Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Δεν προβλέπει καμία κρατική υποδομή και σχέδιο για τη φροντίδα τους

Νέες αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ

Eurokinissi

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ''ΑΡΓΟΣ'' και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών».

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς και παρά τις αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση η ουσία του δεν έχει αλλάξει. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο καθιστά τους δήμους υπεύθυνους και μάλιστα καθ' ολοκληρίαν για την περισυλλογή, κτηνιατρική περίθαλψη, τη στείρωση των ζώων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, υποδομές και μέσα, ενώ θεσπίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα για τα οποία προβλέπονται και ποινές σε βάρος των δήμων αν τα παραβούν.

Το δε χρηματοδοτικό σχετικό πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ», που προβλέπεται για τους δήμους ως, υποτίθεται, υποστήριξη, δεν αναφέρει με σαφήνεια συγκεκριμένη χρηματοδότηση, δηλαδή δεν υπάρχουν ύψος, διάρκεια και αφήνεται αόριστα για το μέλλον το θέμα, για ρύθμιση μέσω Υπουργικών Αποφάσεων. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή με τα αδέσποτα θα συνεχίσει να καρκινοβατεί, κάτι που άλλωστε είναι αναμενόμενο, αφού, όπως επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, «μιλάμε για μια πολιτική που στο σύνολό της από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει στο επίκεντρο το κέρδος και πώς θα εξασφαλιστεί και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, πόσο μάλλον αυτές των ζώων. Δηλαδή και εδώ το θέμα είναι πολιτικό».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τη δράση ή τη συμβολή των φιλοζωικών σωματείων, όμως «αυτή θα πρέπει να είναι ενταγμένη στα πλαίσια κρατικών υποδομών και σχετικού σχεδιασμού από το κράτος», με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, διαμόρφωση χώρων για στέγαση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, κλινικές για αδέσποτα με εξεταστήριο, νοσηλευτήριο, εργαστήρια μικροβιολογικά με μόνιμους κτηνιάτρους, νοσηλευτές, ζωοκόμους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.ά., σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων και να μην αφήνεται περιθώριο για την άσκηση επιχειρηματικής δράσης γύρω από τα αδέσποτα.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί και με την επιβάρυνση των κατόχων κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, για τη σήμανση (τσιπάρισμα), καταγραφή, έλεγχο DNA κ.ά., μετατρέποντας την κατοχή ενός ζώου σε πολυτέλεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Οικονομική θηλιά στους δημότες με συνοπτικές διαδικασίες

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι πλέον οι ΟΤΑ για να πάρουν δάνειο αρκεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή του νομικού προσώπου, όταν μέχρι τώρα απαιτούνταν όχι απλά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αυτή να έχει ληφθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «απαιτείται απόφαση αποδοχής των όρων του (δανείου) μόνο από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού, ή από το Διοικητικό Συμβούλιο στην περίπτωση συνδέσμου δήμων ή νομικού προσώπου ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση του άρθρου 176 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114)».

Προβλέπεται μάλιστα ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «αποτελεί δεσμευτική εισήγηση» προς το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, που σημαίνει ότι το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο απλά θα την επικυρώνει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ