ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Δεν προβλέπει καμία κρατική υποδομή και σχέδιο για τη φροντίδα τους

Νέες αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ

Eurokinissi

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ''ΑΡΓΟΣ'' και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών».

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς και παρά τις αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση η ουσία του δεν έχει αλλάξει. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο καθιστά τους δήμους υπεύθυνους και μάλιστα καθ' ολοκληρίαν για την περισυλλογή, κτηνιατρική περίθαλψη, τη στείρωση των ζώων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, υποδομές και μέσα, ενώ θεσπίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα για τα οποία προβλέπονται και ποινές σε βάρος των δήμων αν τα παραβούν.

Το δε χρηματοδοτικό σχετικό πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ», που προβλέπεται για τους δήμους ως, υποτίθεται, υποστήριξη, δεν αναφέρει με σαφήνεια συγκεκριμένη χρηματοδότηση, δηλαδή δεν υπάρχουν ύψος, διάρκεια και αφήνεται αόριστα για το μέλλον το θέμα, για ρύθμιση μέσω Υπουργικών Αποφάσεων. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή με τα αδέσποτα θα συνεχίσει να καρκινοβατεί, κάτι που άλλωστε είναι αναμενόμενο, αφού, όπως επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, «μιλάμε για μια πολιτική που στο σύνολό της από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει στο επίκεντρο το κέρδος και πώς θα εξασφαλιστεί και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, πόσο μάλλον αυτές των ζώων. Δηλαδή και εδώ το θέμα είναι πολιτικό».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τη δράση ή τη συμβολή των φιλοζωικών σωματείων, όμως «αυτή θα πρέπει να είναι ενταγμένη στα πλαίσια κρατικών υποδομών και σχετικού σχεδιασμού από το κράτος», με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, διαμόρφωση χώρων για στέγαση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, κλινικές για αδέσποτα με εξεταστήριο, νοσηλευτήριο, εργαστήρια μικροβιολογικά με μόνιμους κτηνιάτρους, νοσηλευτές, ζωοκόμους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.ά., σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων και να μην αφήνεται περιθώριο για την άσκηση επιχειρηματικής δράσης γύρω από τα αδέσποτα.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί και με την επιβάρυνση των κατόχων κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, για τη σήμανση (τσιπάρισμα), καταγραφή, έλεγχο DNA κ.ά., μετατρέποντας την κατοχή ενός ζώου σε πολυτέλεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Οικονομική θηλιά στους δημότες με συνοπτικές διαδικασίες

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι πλέον οι ΟΤΑ για να πάρουν δάνειο αρκεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή του νομικού προσώπου, όταν μέχρι τώρα απαιτούνταν όχι απλά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αυτή να έχει ληφθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «απαιτείται απόφαση αποδοχής των όρων του (δανείου) μόνο από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού, ή από το Διοικητικό Συμβούλιο στην περίπτωση συνδέσμου δήμων ή νομικού προσώπου ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση του άρθρου 176 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114)».

Προβλέπεται μάλιστα ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «αποτελεί δεσμευτική εισήγηση» προς το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, που σημαίνει ότι το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο απλά θα την επικυρώνει!

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκτός παιδικών σταθμών ένα στα τρία παιδιά

Στα 1.005, δηλαδή 1 στα 3 παιδιά, ανέρχονται τα παιδιά στο νομό Καρδίτσας που έμειναν εκτός των βρεφικών και παιδικών σταθμών καθώς οι οικογένειές τους δεν πήραν voucher μέσω του ΕΣΠΑ.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, «για άλλη μια χρονιά, ζήσαμε και στο νομό μας το κυνήγι των νέων γονιών - νέων ζευγαριών για μια έγκριση voucher, για ένταξη των παιδιών τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Την αποκλειστική ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση την έχουν το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή οι δήμοι καταργούν παιδικούς σταθμούς, όπως πρόσφατα έκανε ο δήμος της Καρδίτσας, ή τους λειτουργούν με μεγάλο αριθμό παιδαγωγικού προσωπικού να είναι ενταγμένο σε 8μηνα!».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι γονείς αφού βρουν την πολυπόθητη θέση σε κάποιο σταθμό, έχουν να αντιμετωπίσουν την πληρωμή τουλάχιστον 50 ευρώ για τη μεταφορά του παιδιού αν είναι ιδιωτικός σταθμός, ενώ αν είναι δημοτικός σταθμός τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών».

Συμπληρώνοντας τονίζει πως «όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που βάζει στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους" ακόμη και το αυτονόητο: την ανάγκη για ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με το κατάλληλο προσωπικό (παιδαγωγοί - καθαρίστριες, μάγειρες κ.τ.λ.) και επιστημονικό πρόγραμμα. Η ανάγκη αυτή έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να ψάχνουν άλλες λύσεις για μεγάλωμα, τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας οι ίδιοι μια ευθύνη που ανήκει αποκλειστικά στο κράτος!».

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ «καλεί όλους τους γονείς και συνολικά τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να μπουν μπροστά στην πάλη για να καλυφθούν οι ανάγκες για δωρεάν και αποκλειστικά κρατική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, διεκδικώντας:

-- Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην γίνει καμία απόλυση.

-- Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

-- Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ολα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

-- Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

-- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

-- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια».

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για συνεργασία

Αναθερμαίνεται τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για τις διεργασίες στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», με επίκεντρο την ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αστικού πολιτικού συστήματος να διερευνηθεί η δυνατότητα για σχήματα ικανά να ασκήσουν αντιλαϊκή διακυβέρνηση και να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Χτες ο Αλ. Φλαμπουράρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «κατά τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα στα μέλη και τους ψηφοφόρους, ώστε να τοποθετηθούν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα (...) Σε αυτήν την περίπτωση η προοδευτική συνεργασία θα είναι εξασφαλισμένη». Πρόσθεσε δε ότι το 2015 είχε συζητήσει με το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία, αλλά δεν προχώρησε, με ευθύνη της Χαριλάου Τρικούπη. Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του είχε μιλήσει για «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που έρχεται για άλλη μια φορά να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή», τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως ...«ραχοκοκαλιά» σε ένα τέτοιο σχήμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται αμείωτες οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου. Σε απάντηση στις δηλώσεις Τσίπρα και Φλαμπουράρη, στελέχη του ΚΙΝΑΛ που πρόσκεινται στην Φώφη Γεννηματά παραπέμπουν σε πρόσφατες δηλώσεις της κατά την εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, όπου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι όποιες κινήσεις από το ΚΙΝΑΛ εντάσσονται στη λογική τού να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για τη «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και του εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνει δεκαετίες τώρα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσκέψεις - συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων

-- Η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αμπελοκήπων, με θέμα «Το πρώτο κουδούνι χτυπάει τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη. Με τι όρους θα ανοίξουν τα σχολεία; Η ενιαία στάση γονέων - εκπαιδευτικών - μαθητών να επιβάλει τους όρους της». Θα μιλήσει η Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Μαρία Ανδρεάδου.

-- Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Παιδεία οργανώνει η ΚΟ Μοσχάτου, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων. Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, στον αντίποδα της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης». Θα μιλήσει ο Αντ. Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ