Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παραπέρα διευκολύνσεις στους επενδυτές

Μία ακόμα νομοθετική ρύθμιση για τη μεγαλύτερη εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης του κεφαλαίου χωρίς «εθνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις», όπως αυτές κατοχυρώθηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας για τη λήξη ισχύος των Διμερών Επενδυτικών Συμφωνιών μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, αυτό που κάνει η συμφωνία είναι να καταργεί τα διαιτητικά επενδυτικά δικαστήρια, γιατί με απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ οι διαιτησίες είναι αντίθετες με τις θεμελιώδεις ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου όπως αυτές προβλέπονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και η οποία εξελίχθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Τα δικαστήρια αυτά είναι άχρηστα και χρονοβόρα, αφού πλέον τα εθνικά δικαστήρια των κρατών - μελών εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το Δίκαιο της ΕΕ, το οποίο είναι υπερσυνταγματικό, και δικαιώνουν γρήγορα τους μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές.

Η κύρωση είναι αναγκαία προκειμένου να καταργηθούν οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πριν κάποιες από αυτές τις χώρες ενταχθούν και γίνουν μέλη της ΕΕ. Ως γνωστόν, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «μία μεγάλη διεύρυνση με 10 χώρες, τις πρώην σοσιαλιστικές, έγινε τον Μάη του 2004. Μία άλλη διεύρυνση, με δύο βαλκανικές, έγινε το 2007, και το 2013 με την Κροατία, που είχε προκύψει ως νέα χώρα μετά τη δολοφονική επίθεση και διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ το 1999. Τα αναφέρω αυτά για να θυμάται ο λαός τα εγκλήματα που έχουν κάνει, ενόψει της συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».

Η Δ. Μανωλάκου καταψήφισε τη σύμβαση, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι το καθεστώς που υπήρχε ήταν φιλολαϊκό.

Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ αν «η χώρα έχει σαφείς προτάσεις», μην τυχόν «και μείνουμε πίσω σε σχέση με αυτές τις θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο εισηγητής του, Γ. Αμανατίδης. Τον καθησύχασε βέβαια ο αναπληρωτής Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να δίνει έξτρα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε τη δεύτερη σύμβαση που κυρώθηκε χτες στη Βουλή, για το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας που αφορά τη χρηματοδότηση ανακατασκευής ενός σχολείου στη γειτονική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ