ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού με απολογισμό έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες ξεσπιτωμένους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό των σεισμόπληκτων οικογενειών εκφράζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα το χέρι για να σηκωθούν, να σταθούν στα πόδια τους και να μετατρέψουν την απόγνωση για το «κακό που μας βρήκε», την οργή και αγανάκτηση για τη μόνιμη εγκατάλειψή τους από ένα κράτος που βλέπει ως κόστος κάθε λαϊκή ανάγκη, σε δύναμη οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης.

Χαρακτηριστικά, μόνο σε δύο μέρες, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ξεκινώντας χαράματα της Παρασκευής από το εργοτάξιο στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλλι, περιόδευσαν με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σε χωριά τόσο του δήμου Μινώα Πεδιάδας όσο και του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Πρόκειται για τους δήμους που, μαζί με περιοχές του δήμου Χερσονήσου, έχουν πληγεί από τον σεισμό και ολόκληρες περιοχές τους έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπάζα.

Οι περιοδείες αποκάλυψαν ότι από τους 420 οικίσκους που είχε ζητήσει μόνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας, η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν ότι σε πρώτη φάση θα στέλνονταν 33 και άλλοι 50 μετά, χωρίς να διευκρινίζεται αν τελικά θα σταλούν και οι 420.

Μέχρι και το Σάββατο πάντως δεν είχε φτάσει ούτε ένας οικίσκος, με χιλιάδες ανθρώπους να μετράνε ήδη έξι 24ωρα στο ύπαιθρο, μένοντας σε σκηνές, αυτοκίνητα ή ράντζα σε αυλές.

Ο αριθμός των 2.500 αστέγων είναι η μέχρι τώρα επίσημη καταγραφή, όμως υπάρχουν χωριά - π.χ. το Πυράθι - όπου κόσμος έχει ξεσπιτωθεί αλλά δεν έχει καταμετρηθεί, αφού ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί κανένα συνεργείο για έλεγχο, δείγμα κι αυτό των υποστελεχωμένων υπηρεσιών.

Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια ήρθαν από το χωριό Αγ. Παρασκιές, όπου οι κάτοικοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων καθώς, όπως αναφέρουν στην πρώτη τους ανακοίνωση, «το αίσθημα εγκατάλειψης των συγχωριανών μας καθιστά την οργάνωση της κοινωνίας μας επιτακτική».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για στέγαση και σίτιση των πληγέντων

Συνάντηση με την περιφερειακή αρχή

Η κατάσταση που επικρατεί στα σεισμόπληκτα χωριά του Ηρακλείου, όπως στο Αρκαλοχώρι, που σχεδόν «ισοπεδώθηκε» από τον σεισμό, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση προστασία και ανακούφιση των πληγέντων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γιάννης Πρωτούλης με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, το πρωί της Παρασκευής.

Ενημερώνοντας ο Στ. Αρναουτάκης, έκανε λόγο για περίπου 500 οικογένειες που είναι άστεγες στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Γίνονται, συνέχισε, προσπάθειες για τη στέγασή τους. Ενα τμήμα τους, περίπου 200 οικογένειες, βρίσκεται σε σκηνές και ένα άλλο τμήμα τους διαμένει σε διαμερίσματα και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έχει ζητήσει 420 οικίσκους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στοιχείο που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρωτούλης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως το μέγεθος των καταστροφών είναι μεγάλο, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και οι ανάγκες είναι πιεστικές. Τόνισε: «Ολοι βλέπουν ότι ο καιρός χαλάει, δεν μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να μένουν στις σκηνές, τα μισά σχολεία της περιοχής είναι κατεστραμμένα, ακατάλληλα για να μπουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα, που είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και οι καταγραφές πρέπει να ολοκληρωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα από τα συνεργεία, καθώς δεν μπορούν οι άνθρωποι με τα πράγματά τους μέσα στη μέση να περιμένουν πότε θα έρθουν να καταγράψουν τις ζημιές.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης χωρίς να αποκλειστεί κανένας, χωρίς να μείνει κανένας εργαζόμενος και κάτοικος της περιοχής αβοήθητος σε αυτήν τη φάση. Οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης να μην προστεθούν στη λίστα των κατοίκων του χωριού Βρισά της Λέσβου που καταστράφηκε και παραμένει στην καταστροφή ή των κατοίκων του χωριού Δαμάσι στη Θεσσαλία που ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες η κατάσταση βλέπουμε όλοι ποια είναι σήμερα». Και κατέληξε: «Μόλις φεύγουν οι κάμερες και κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι πληγέντες αφήνονται στο έλεος της περιβόητης "ατομικής ευθύνης". Δεν θέλουμε να ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα. Γι' αυτό ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής, με τους κατοίκους των χωριών, με όσους θέλουν να πιέσουν για να δοθούν άμεσες λύσεις και είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να ανακουφιστεί ο κόσμος και να λυθούν ζητήματα».

Συνάντηση με τους εργάτες στο εργοτάξιο στο Καστέλλι

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για το εργοτάξιο των χωματουργικών εργασιών του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ, όπου μαζί με τους υπεργολάβους δουλεύουν περίπου 400 εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο οι εργαζόμενοι πριν από ένα χρόνο είχαν θρηνήσει έναν συνάδελφό τους από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ενώ ένα 24ωρο πριν από την περιοδεία είχε καταγραφεί στον χώρο ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα». Οπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, τέτοια εργατικά «ατυχήματα», που είναι συχνά, προειδοποιούν ξανά για κάτι σοβαρότερο, ωστόσο μέτρα δεν παίρνονται, γιατί κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα για τις εταιρείες.

Κατήγγειλαν ακόμα ότι την επομένη του σεισμού, και ενώ από την Επιθεώρηση Εργασίας είχαν απαγορευτεί για δύο μέρες εργασίες που είχαν να κάνουν με σκαλωσιές, «στήναμε 7 μέτρα ύψος σκαλωσιές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Κάναμε τον Ταρζάν»... Ενώ το μεροκάματο και αυτό λειψό, καθώς πληρώνονται με 680 ευρώ, ως ανειδίκευτοι. «Εχουμε και σεισμόπληκτους συναδέλφους με μισό μεροκάματο, πώς θα επισκευάσουν τα σπίτια τους» αναφέρθηκε.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης, αναφέρθηκε στο δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν από το μεροκάματο στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς, που θυσιάζεται στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα σακατεμένους και νεκρούς εργάτες. Τους ενημέρωσε και για το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Η περιοδεία συνεχίστηκε μέσα στο εργοτάξιο, στον χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που επιβλέπουν τις εργασίες του έργου. Σημειώνεται ότι ήδη 12 από αυτούς έχουν απολυθεί, καθώς έληξε η 8μηνη σύμβασή τους. Από την πλευρά της, η ΤΕΡΝΑ είπε ότι θα τους προσλάβει με τους αντεργατικούς όρους που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Μιλώντας ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του έργου κατασκευής του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» από την «Χόχτιφ». Οπως σημείωσε, η τότε κυβέρνηση και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν προβλέψει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει το παράδειγμα των μεγάλων έργων με φθηνό εργατικό δυναμικό. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο Γ. Πρωτούλης, οι εργαζόμενοι τότε με την οργανωμένη πάλη και τον αγώνα τους ανέτρεψαν αυτούς τους σχεδιασμούς, επιβάλλοντας αξιοπρεπείς μισθούς, συμβάσεις και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Κρούσμα σε σκηνή σεισμόπληκτων

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ εντόπισαν κρούσματα κορονοϊού στους σεισμόπληκτους που διαμένουν σε σκηνές στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στους πληγέντες στον δήμο Μινώα Πεδιάδας και σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost.gr, πρόκειται για έναν 26χρονο και δύο εφήβους 12 και 15 χρόνων, μέλη της ίδιας οικογένειας που έμεναν σε σκηνή στην περιοχή της Ζίντας, του δήμου Μινώα. Μέσα στη σκηνή διέμεναν συνολικά 12 άτομα. Τα 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, την ώρα που οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ συνεχίζονται και πρέπει να ενταθούν, γιατί στις άθλιες συνθήκες που υποχρεώνονται να ζήσουν οι σεισμοπαθείς υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη διάδοση της πανδημίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ζητά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Βρύσαλης, ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό και να ληφθούν αποφάσεις, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του δήμου αλλά και τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση για την επίλυσή τους.

«Αυτήν τη στιγμή είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να διαφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή, να υπάρξει άμεση αποζημίωση στο 100% των καταστροφών στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις, να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και ολόπλευρης, ουσιαστικής στήριξης για όλους τους πληγέντες, αλλά και αντιμετώπισης των κινδύνων που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στον νομό Ηρακλείου», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, τονίζει ότι «είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να αποκατασταθούν οι καταστροφές και η ζωή των πληγέντων, οι ζημιές των δημόσιων υποδομών και κτιρίων όπως τα σχολεία, που δεκάδες από αυτά έχουν κριθεί "ακατάλληλα" και στον δήμο Ηρακλείου. Μετά από τις προηγούμενες χρονιές με σοβαρές τις συνέπειες της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές, αλλά και με πολλές οικογένειες που και λόγω του σεισμού δεν διαθέτουν τις υποδομές, χρειάζεται να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να προχωρήσουν τώρα όλα τα απαραίτητα έργα ώστε να θωρακιστεί αντισεισμικά ο δήμος Ηρακλείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ