Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού με απολογισμό έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες ξεσπιτωμένους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό των σεισμόπληκτων οικογενειών εκφράζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα το χέρι για να σηκωθούν, να σταθούν στα πόδια τους και να μετατρέψουν την απόγνωση για το «κακό που μας βρήκε», την οργή και αγανάκτηση για τη μόνιμη εγκατάλειψή τους από ένα κράτος που βλέπει ως κόστος κάθε λαϊκή ανάγκη, σε δύναμη οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης.

Χαρακτηριστικά, μόνο σε δύο μέρες, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ξεκινώντας χαράματα της Παρασκευής από το εργοτάξιο στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλλι, περιόδευσαν με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σε χωριά τόσο του δήμου Μινώα Πεδιάδας όσο και του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Πρόκειται για τους δήμους που, μαζί με περιοχές του δήμου Χερσονήσου, έχουν πληγεί από τον σεισμό και ολόκληρες περιοχές τους έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπάζα.

Οι περιοδείες αποκάλυψαν ότι από τους 420 οικίσκους που είχε ζητήσει μόνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας, η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν ότι σε πρώτη φάση θα στέλνονταν 33 και άλλοι 50 μετά, χωρίς να διευκρινίζεται αν τελικά θα σταλούν και οι 420.

Μέχρι και το Σάββατο πάντως δεν είχε φτάσει ούτε ένας οικίσκος, με χιλιάδες ανθρώπους να μετράνε ήδη έξι 24ωρα στο ύπαιθρο, μένοντας σε σκηνές, αυτοκίνητα ή ράντζα σε αυλές.

Ο αριθμός των 2.500 αστέγων είναι η μέχρι τώρα επίσημη καταγραφή, όμως υπάρχουν χωριά - π.χ. το Πυράθι - όπου κόσμος έχει ξεσπιτωθεί αλλά δεν έχει καταμετρηθεί, αφού ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί κανένα συνεργείο για έλεγχο, δείγμα κι αυτό των υποστελεχωμένων υπηρεσιών.

Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια ήρθαν από το χωριό Αγ. Παρασκιές, όπου οι κάτοικοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων καθώς, όπως αναφέρουν στην πρώτη τους ανακοίνωση, «το αίσθημα εγκατάλειψης των συγχωριανών μας καθιστά την οργάνωση της κοινωνίας μας επιτακτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ