Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η επέκταση των εργολαβιών αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα των αναστολών

«

Πεδίο δόξης λαμπρό» ώστε να προχωρήσει η επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία διαμορφώνεται με την εφαρμογή της τροπολογίας για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι η σχετική τροπολογία εκτός από τις προσλήψεις συμβασιούχων προβλέπει εργολαβίες και outsourcing, παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες δηλαδή, που αποτελεί μια «πρόβα τζενεράλε» για το «νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, της γενικευμένης επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, που αποφάσισε την εκ νέου εκχώρηση της καθαριότητας και της σίτισης σε εργολάβους. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα πίστωσης 50.000 ευρώ για «πρόσληψη αναδόχου», που θα διαθέσει κακοπληρωμένο προσωπικό, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα απολυθούν περίπου 300 εργαζόμενοι σε καθαριότητα και σίτιση, που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι μια βδομάδα πριν, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της 7ης ΥΠΕ διαβεβαίωνε εκπροσώπους εργαζομένων ότι δεν θα επανέλθουν οι εργολάβοι για όσους θα παύονταν από τη δουλειά τους επειδή ήταν ανεμβολίαστοι.

«Η επανείσοδος εργολάβων στην καθαριότητα και τη σίτιση του νοσοκομείου αποτελεί εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας της κυβέρνησης, με την οποία επεκτείνεται η "ανάθεση υπηρεσιών" στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας, "με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας" για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τις αναστολές», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Και τονίζει ότι ήδη γίνονται φανερά τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων του νοσοκομείου από την αναστολή καθηκόντων 133 εργαζομένων εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ παραμένουν κενές τουλάχιστον 600 θέσεις προσωπικού.

«Αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της υλοποίησης των σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ". Σκοπός είναι η λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας με όσο το δυνατόν περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση, με λιγοστό μόνιμο προσωπικό και με ελάχιστες υποδομές», σημείωσε στη συνεδρίαση του ΔΣ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης.

Το Σωματείο θα κλιμακώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα και διεκδικεί:

  • Καμία σύμβαση των νοσοκομείων με εργολάβους.
  • Οχι στις αναστολές εργασίας και στη στέρηση μισθού.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.
  • Καθολικό δωρεάν εμβολιασμό, σε ενισχυμένες δομές ΠΦΥ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.
Στο «Ιπποκράτειο»

Στο ίδιο πλαίσιο, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανακοινώνει την πρόθεση να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης προμήθειας υπηρεσιών, για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν από τις 11 θέσεις διοικητικού προσωπικού που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για τρεις μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης για άλλους τρεις. Το κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου με έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ