ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δεν φοβόμαστε και δεν ξεχνάμε! Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!

Ενα μήνυμα δυνατό, εκκωφαντικό: Δεν εφησυχάζουμε! Υψώνουμε τείχος στους φασίστες και στο σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Ενα μήνυμα απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συναυλίες που διοργανώθηκαν χτες, έναν χρόνο μετά την απόφαση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Περιστέρι, Καλλιθέα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κρήτη... Η νεολαία και οι εργαζόμενοι έστειλαν και χτες σε πολλούς αποδέκτες ένα μήνυμα που δεν ξεθωριάζει: Δεν φοβόμαστε. Κι ας βγήκαν διάφορα φασιστοειδή από τις τρύπες τους, με τις πλάτες κρατικών και άλλων μηχανισμών, πραγματοποιώντας θρασύδειλες επιθέσεις. Δεν μας τρομοκρατούν.

Είμαστε και πάλι εδώ. Εναν χρόνο μετά από τη μέρα που όλοι οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο αντηχούσαν με αντιφασιστικά συνθήματα, με την επιθυμία ενός ολόκληρου λαού να επικρατήσει το δίκιο.

Η δύναμη του λαού, του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, η αποφασιστική στάση εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, να πέσει φως στις σχέσεις της με μεγαλοεπιχειρηματίες, να καταδικαστεί η ηγεσία της.

Εναν χρόνο μετά, η γροθιά του λαού, του εργατικού κινήματος, της νεολαίας παραμένει υψωμένη και σφιγμένη απέναντι στους φασίστες και όσους τους ανέχονται και τους θρέφουν.

Είμαστε εδώ και στέλνουμε μήνυμα κόντρα στην επιστράτευση της ανιστόρητης και προκλητικής θεωρίας των «δύο άκρων», που αθωώνει τον θύτη και οπλίζει το χέρι του. Γιατί το σύστημα τον χρειάζεται ως όπλο ενάντια στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της νεολαίας, που διεκδικούν να ζουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, που ασφυκτιούν για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Την ίδια τους τη ζωή, που μπαίνει σε κινδύνους από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς, στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Οι μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις - συναυλίες σε όλη τη χώρα έστειλαν χτες το μήνυμα: Η πάλη απέναντι στον φασισμό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το σάπιο σύστημα που τον γεννά!

Δεν φοβόμαστε και δεν ξεχνάμε! Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!

Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία - συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Χτες το βράδυ, στην Αθήνα μες στο κέντρο, νεολαίοι, εργάτες, φοιτητές, με μια μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικές επιτροπές και σωματεία, έκαναν τους φασίστες να κουρνιάξουν στις τρύπες τους, βροντοφωνάζοντας συνθήματα για το τσάκισμα του φασισμού, καταγγέλλοντας τη σαπίλα του συστήματος που τους γεννά.

Κάθε συγκρότημα που ανέβηκε στην εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος, κάθε καλλιτέχνης που πήρε το μικρόφωνο και οι ομιλητές, έστειλαν δυνατά το σύνθημα «Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», με τους συγκεντρωμένους να τους ακολουθούν και να το φωνάζουν ξανά και ξανά, αντηχώντας το στους δρόμους της πόλης.

Πιστό σκυλί του συστήματος οι φασίστες

«Ενας χρόνος έχει περάσει από την ιστορική εκείνη μέρα! Εκείνη τη μέρα γιορτής που ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, όλοι εμείς δημιουργήσαμε και επιβάλαμε!», είπε χαιρετίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση στην αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων ο Παντελής Αρζόγλου, και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφατες επιθέσεις φασιστών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους και μαθητές ένα πράγμα αποδεικνύουν: Οτι οι φασίστες είναι πιστό σκυλί του συστήματος, που τρέχει πάντα να βοηθήσει το αφεντικό του! Οτι όσοι μάζεψαν τους φασίστες κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, μπορούν το ίδιο εύκολα να τους αμολήσουν ξανά για να χτυπήσουν τους αγώνες μας! Αλλωστε για τέτοιου είδους ομάδες ισχύει μόνο ό,τι απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και το σύστημα».

Ο Παντελής Αρζόγλου
Ο Παντελής Αρζόγλου
Τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέχεται τους φασιστικούς θύλακες, αλλά και «γιατί ακόμα και τώρα αξιοποιεί και αναπαράγει, διά στόματος υπουργείου Παιδείας, την ανιστόρητη και προκλητική, ειδικά για τον λαό της χώρας μας, θεωρία των "δύο άκρων"! Τη θεωρία εκείνη που με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία δίνουν όρκους πίστης όλες οι κυβερνήσεις, εξισώνει το θύμα με τον θύτη, αθωώνοντας τελικά τον τελευταίο! Εξισώνει αυτόν που κρατάει το μαχαίρι που κόβει ζωές με αυτόν που κρατάει μία ανακοίνωση και παλεύει να νικήσει η ζωή!».

«Κυρίως όμως» - πρόσθεσε ο Π. Αρζόγλου - «έχουν μεγάλες ευθύνες τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους και βρώμικους σχεδιασμούς που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς!

Οσοι λένε ότι "δεν υπάρχει σάλιο" για τα νοσοκομεία, για να προσληφθούν γιατροί και καθηγητές για σχολεία και πανεπιστήμια, βρίσκουν όμως λεφτά για να εξασφαλίζουν την πρωτιά της χώρας μας στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ με 6,6 δισ. μόνο την τελευταία χρονιά. Για να γεμίζουν τη χώρα με βάσεις, να στέλνουν προσωπικό και οπλισμό στην άλλη άκρη του κόσμου για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τολμούν μάλιστα σήμερα, αυτήν την ιστορική μέρα, να κάνουν άλλο ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάμε για την Ελληνογαλλική Συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή».

«Το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί»

Η Ειρήνη Λιανοπούλου
Η Ειρήνη Λιανοπούλου
Χαιρετίζοντας επίσης την αντιφασιστική συναυλία, η Ειρήνη Λιανοπούλου, μαθήτρια στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, αναφέρθηκε στις επιθέσεις των μαντρόσκυλων του συστήματος στη Σταυρούπολη, δηλώνοντας πως «το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί». Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση, το υπ. Παιδείας, η Κεραμέως δεν είδαν ως πρόβλημα τους φασίστες, είδαν ακόμα μια φορά τις μαθητικές καταλήψεις και την προσπάθεια να οργανωθούν αγώνες στα σχολεία! Είπαν ότι είναι το ίδιο το καδρόνι φασίστα στο σχολείο με την ανακοίνωση της Συντονιστικής, ενός μαθητικού συμβουλίου!

Εμείς οι μαθητές ξέρουμε να παλεύουμε για να έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή, χωρίς διακρίσεις σε χρώμα, θρησκεία, συνήθειες. Δεν είναι εχθρός μας ο συμμαθητής μας από άλλη χώρα. Εχθρός μας είναι η πολιτική που μας έχει αφήσει τρίτο χρόνο απροστάτευτους στα σχολεία από την COVID, που έχει φτιάξει για εμάς ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο!».

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τις γροθιές τους ενωμένες ενάντια στους φασίστες. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα παιδιά στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, που αγωνίζονται ενάντια στους φασίστες, και ειδικά στην συμμαθήτριά μας και μέλος του 15μελούς, την Ιουλία, που της επιτέθηκαν επειδή είχε το θάρρος να σηκώσει κεφάλι», πρόσθεσε, και κλείνοντας κάλεσε τους μαθητές στην προγραμματισμένη κινητοποίησή τους τη Δευτέρα στα Προπύλαια.

Σταθερό μέτωπο απέναντι στην μπόχα της εγκληματικής ναζιστικής δράσης

Ο Παύλος Αλεξανδράκης
Ο Παύλος Αλεξανδράκης
«Ημασταν όλοι εκεί για να τους δούμε να οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», είπε θυμίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση πριν από έναν χρόνο στο Εφετείο ο Παύλος Αλεξανδράκης, γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στον δικό τους χαιρετισμό. Πρόσθεσε δε ότι ήταν «μια νίκη η οποία επισφραγίστηκε από την ακλόνητη στάση και αταλάντευτο αγώνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

«Μπήκαμε μπροστά» - συνέχισε - «για να μην ποτίσει με το φασιστικό της δηλητήριο τη σάρκα και το αίμα του λαού μας, και είμαστε περήφανοι για αυτήν την έκβαση, γιατί αν δεν είχαμε σηκώσει σταθερό μέτωπο απέναντι στην μπόχα και τη δυσοσμία που αναβλύζει η εγκληματική της δράση, σίγουρα το πόρισμα της δίκης θα ήταν διαφορετικό, σίγουρα θα ήταν αμφίβολο.

Γιατί καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η νίκη. Ούτε η τωρινή της Νέας Δημοκρατίας, που για δικό της πολιτικό όφελος ψαρεύει συστηματικά ψηφοφόρους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλά ούτε η προηγούμενη, που συγκυβέρνησε με το ακροδεξιό κόμμα του Καμμένου και φωτογραφιζόταν μαζί με τους χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο».

Κλείνοντας τόνισε: «Χρειάζονται τους φασίστες για να "ξεπλύνουν" τον κοσμοπολιτισμό τους και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια από τη μια, και από την άλλη για να κυνηγάνε όσους αντιστέκονται στα σχέδιά τους, να καλλιεργούν το μίσος και τη βία ανάμεσα στον ντόπιο εργατόκοσμο και τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν με το "έτσι θέλω" από τις χώρες τους».

«Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!»

Με τη δύναμη της μουσικής, του ρυθμού και των στίχων τους, και οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν κατήγγειλαν τον φασισμό, τη θεωρία των «δύο άκρων», εξύμνησαν τους αγώνες του λαού, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη χτεσινή μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση - συναυλία.

Αυτό φάνηκε από το πρώτο τραγούδι, «Ο φασισμός» των Φ. Λάδη και Θ. Μικρούτσικου: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!». Οι Ποτ Πουρί, που άνοιξαν τη συναυλία με αυτό το τραγούδι, είπαν από σκηνής πως «η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, όμως ο φασισμός θα παραμένει όσο παραμένει αυτό το σάπιο σύστημα». Κλείνοντας αφιέρωσαν στον Παύλο Φύσσα το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη «Ο Λεβέντης (Λεβέντης εροβόλαγε)».

Στη συνέχεια, τα μέλη του συγκροτήματος «Ζίμος και οι Κεραμιδόγατες», ολοκληρώνοντας την παρουσία τους, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες της ΕΕ να φιμώσει με τον «τρομονόμο» για τον Πολιτισμό κάθε ριζοσπαστική φωνή και ερμήνευσαν ένα δικό τους τραγούδι, που έλεγε «Τρομοκρατία δεν είναι η μουσική, είναι να σου κλέβουν το ψωμί...».

Με αναφορά στην «όμορφη εικόνα» των χιλιάδων συγκεντρωμένων που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα Demon Fox, που έδωσε τη σκυτάλη στον stand-up κωμικό Κώστα Μαλιάτση - Σάλα.

Ολη η πλατεία Συντάγματος τραγούδησε μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου «Είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»!

Τη σκυτάλη πήραν οι «Υπεραστικοί», οι οποίοι είπαν: «Είμαστε εδώ, σε ένα σημείο όπου οι φασίστες έχουν ξαναβγεί από τα λαγούμια στα οποία τους είχε ρίξει ο οργανωμένος λαϊκός αγώνας. Είμαστε εδώ και για να τους ξαναστείλουμε πίσω εκεί που ανήκουν. Αρνιέμαι». Ξεσήκωσαν τον κόσμο με τη «Μαύρη Αυγή», το «Του Αδόλφου τα εγγόνια» και άλλα τραγούδια, με τους συγκεντρωμένους να στήνουν χορό όταν ακούστηκαν το «Ηρωες» και το «Σαν ατσάλινο τείχος».

Ακολούθησαν στη σκηνή τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και η συναυλία έκλεισε με χιπ χοπ συναυλία από τους Frank, Το Σφάλμα, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Rhyme Riot, Raibo.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά»

Με σύνθημα «Καμία ανοχή σε όσους δίνουν άλλοθι στο αυγό του φιδιού! Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές, έξω απ' τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς!», πραγματοποιήθηκε χτες και η συγκέντρωση στην Καλλιθέα στην πλατεία Κύπρου. Ομιλητές ήταν ο Ζαχαρίας Εγγλέζος απ' το Παράρτημα οικοδόμων Καλλιθέας, η Αργυρώ Βακαλοπούλου από τη Συντονιστική Επιτροπή μαθητών Καλλιθέας - Μοσχάτου - Ταύρου, ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας, η Ανθή Πατσιώτη, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας και η Βούλα Παλατζάκη, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας, μέλος της ΟΓΕ.

Στο μεταξύ... ρεκόρ στο κατοστάρι έσπασαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μια χούφτα φασιστοειδή που έκαναν την εμφάνισή τους με σκοπό να τρομοκρατήσουν, με μαχαίρια, «πεταλούδες» και λοιπά σύνεργα. Προφανώς δεν λογάριασαν καλά. Αφοπλίστηκαν και εκδιώχθηκαν από την περιοχή από τους συγκεντρωμένους. Το περιστατικό καταγγέλθηκε και στην αστυνομία.

Αντιφασιστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργατικά σωματεία και φορείς του Πειραιά, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας«Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά τσάκισε φασίστες και αφεντικά» έδινε τον τόνο.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους στο Πασαλιμάνι όπου τα εργατικά σωματεία και φορείς με πανό και συνθήματα, διατράνωσαν, «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 6.30 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των σωματείων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση - πορεία προχώρησαν εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι και τη Δυτική Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η συγκέντρωση έγινε στην πλ. Δημαρχείου στο Περιστέρι, όπου μίλησαν οι Νίκος Τουτουτζάκης, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Γιώργος Γιαννακόπουλος, μέλος της κεντρικής διοίκησης Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με προπορευόμενο το πανό των Παραρτημάτων Περιστερίου, Αιγάλεω και Ιλίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο ανέγραφε «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Συγκέντρωση και στο Ν. Ηράκλειο

Συγκέντρωση και διαδήλωση των Οργανώσεων της Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έγινε χθες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής στην πλατεία, στο σταθμό του ΗΣΑΠ, κατά του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά αλλά και καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων, όπως αυτή που έγινε και στην περιοχή προ ημερών κατά αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Ομιλητής ήταν ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

Με μαχαίρια προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους συγκεντρωμένους στην Καλλιθέα μια χούφτα φασίστες που αφοπλίστηκαν
Με μαχαίρια προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους συγκεντρωμένους στην Καλλιθέα μια χούφτα φασίστες που αφοπλίστηκαν
Νέο Ηράκλειο
Νέο Ηράκλειο
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
«Πίσω στα λαγούμια σας θα σας ρίξει η πάλη των εργατών»

«Σε φτώχεια - ανεργία θέλουνε σιγή, μπράβοι του συστήματος η Χρυσή Αυγή» είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στη μεγάλη πορεία των εργατικών σωματείων και φορέων της Αθήνας, που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην Ομόνοια και με μαζική - μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, στην αντιφασιστική συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων.

Με το πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην κεφαλή, τα συνδικάτα έδωσαν το μήνυμα: «Φασίστες, τσιράκια των εργοδοτών, πίσω στα λαγούμια σας θα σας ρίξει η πάλη των εργατών» και καλούσαν σε «δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά», όπως έγραφε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες τα φασιστόμουτρα οι μαχαιροβγάλτες», «Φονιάδες εργατών, ρουφιάνοι αφεντικών είναι η συμμορία των ναζιστών», είναι μερικά από τα συνθήματα που έπεφταν βροχή στην πορεία που διέσχισε την οδό Αθηνάς, την Ερμού και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, φτάνοντας στο Σύνταγμα. Η πορεία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου που βρισκόταν στον δρόμο, παίρνοντας τις ανακοινώσεις που μοίραζαν τα μέλη των συνδικάτων, ενώ οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων έβγαιναν από τα καταστήματα προκειμένου να δουν την πορεία.

Θερμή υποδοχή δέχτηκαν όταν έφτασαν στο Σύνταγμα και ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ενώθηκε με το κοινό της συναυλίας η μεγάλη πορεία των σωματείων, και την ατμόσφαιρα δόνησε το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!».

Τιμή στον Παύλο Φύσσα

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή αντιφασιστική συναυλία ήταν όταν έφτασε στον χώρο η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα. Μόλις ανακοινώθηκε η παρουσία της, το Σύνταγμα δονήθηκε από το σύνθημα: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Η Μάγδα Φύσσα είχε θερμή χειραψία, μεταξύ άλλων, με τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και τους Αντώνη Αντανασιώτη και Αγγελο Βρεττό, δύο εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ συνομίλησε και με την Ρίτα Αντωνοπούλου, η οποία την αγκάλιασε θερμά.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Μάγδα Φύσσα πλησίασε το πανό που απεικόνιζε τη μορφή του δολοφονημένου της γιου...

Εξάλλου, ξεχωριστή στιγμή στη συναυλία ήταν όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Αμέσως μετά, υπό τους ήχους του «Σιγά μην κλάψω», με καπνογόνα και έντονη συγκινησιακή φόρτιση, η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα, που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι της δολοφονικής Χρυσής Αυγής. «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» έγραφε και το πανό που σηκώθηκε επί σκηνής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται.

Στο Σύνταγμα κατέληξε η συγκέντρωση στο Εφετείο

Συγκέντρωση από αντιφασιστικές οργανώσεις, πολιτικές νεολαίες και άλλους φορείς έγινε χτες έξω από το Εφετείο, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η μεγάλη συναυλία που διοργάνωναν οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα εργατικά σωματεία. Στη συγκέντρωση βρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, η οποία σε δήλωσή της σημείωσε: «Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα. Ολοι θυμόμαστε την περσινή μέρα. Το μεγαλείο εκείνης της μέρας, που θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελειώσαμε. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα Εφετείο και από ό,τι βλέπουμε ξαναβγήκαν στους δρόμους και έχουμε πάλι περίπου τα ίδια πράγματα. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Εναν χρόνο μετά, το μήνυμα είναι ίδιο όπως και τότε. Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν σταμάτησε τίποτα και δεν τελείωσε τίποτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ