ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΑΤΟΜΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολυεργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων

ΚΚΕ: Δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, το οποίο έρχεται να εξυπηρετήσει τα πρωτόκολλα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ήδη έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με τις ψήφους και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται επιπλέον ότι στο ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό θα εμπεριέχονται ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κρίνονται «απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε εθνικό, αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο».

Πάντως, η κυβέρνηση πριν ακόμα από την ψήφιση έθεσε σε λειτουργία το πιστοποιητικό και παρά το γεγονός ότι επίσημα από την ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν ατομικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Με αυτό θα πιστοποιείται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο, έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει ασθενήσει από την Covid-19 και έχει αναρρώσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ, όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι και εδώ καταψηφίζει το ατομικό ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε «παρά την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς».

Επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μη θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν και στη χώρα μας και παντού, πρόσχημα για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οδηγεί στη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού.

Μπορεί να αποτελέσει - πρόσθεσε - και έναν ισχυρό μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελώματος. «Ηδη έχουν καταγραφεί μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης των δεδομένων. Τέτοια είναι και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την "Palantir", μια επιχείρηση με ιδιαίτερα βεβαρημένο μητρώο, με τη CIA να έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία αυτή και, βεβαίως, να έχει υπογράψει η εταιρεία αυτή με το αμερικανικό Πεντάγωνο συμβόλαια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι «το πιστοποιητικό αποτελεί πεδίο εκδήλωσης των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών για το αν θα συμπεριλαμβάνονται εμβόλια και από άλλα κράτη, όπως της Κίνας και της Ρωσίας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Στον αγώνα για τη θωράκιση του νοσοκομείου και τα δικαιώματα των υγειονομικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο
Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση καταβολή επιδόματος αδείας και εξασφάλιση χορήγησης καλοκαιρινής αδείας 3 βδομάδων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τη μη επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το Σωματείο κλιμακώνει τη δράση του τις επόμενες μέρες, συμμετέχοντας στην αυριανή κινητοποίηση των σωματείων και φορέων του Θριασίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. Την Τρίτη 8 Ιούνη προχωρά σε νέα σύσκεψη συμβασιούχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Σωματειακής Επιτροπής Συμβασιούχων, και συμμετέχει στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση κατάργησης του τμήματος των τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου να δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιωτική εταιρεία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί τη γραμμή του νοσοκομείου, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στο τμήμα των ραντεβού. Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμβολιασθέντων

Τις επιπτώσεις σε βάρος της προστασίας της υγείας του λαού αλλά και της προάσπισης των λαϊκών ελευθεριών από την ενεργοποίηση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» της ΕΕ σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάνω από έξι μήνες από την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά παράγονται και πωλούνται από τους φαρμακευτικούς ομίλους σαν ιδιοκτησία τους και εμπόρευμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών χωρών, ευθύνεται για τους αργούς ρυθμούς του αναγκαίου εμβολιασμού του πληθυσμού, ενώ με το σταγονόμετρο χορηγούνται στους λαούς των λιγότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Οταν όμως πρόκειται για τις ανάγκες των μονοπωλίων, ΕΕ και κυβερνήσεις αντιδρούν ταχύτατα, όπως με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιούλη, με διαδικασίες εξπρές.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παράλληλα με τις στοχεύσεις που υπηρετεί το πιστοποιητικό.

Και συμπληρώνει ότι εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των λαών, το «πράσινο πιστοποιητικό» αποτελεί και επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών - μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησής τους. Ο «γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων» (ΓΚΠΔ) της ΕΕ όχι μόνο δεν προσφέρει προστασία, αντίθετα αξιοποιείται ως εργαλείο θέσπισης τέτοιας έκτασης εξαιρέσεων, που καθιστούν «νόμιμη» κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ, κυβερνήσεις, κρατικούς μηχανισμούς και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα από το κάθε κράτος - μέλος για συμπερίληψη στο πιστοποιητικό και πρόσθετων δεδομένων (όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών) και η επέκτασή του και σε άλλες χρήσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με αφορμή το «πράσινο πιστοποιητικό» ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να μονιμοποιηθεί και να επεκταθεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Την ίδια ώρα που η ΕΕ δημιουργεί δική της ψηφιακή πύλη και στηρίζει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα δικά τους τεχνολογικά μέσα για να ελέγχουν αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, διάφοροι φορείς, όπως η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), χρησιμοποιούν ήδη διάφορες δικές τους εφαρμογές, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν και αξιοποιούν δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα δαιδαλώδες δίκτυο με το οποίο τα όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και ανταλλαγής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με την πρόσφατη πείρα από τις ανάλογες εφαρμογές ιχνηλάτησης και των βάσεων δεδομένων τους να επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση του "πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού":

- Συνοδεύεται από τη συρρίκνωση ακόμα κι αυτών των ανεπαρκών μέτρων από κυβερνήσεις και εργοδοσία, που εκθέτει τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους, τους οποίους έχουν ήδη επισημάνει παγκόσμιοι και ευρωπαϊκοί επιστημονικοί φορείς της Υγείας;

- Εχει σαν αποτέλεσμα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων να παραμένουν εντελώς απροστάτευτα από την ΕΕ, κυβερνήσεις, μηχανισμούς καταστολής και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος και ανεξέλεγκτη η συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και διαβίβασή τους;».

TΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη η φαρμακοεπαγρύπνηση με ευθύνη του κράτους

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με «AstraZeneca»

Ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο της 44χρονης από την Κρήτη, που εμβολιάστηκε στις 6 Μάη με την πρώτη δόση του εμβολίου της «AstraZeneca», εξέδωσε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα αρχικά ένιωσε αδιαθεσία και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε, όπου μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια. Σε αξονική τομογραφία φάνηκε ότι έχει υποστεί θρόμβωση και έμεινε εγκεφαλικά νεκρή.

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της 44χρονης γυναίκας και υπογραμμίζει:

«Αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη οργάνωσης - με ευθύνη του κράτους - της φαρμακοεπαγρύπνησης, της παρακολούθησης δηλαδή για τυχόν εμφάνιση παρενεργειών από τον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-CoV-2, η οποία επιβάλλεται λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και κυκλοφορίας των εμβολίων, όπως και η ενημέρωση των εμβολιασμένων για πιθανά συμπτώματα ύποπτα θρόμβωσης, ώστε να αναζητούν έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Ο εμβολιασμός είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, γι' αυτό είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί, με την έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η σημασία και η ανάγκη ενός ανεπτυγμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του οποίου ευθύνη μεταξύ άλλων πρέπει να αποτελεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, όπως ο μαζικός εμβολιασμός, η επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, η παρακολούθηση ήπιων κρουσμάτων, χρονίως πασχόντων κ.λπ.

Αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι ευθύνες της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ανύπαρκτη ουσιαστικά ΠΦΥ, που έχουν ως συνέπεια την τεράστια επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων σε συνθήκες πανδημίας, αφήνοντας ακάλυπτες τις λαϊκές ανάγκες».

Τα χτεσινά στοιχεία για την πανδημία

Και χτες 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας στους 12.122 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 482, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χτες ήταν 1.886, εκ των οποίων 959 εντοπίστηκαν στην Αττική και 169 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 404.163 (ημερήσια μεταβολή +0,5%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ