Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επανέρχεται στα περί Διάσκεψης για τη Μεσόγειο

«Οποιαδήποτε συμφωνία (σ.σ. στη Μεσόγειο) αποκλείει την Τουρκία δεν είναι έγκυρη. Δεν μπορούν (σ.σ. άλλοι) να κάνουν (σ.σ. κάτι) χωρίς συνεργασία με την Τουρκία. Εάν παραβιάσουν τα δικαιώματά μας, θα αναλάβουμε δράση. Και το δείξαμε στο πεδίο δράσης». Αυτά τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο NTV, αναφερόμενος στις διεργασίες που «τρέχουν» σε όλη την περιοχή και ευρύτερα με μοχλό τόσο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, όσο και το Μεταναστευτικό, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Καθόλου τυχαία, ο Τσαβούσογλου επανέφερε την τουρκική πρόταση για να «πραγματοποιήσουμε τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες», προσθέτοντας σταθερά ότι «εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας με κανέναν τρόπο».

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται τα παζάρια και σε ευρω-τουρκικό επίπεδο, όπως έδειξε και η επίσκεψη του Επιτρόπου Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι στην Αγκυρα, όπου άκουσε τις σταθερές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς. Σε συνάντηση που είχε μαζί του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υπογράμμισε τη σημασία επικαιροποίησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό από το 2016 και ζήτησε να επισπευστεί ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ενωσης. Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα χαρακτήρισε «δικαιότερη» λύση του Κυπριακού τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, ενώ για το Αφγανιστάν διαμήνυσε την ετοιμότητά της να αναπτύξει «στενή συνεργασία» και «διπλωματικές πρωτοβουλίες» με την ΕΕ για τη «σταθερότητα στη χώρα».

Συνολικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Καλίν στάθηκε στη «στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ» και έδωσε έμφαση «στη θετική ατζέντα που πρέπει να διατηρηθεί», όπως και ότι η πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου θα συμβάλει σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Από τη μεριά του ο Βαρχέλι σε σύντομες αναρτήσεις περιέγραψε τις συναντήσεις ως «εποικοδομητικές» και «περιεκτικές».

H αύξηση των προσφυγικών ροών συζητήθηκε και κατά την «επίσκεψη εργασίας» που είχε στην Αγκυρα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος συνάντησε υψηλόβαθμα στελέχη στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, Τουρκία και Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν διαβουλεύσεις «ώστε να διευκολυνθεί η ομαλοποίηση των σχέσεών τους», όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εξωτερικών τους. Οπως αναφέρθηκε, οι διαβουλεύσεις εστίασαν σε διαφωνίες που υπάρχουν σε διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου και του Μεσανατολικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ