Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τελειώνουν» με ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ

Προς ολοκλήρωση βαδίζουν οι δύο μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης για την πρώτη, ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας θα υπάρξουν τελικές ανακοινώσεις και για τη δεύτερη.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η πώλησή της στην «Italgas», ιταλική επιχείρηση διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου, η οποία θα αποκτήσει το 100% της επιχείρησης, που ελέγχεται μέχρι σήμερα από το ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ, με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα. Ετσι, εκτός απροόπτου το ιταλικό μονοπώλιο θα αποκτήσει το σύνολο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια, και συγκεκριμένα το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) και το 100% της ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

Τον ΔΕΔΔΗΕ, τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ), διεκδικούν τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχήματα: «CVC Capital Partners Group» (Λουξεμβούργο), «First Sentier Investors Group» (Αυστραλία), «KKR Group» (ΗΠΑ) και «Macquarie Group» (Αυστραλία). Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των φακέλων, ενώ στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ