ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΚΚ Αλβανίας

Στο μήνυμά του το ΚΚ Αλβανίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, στην πολιτική του πορεία, έχει μια εξαιρετική εμπειρία, που εκτείνεται σε πάνω από έναν αιώνα, από τη μέρα της ίδρυσής του το 1918 (...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αλβανίας βλέπει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έναν σύντροφο στον κοινό μας δρόμο. Τα Κομμουνιστικά μας Κόμματα έχουν ανταλλάξει ευχητήρια μηνύματα, επισκέψεις και εμπειρίες για οργανωμένες δραστηριότητες, ειδικά εκείνες μεταξύ των νέων, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, μέχρι τη διοργάνωση Διεθνών Φεστιβάλ με Ευρωπαϊκές Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νέων και πέραν αυτών».

Κόμμα Εργασίας Γουατεμάλας

Στο μήνυμα του Κόμματος Εργασίας Γουατεμάλας αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Οι κομμουνιστές της Γουατεμάλας γνωρίζουμε πως στη διάρκεια των 103 χρόνων της Ιστορίας του το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τον ελληνικό λαό ενάντια στη βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση, διεξάγει σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα αποκαλύπτοντας την πραγματική φύση του καπιταλισμού ως συστήματος εκμετάλλευσης, καταστολής και αποκλεισμών, προτείνοντας την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας σαν τον μοναδικό δρόμο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

(...) Οπως και η πλειοψηφία των Κομμουνιστικών Κομμάτων διεθνώς, το ΚΚΕ επηρεάστηκε από την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Δεδομένου του αντίκτυπου που προκάλεσε αυτό στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, το ΚΚΕ ωστόσο κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να επανασυσπειρωθεί ως κόμμα, ενώ ταυτόχρονα έχει προωθήσει την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών κινημάτων».

ΚΚ Λουξεμβούργου

Στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚ Λουξεμβούργου ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Το Κόμμα μας υπερήφανα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς κινήματος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και δραττόμαστε της ευκαιρίας να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στο ΚΚΕ για τον αποφασιστικό ρόλο που έχουν παίξει οι Ελληνες κομμουνιστές στην ανάπτυξη του κοινού μας κινήματος.

Αυτή την περίοδο γινόμαστε μάρτυρες της αυξανόμενης επιθετικότητας των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των τραπεζών και των επιχειρήσεων, γίνονται ολοένα καινούργιες προσπάθειες για να περιορίσουν ή να καταργήσουν εντελώς τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι οποίες επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ταυτόχρονα, οι κύριες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, πρωτίστως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προσπαθούν να αλλάξουν τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων προς όφελός τους. Για το σκοπό αυτό, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε πολεμικές ενέργειες.

(...) Οι κομμουνιστές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου παλεύουν στην ίδια πρώτη γραμμή ενάντια στις αντιδραστικές επιθέσεις, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και τη δημιουργία μιας νέας, σοσιαλιστικής κοινωνικής τάξης».

Οργάνωση ΚΚΣΕ στη Λευκορωσία

Στο χαιρετιστήριο της Οργάνωσης του ΚΚΣΕ στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Βλέπουμε στο ΚΚΕ ένα δραστήριο και μαχητικό τμήμα του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ελλάδας και των εργαζόμενων συμμάχων της - της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και της λαϊκής διανόησης - που τάσσεται αποφασιστικά υπέρ του σοσιαλισμού, ενάντια στο καθεστώς της αστικής τάξης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στις νεοφασιστικές εκδηλώσεις στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων.

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας δέχτηκε νεοφασιστική επίθεση από τα κράτη του ΝΑΤΟ, τα οποία ξεκίνησαν έναν υβριδικό πόλεμο ίδιου τύπου με εκείνον που τους έδωσε τη νίκη στην Ουκρανία. Ωστόσο, στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας αποκρούστηκε η πρώτη επίθεση του εισβολέα, που βασίστηκε κυρίως στους από πριν προετοιμασμένους ακτιβιστές της "πέμπτης φάλαγγας", ενός μικροαστικού φαινομένου που προέκυψε ως αποτέλεσμα της εμπορικής κούρσας του κρατικού καπιταλισμού της Λευκορωσίας, την οποία αντιπολιτευόμαστε και η οποία διαχύθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ, καθώς και σε μερικές άλλες πόλεις κάτω από τις ερυθρόλευκες σημαίες των τοπικών συνεργών των ναζί.

(...) Οι εργαζόμενοι της Λευκορωσίας, έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στην απόκρουση της επιθετικότητας, αρνούμενοι να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για απεργία, η οποία πρέπει να γίνεται για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου νεοφασισμού, χρειάζονται πολύ την επιτυχία του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στον αγώνα ενάντια στον ΝΑΤΟικό συνασπισμό, στην πάλη για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό».

Ελβετικό ΚΚ

Στο μήνυμά του το ΠΓ του Ελβετικού ΚΚ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Μετά από δεκαετίες απουσίας, το Ελβετικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανασυστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 με νέους αγωνιστές που έθεσαν ξανά τα θεμέλια μιας μαρξιστικής ανάλυσης της κοινωνίας, με κινητήρια δύναμη την ταξική πάλη. Τα επόμενα χρόνια, το κόμμα μας εδραίωσε την ιδεολογική αντίληψή του για το ρόλο του κόμματος της πρωτοπορίας, τη σχέση του με τους εργαζόμενους μέσω μίας δουλειάς στη βάση και τη διαμόρφωση συμμαχιών στοχευμένων και προγραμματικών.

(...) Το Ελβετικό ΚΚ πρέπει να ανοικοδομηθεί σε νέα θεμέλια με νέους εργαζόμενους σε μια νέα διαμόρφωση αγώνων και απέναντι σε διάφορες αριστερές τάσεις που ισχυρίζονται ότι είναι δική τους η ένδοξη ιστορία των κομμουνιστών. Σε αυτές τις συνθήκες, η ιδεολογική πάλη μας φαίνεται απαραίτητη για την εδραίωση ενός καθοδηγητικού πυρήνα ισχυρού, σταθερού και σοβαρού.

Για αυτούς τους λόγους κυρίως, το κόμμα μας επιθυμεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα στη βάση της υπεράσπισης του μαρξισμού - λενινισμού και των επαναστατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα.

(...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει επανειλημμένα αποδείξει τον σημαντικό του ρόλο στην προστασία των επαναστατικών κομμουνιστικών αρχών και στην αναπαραγωγή μαχητικών ταξικών δυνάμεων σε αυτόν τον νέο αιώνα. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη του ΚΚΕ, της κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και στον αγώνα του για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)

Στο μήνυμα του Κόμματος Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα), ο ΓΓ του, Ουμπέρτο Βάργκας Καρμπονέλ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε πολύ για τα ενημερωτικά δελτία που μας στέλνετε και μας επιτρέπουν να καταλαβαίνουμε τους αγώνες σας και την πείρα σας. Ενδιαφερόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα των εργασιών σας και τις τελικές αποφάσεις. Η πείρα κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος, στις ιδιαίτερες συνθήκες της πάλης του, αποτελεί πηγή διδαγμάτων για ολόκληρο το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Η ισχυροποίηση του ΔΚΚ και η ενότητα όλων των επαναστατών, στη βάση που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες ανάπτυξης, σηματοδοτούν τον δρόμο της προλεταριακής επανάστασης.

(...) Παλεύουμε σθεναρά ενάντια στις κυρώσεις, στους ιμπεριαλιστικούς αποκλεισμούς ενάντια στους αδελφούς λαούς. Αυτές οι ενέργειες ενάντια στους λαούς που οικοδομούν μια νέα κοινωνία είναι η αδιάψευστη απόδειξη της γενοκτονικής πολιτικής του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η Λατινική Αμερική αγωνίζεται, όπως δείχνουν οι ηρωικοί λαϊκοί αγώνες στη Χιλή και τώρα στην Κολομβία».

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

Το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό αναφέρει στο μήνυμά του:

«Οι Αλγερινοί κομμουνιστές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τους αγώνες που ηγείται το ΚΚΕ για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα εργαζόμενα στρώματα της χώρας σας, για την πολιτική, ιδεολογική καθοδήγηση και οργάνωσή της, με κατεύθυνση την ανατροπή της ηγεμονίας της αστικής τάξης, την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας βασισμένης στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων.

Οι Αλγερινοί κομμουνιστές επωφελούνται από την εμπειρία της δράσης του Κόμματός σας για πολιτική και ιδεολογική αποσαφήνιση του οπορτουνισμού και την καταπολέμησή του σε όλες του τις εκφάνσεις.Το κόμμα μας εκτιμά τις θέσεις της ΚΕ του Κόμματός σας και υποστηρίζει τις προσπάθειές του για συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος μέσα στην παγκόσμια ταξική πάλη, έτσι ώστε οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεζόμενοι όλων των χωρών μέσω μιας στέρεας ενότητας να θέσουν ένα οριστικό τέλος στο διεθνές ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα, ως προϋπόθεση για να τεθούν τα θεμέλια οικοδόμησης ενός κόσμου απαλλαγμένου από εκμετάλλευση, δυστυχία, φόβο, μίσος και πολέμους που σπέρνει το καπιταλιστικό σύστημα».

Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Στο μήνυμα του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, ο Γενικός Γραμματέας του Αλαξάντερ Μπάνγιανιτς αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Μας ευχαριστεί πολύ να βλέπουμε πως το ΚΚΕ δουλεύει με επιμονή με τον μαρξισμό - λενινισμό και αγωνίζεται για σοσιαλιστική εναλλακτική στην Ελλάδα.

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει αυξήσει και άλλο τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού σε όλο τον κόσμο. Για εμάς, τους μαρξιστές - λενινιστές, αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, καθώς ο Μαρξ μας δίδαξε πως ο καπιταλισμός είναι ένα παγκόσμιο σύστημα φορτωμένο με κρίσεις - εγγενείς στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής. (...) Η σημερινή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος οδηγεί εκ νέου στην τεράστια συγκέντρωση του πλούτου.

Ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του - οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά - για να ρίξει το βάρος της κρίσης στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών για να βγει αλώβητος από την κρίση. Ολες αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένος ο καπιταλισμός στην υψηλότερη βαθμίδα του, τον ιμπεριαλισμό. Η κρίση μάς θυμίζει ξανά την ανάγκη να επιταχύνουμε τη δουλειά μας στις μάζες, να ισχυροποιήσουμε τον "υποκειμενικό παράγοντα", το Κόμμα της εργατικής τάξης, όπως το έλεγε ο Λένιν, και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ