ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης για το μειωμένο και εξαντλημένο προσωπικό

Κινητοποιήσεις χτες σε όλη τη χώρα. Προετοιμασία για την πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Ενάντια στις απολύσεις, στην ανακύκλωση της ανεργίας και την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων διαδήλωσαν χτες - πανελλαδική μέρα δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων - οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Δρομοκαΐτειο», Κρατικό Νίκαιας και «Μεταξά», συντονίζοντας τη δράση τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και πορεία στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ενώ προηγουμένως στην κινητοποίηση μίλησαν ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο» και της κλαδικής Ομοσπονδίας. Στην κινητοποίηση κάλεσαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί, «Αττικόν» και Τζάνειου.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων, με τον διοικητή της ΥΠΕ να μη δίνει ουσιαστικές απαντήσεις. Οπως ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, σχεδιάζεται η λειτουργία του «Λοιμωδών» όχι όμως ως αυτοτελούς νοσοκομείου με πλήρη εφημερία που θα συνέβαλλε στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά ως νοσοκομείου νοσηλείας των χρόνιων περιστατικών ασθενών που τώρα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Οπως δηλαδή συνέβη και τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Στο Θεαγένειο
Στο Θεαγένειο
Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Μανώλης Βαρδαβάκης τους κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα με συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία μεθαύριο Παρασκευή 8 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της οποίας, στις 9 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή της Ομοσπονδίας για το μέτρο των αναστολών. Παράλληλα κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα, είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση των τμημάτων και υπηρεσιών του που έχει επιπτώσεις στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών.

Οπως κατήγγειλαν, έφτασαν στο σημείο σε νοσηλευτικά τμήματα στα οποία νοσηλεύονται 30 ασθενείς, να υπάρχει στη βάρδια μία νοσηλεύτρια και σε εργαστήρια με μεγάλο φόρτο εργασίας ένας τεχνολόγος. Οι ελλείψεις που υπάρχουν στα τμήματα καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι τρίμηνες συμβάσεις που θα κάλυπταν τα κενά από τις αναστολές έμειναν στα λόγια. Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του νοσοκομείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν συμπεριλαμβάνονται στην 5μηνη ανανέωση συμβάσεων των υπόλοιπων επικουρικών και είναι στον «αέρα», αφού η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του χρόνου και ο εργολάβος είναι προ των πυλών.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Αμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή εργασίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ). Ενταξη στα ΒΑΕ. Αύξηση της χρηματοδότησης και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σε άλλες πόλεις

Στο ΠΑΓΝΗ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου, όπου ο πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης, απηύθυνε κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση στις 13 Οκτώβρη (8 π.μ. - 10 π.μ.) με θέμα την προετοιμασία της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας στις 21 Οκτώβρη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου στάθηκε στους 130 εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ που βγήκαν σε αναστολή κι έχουν προσληφθεί μόλις 50 εργαζόμενοι με 3μηνες συμβάσεις. Επισήμανε την κυβερνητική «εκκρεμότητα» για τους 6.500 εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση που εξωθήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες - διοικήσεις των νοσοκομείων και λήγουν στο τέλος του χρόνου. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ απειλούνται με απόλυση 160 εργαζόμενοι, καθώς προωθείται ξανά η είσοδος εργολάβων στη σίτιση και την καθαριότητα.

Στην πανελλαδική μέρα δράσης για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με «ελαστικές» μορφές εργασίας συμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, με διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας εργάζονται περίπου 250 άτομα με διάφορες μορφές «ελαστικής» εργασίας (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ), καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους.

Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης των υγειονομικών έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Θεσσαλία

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας, καθώς οι εισαγωγές παραμένουν σε διψήφιο αριθμό, οι ΜΕΘ έχουν «φρακάρει» με πληρότητα που φτάνει το 75%, ενώ στο Νοσοκομείο του Βόλου είναι στο 100%, με τις διακομιδές στο Νοσοκομείο της Λαμίας να έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή.

Δίπλα στα εκατοντάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, η αναστολή εργασίας εκατοντάδων υγειονομικών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα, αναμένεται να απολυθούν εκατοντάδες συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με τις οποίες «έχουν συνενωθεί οι δύο Παθολογικές κλινικές με συνέπεια τη μείωση των κρεβατιών και τη διασπορά των ασθενών σε άλλες κλινικές. Η Θωρακοχειρουργική κλινική από τις ελλείψεις που παρουσιάζει, αλλά και την αναστολή εργασίας ιατρού της κλινικής που δεν εμβολιάστηκε, είναι στα πρόθυρα να σταματήσει την εφημερία της, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες της οι γιατροί που έχουν απομείνει.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από την αναστολή καθηκόντων στους μεταφορείς ασθενών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμενόμενη ταλαιπωρία για τους ασθενείς από την καθυστέρηση των απαιτούμενων εξετάσεών τους. Επίσης η έλλειψη νεκροτόμων αναγκάζει την υπηρεσία να μεταθέτει τα καθήκοντά τους στην ήδη υποστελεχωμένη ομάδα των μεταφορέων ασθενών, καθώς και στον εκάστοτε εφημερεύοντα νοσηλευτή (...) Πολλοί συνάδελφοι σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου εργάζονται με περικοπή των ρεπό τους για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή εργασίας των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία των υγειονομικών από τα δύο νοσοκομεία της πόλης και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη που θα οργανώσει, αύριο, Πέμπτη, για την οργάνωση του αγώνα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων με μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σ' ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, σε αντίθεση με το υπάρχον και το «νέο ΕΣΥ».

Χτες, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Τρικάλων από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ του νομού.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ερευνητικά στοιχεία για τη μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 μετά το πέρασμα ορισμένου χρονικού διαστήματος καθώς και η ενδεχόμενη ανάγκη για χορήγηση «ενισχυτικών» δόσεων βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνητικών στοιχείων που δημοσιοποιούνται, καθώς και σχετικών αξιολογήσεων από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό μειώθηκε στο 47% (από 88%) έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε υψηλή, στο 90%, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ακόμη και ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα».

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Lancet». Είχαν γίνει γνωστά ήδη από τον Αύγουστο, ωστόσο έπρεπε να ακολουθήσει η επιστημονική αξιολόγησή τους πριν από την επίσημη δημοσίευση.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα (σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης) φθίνει σταδιακά και δεν οφείλεται σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές, ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως το εμβόλιο «Pfizer/BioNTech» είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις τρέχουσες ανησυχητικές παραλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» για ηλικιωμένους και όσες ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Νέες σχετικές συστάσεις εξέδωσε τη Δευτέρα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συγκεκριμένα, συστήνει μια επιπλέον δόση (3η δόση) των εμβολίων «Pfizer/BioNTech» και «Moderna» σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το νωρίτερο 28 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Πιο επιφυλακτικός παραμένει σε ό,τι αφορά τη χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, αναφέροντας πως για τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών θα μπορούσε να εξεταστεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη. Ωστόσο, αναφέρει πως μέχρι στιγμής ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πλησιάζουν τις 15.000 οι θάνατοι

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.991 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334, οι 300 από τους οποίους (89,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 146 (ημερήσια μεταβολή +5,8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 162 ασθενείς. Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 2.876, εκ των οποίων 527 εντοπίστηκαν στην Αττική, 441 στη Θεσσαλονίκη, 208 στη Λάρισα, 187 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 666.517.

Νέος επικεφαλής στον ΕΟΔΥ

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Με προϋπηρεσία στο Children's Hospital of Philadelphia, είναι σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας», σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα και από την έναρξη της πανδημίας είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ