ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΠΟΥΤΙΝ
Αναφορές για «θετικούς τόνους» ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες της κλιμάκωσης

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γενεύη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γενεύη
Με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για «παραγωγικό κλίμα» και «θετικούς τόνους», αλλά επί του πρακτέου να επιβεβαιώνουν το κλίμα «χαμηλών προσδοκιών» των προηγούμενων ημερών, πραγματοποιήθηκε χτες στη Γενεύη η συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλ. Πούτιν.

Στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πρώτα από όλα της εντεινόμενης κόντρας ΗΠΑ - Κίνας που επιδρά σε όλο το φάσμα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, οι δύο Πρόεδροι - σύμφωνα και με όσα ανέφεραν στις ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης - συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, επανέλαβαν τις «κόκκινες γραμμές» και αναζήτησαν περιθώρια «συνεννόησης» σε ορισμένους τομείς.

Είχαν προηγηθεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες οι Σύνοδοι Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ και ΕΕ - ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να στέλνει μήνυμα «επιστροφής» και «ενίσχυσης» του ευρωατλαντικού άξονα τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και στη Ρωσία.

Η ίδια η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν εξάλλου πραγματοποιήθηκε ενώ από την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου μέχρι σήμερα καταγράφεται κλιμάκωση σε πολλά «καυτά» μέτωπα στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας (εντεινόμενη αντιπαράθεση για Ουκρανία και Λευκορωσία, μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ανταλλαγή κυρώσεων και απελάσεων διπλωματών κ.ά.).

«Στρατηγική σταθερότητα» και «κόκκινες γραμμές»

Χτες, στη Γενεύη, αρχικά πραγματοποιήθηκε «ιδιωτική συνάντηση», όπου οι δύο ηγέτες συνομίλησαν έχοντας μαζί τους και τους υπουργούς Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ και Αντονι Μπλίνκεν. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες, ενώ στη συνέχεια διεξήχθησαν συνομιλίες σε διευρυμένο σχήμα.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ΗΠΑ και Ρωσία δημοσίευσαν κοινή δήλωση, σημειώνοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους έντασης» τα δύο έθνη μοιράζονται στόχους «διασφάλισης της προβλεψιμότητας στον στρατηγικό τομέα, μείωσης του κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων και της απειλής πυρηνικού πολέμου».

Ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στις πρεσβείες τους σε Μόσχα και Ουάσιγκτον μετά τις μαζικές εκατέρωθεν απελάσεις πριν από περίπου δύο μήνες.

Ταυτόχρονα, βέβαια, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» και οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

«Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές σε εμάς τι εννοούν οι εταίροι μας στις ΗΠΑ και αυτοί καταλαβαίνουν τι λέμε, όταν πρόκειται για τις "κόκκινες γραμμές"» των δυο πλευρών, αλλά «ειλικρινά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να δώσουμε λεπτομερή έμφαση και να ανακοινώσουμε κάτι», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών, για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, για την Αρκτική και άλλα ζητήματα.

Σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που θα καθορίσουν τη σύνθεση των αντιπροσωπειών, τον τόπο εργασίας και τη συχνότητα διεξαγωγής αυτών των συναντήσεων. Για την κυβερνοασφάλεια ο Πούτιν είπε ότι είναι σημαντική και για τις δύο χώρες, είναι «προς το συμφέρον μας να συνεργαστούμε και η Ρωσία είναι έτοιμη γι' αυτό».

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι τα ΥΠΕΞ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για ολόκληρο το σύμπλεγμα αλληλεπιδράσεων στο διπλωματικό πεδίο», είπε.

«Διαφωνούμε από πολλές απόψεις στις αξιολογήσεις μας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έδειξαν προθυμία να καταλάβουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν τρόπους για να φέρουν τις θέσεις πιο κοντά. Η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε στο μέλλον να υπάρξει συμβιβασμός σχετικά με την ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων φυλακισμένων.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Βλ. Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τους όρους συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς και τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Προειδοποιήσεις» και «τομείς συνεργασίας»

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξε να δώσει δεύτερος τη δική του συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως εκπλήρωσε τους τρεις στόχους που είχε για τη χτεσινή συνάντηση και, συγκεκριμένα, να συζητηθούν πρακτικά μέτρα και συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας με «αμοιβαίο όφελος», να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και να θέσει τις προτεραιότητες και τις «αξίες» της χώρας του. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «θα χρειαστεί πολλή δουλειά» και «θα δούμε τους επόμενους μήνες πώς θα πάει».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες και τις «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ προς τη Μόσχα, αναφέροντας ότι η Ρωσία θα έχει συνέπειες αν αναμειχθεί ξανά στις αμερικανικές εκλογές και αν προκαλέσει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι έθεσε το θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επειδή αυτό είναι στο... αμερικανικό DNA και γι' αυτό ενδιαφέρονται για υποθέσεις όπως του Αλ. Ναβάλνι.

Αναφορικά με την Ουκρανία, είπε πως ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της.

Σχετικά με την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, ανέφερε πως υπενθύμισε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια εξαρτιόνται και από τη Ρωσία, ενώ αντίστοιχες συνομιλίες έγιναν για τη Λιβύη και τη Συρία.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία στο βαθμό που «συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις επιζήμιες και για τις δύο πλευρές. «Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν εν μέρει το καθήκον τους να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα κρίσιμο σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Πούτιν αναφέροντας ότι στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης η πολυμελής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δείχνει το ενδιαφέρον των αμερικανικών ομίλων για επενδύσεις στη Ρωσία.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Αυξάνονται οι... πρόθυμοι «εγγυητές ειρήνης»

Αυξάνονται οι... πρόθυμοι «εγγυητές ειρήνης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στο Νότιο Καύκασο.

Στην κοινή δήλωσή τους μετά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής, ΗΠΑ και ΕΕ δηλώνουν αποφασισμένοι «να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, ανθεκτικότητα και σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο». Την ίδια ώρα, η Ρωσία πρωτοστατεί στην εφαρμογή της εύθραυστης «ειρηνευτικής» συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική και πολιτική της συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανακοίνωσε ότι ΕΕ και ΗΠΑ «προωθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν». «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια και περιφερειακά θέματα ασφάλειας», είπε, αναφέροντας ότι οι σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των παραδειγμάτων όπου ΗΠΑ και ΕΕ ενώνονται για να ηγηθούν.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην προχτεσινή επίσκεψή του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ότι και αυτός ...ελπίζει για περιφερειακή ειρήνη και επανέφερε την πρόταση για την εξαμερή πλατφόρμα που περιλαμβάνει Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Αρμενία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, Ι. Αλίεφ, ο Ερντογάν είπε: «Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσίες. Ο κ. Πούτιν επίσης (...) Με τα σχετικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η περιοχή θα γίνει ειρηνευτική ζώνη». Προέτρεψε την Αρμενία «να πιάσει αυτό το χέρι αλληλεγγύης, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα κοινό μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι Ερντογάν και Αλίεφ υπέγραψαν συμφωνία στενής συνεργασίας και στον στρατιωτικό τομέα, ενώ η Αρμενία έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, με την οποία συμμετέχει και στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια.

Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει γενικό προξενείο στη συμβολική πόλη Σούσα, η οποία πέρασε στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόσφατη σύγκρουση με την Αρμενία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Διαρροή» έκθεσης για ρωσικά σχέδια επιρροής στις εκλογές

Προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτέμβρη στη Γερμανία, ειδικά σε βάρος των Πρασίνων, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild».

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιδιώκουν να «αποσταθεροποιήσουν τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας εργαλεία προπαγάνδας στο διαδίκτυο». «Ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν πολύ κοντά στις εκλογές», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι στόχος της επιχείρησης είναι κυρίως η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία αξιολογεί την απειλή της παραπληροφόρησης και της κατεύθυνσης της κοινής γνώμης ως «σοβαρή» και εκτιμά ως βασικό εργαλείο στην προσπάθεια των ρωσικών υπηρεσιών το γερμανόφωνο τμήμα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «Russia Today». Ο σταθμός έχει ήδη αναφερθεί στους Πράσινους με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια.

Η Μπέρμποκ είναι από τους αυστηρότερους επικριτές του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, ενώ έχει επανειλημμένα ταχθεί και κατά του αγωγού «Nord Stream 2». Επιπλέον, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρ. Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της «Bild» δείχνει τους Πράσινους κάτω από το 20%, ενώ στην πρώτη θέση η Χριστιανική Ενωση (CDU/CDU) με 27,5% συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της. Ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,5%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 13% και 11% αντίστοιχα. Η «Αριστερά» πέφτει στο 6%.

ΗΠΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι για τις επενδύσεις στις υποδομές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τα νέα μεγάλα πακέτα κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ, με διακομματικές συναινέσεις και ενδοαστικές κόντρες για τη μοιρασιά.

Δεκαμελής ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βουλευτών κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο «συμβιβασμών», με στόχο τον εκσυγχρονισμό «κλασικών» υποδομών (κυρίως οδικά δίκτυα, γέφυρες κ.ά.). ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων.

Μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης αναφέρεται η «ανακατεύθυνση» αδιάθετων κονδυλίων από τα πακέτα για την ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς και μέτρα εξασφάλισης της είσπραξης απλήρωτων φόρων. Παράλληλα, ανεπίσημες πληροφορίες που μετέδιδαν αμερικανικά δίκτυα, ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Φορτώνονται έτσι πρόσθετοι έμμεσοι φόροι σε λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει στο ακέραιο την τεράστια μείωση στον εταιρικό φόρο από την κυβέρνηση Τραμπ (από το 28% στο 21%).

Σε ένα τέτοιο φόντο, τμήμα των λεγόμενων «προοδευτικών Δημοκρατικών» εμφανίζεται να αντιδρά στον προωθούμενο συμβιβασμό, αποτυπώνοντας τις μεγαλύτερες αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και επιδιώκοντας να συντηρήσει κάλπικες προσδοκίες για «φιλολαϊκά» μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ