυτού ο κατώτατος μισθός ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία. Νόμος που εφαρμόστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το πήγε παραπέρα με το να μπλοκάρεται κάθε διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής, με το να μην καταθέτουν οι εργοδότες το μητρώο μελών τους για να ελέγχεται η αντιπροσωπευτικότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε και τις εργοταξιακές συμβάσεις από την αρχή του 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ