ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανοίγει ο δρόμος για επίσημες διαπραγματεύσεις SPD - Πρασίνων - FDP

SPD, Πράσινοι και FDP «τα βρίσκουν» στα νέα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής οικονομίας

Copyright 2021 The Associated

SPD, Πράσινοι και FDP «τα βρίσκουν» στα νέα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής οικονομίας
Ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς τα αρμόδια κομματικά όργανα του SPD και των Πρασίνων ενέκριναν το «προγραμματικό κείμενο», ενώ αναμένεται ότι θα το εγκρίνει και το FDP. Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες μιας προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας.

Πάντως τα τρία κόμματα φαίνεται ότι στηρίζουν τον στόχο των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων για τεράστια κρατικά πακέτα ύψους 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε υποδομές, «πράσινες» επενδύσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις κ.λπ., ώστε να διευκολυνθούν συσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν διέξοδο και να ενισχυθεί σημαντικά η θέση του γερμανικού κεφαλαίου σε στρατηγικούς τομείς ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επίσης στις διαπραγματεύσεις θα αναζητηθούν «παραθυράκια» στους κανόνες για το δημόσιο χρέος, για να αυξηθεί η χρηματοδότηση - έμμεση και άμεση - των γερμανικών μονοπωλίων. Στη Γερμανία ισχύει συνταγματικά το «φρένο» χρέους και δανεισμού, με απώτερο στόχο το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν σχετικά με την κλίμακα των δημόσιων επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «κλιματικά ουδέτερη» και τα κόμματα θα δώσουν λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες 4-6 βδομάδες.

«Ισχυρή γερμανογαλλική εταιρική σχέση» και «Τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Στο δε κεφάλαιο «Η ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη και τον κόσμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων ο στόχος για ισχυροποίηση της ΕΕ ως όχημα υπηρέτησης των γερμανικών συμφερόντων, αλλά και η ενίσχυση μιας «ισχυρής γερμανογαλλικής εταιρικής σχέσης και μιας στενής συνεργασίας στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης (Γερμανία - Γαλλία - Πολωνία)».

Παράλληλα, καθώς όλα τα παραπάνω χρειάζονται και ένα «φιλολαϊκό» προκάλυμμα, στη συζήτηση που έγινε στο «μίνι» συνέδριο των Πρασίνων αναφέρεται ότι στο έγγραφο των διερευνητικών επαφών δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για «να καταπολεμηθεί η κοινωνική αδικία» ή για «πραγματική εξάλειψη της φτώχειας».

Αλλοι αντιπρόσωποι επέκριναν την αναφορά για αντικατάσταση των εξευτελιστικών και λαομίσητων προνοιακών επιδομάτων «Χαρτζ 4» (που θεσπίστηκαν το 2002 από συγκυβέρνηση SPD - Πρασίνων) με το «επίδομα του πολίτη», που αναφέρει το έγγραφο των διερευνητικών επαφών, λέγοντας πως αλλάζει μόνο η ονομασία.

Επίσης αναφέρεται γενικόλογα ότι τα τρία κόμματα προτίθενται «να αξιολογήσουν και να επεκτείνουν τους ισχύοντες κανονισμούς προστασίας των ενοικιαστών», χωρίς αναφορά για ανώτατο όριο ενοικίου, ή για ρήτρα που θα επιτρέπει στα κρατίδια να θεσπίσουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια, πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Πράσινους με την «ελπίδα» ότι θα πάρουν μέτρα γι' αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες.

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και τα παζάρια για την κατανομή των υπουργείων, με το FDP να διεκδικεί ανοιχτά το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Ρώμη

Περίπου διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη, σε μια πανεθνική αντιφασιστική διαδήλωση που οργάνωσαν οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της χώρας (CGIL, CISL, UIL).

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ πια φασισμός» και βασικό αίτημα την άμεση διάλυση και απαγόρευση κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον φασισμό, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαν Τζοβάνι, φτάνοντας στη Ρώμη απ' όλη την Ιταλία, με οκτακόσια λεωφορεία, δέκα τρένα και ειδικές αεροπορικές πτήσεις από τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Η διαδήλωση έγινε ως απάντηση στην επίθεση νεοφασιστών στα γραφεία της CGIL στην ιταλική πρωτεύουσα πριν από δυο βδομάδες, ύστερα από διαδήλωση αντιεμβολιαστών.

Σε προσπάθεια να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες των αστικών κομμάτων, της ΕΕ και του εκμεταλλευτικού συστήματος που στηρίζουν, για την ενίσχυση του φασισμού, αλλά και ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών την Κυριακή, στην αντιφασιστική διαδήλωση συμμετείχαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Ενρ. Λέτα, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τζ. Κόντε, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάγιο κ.ά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκα, Μ. Σαλβίνι, σχολίασε την κινητοποίηση λέγοντας πως... «ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχουν φασίστες» και ότι «για την Ευρώπη, ο μόνος, πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία»...

  • Στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν χτες και προχτές σε δήμους της Ιταλίας, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, σε Ρώμη και Τορίνο υπερισχύουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ στην Τεργέστη το αποτέλεσμα θεωρούνταν μέχρι χτες το απόγευμα αβέβαιο. Η συνολική προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 33,3%.
ΛΙΒΥΗ
Νέες παρεμβάσεις για αποχώρηση ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων

Την αποχώρηση των μισθοφόρων και των δυνάμεων του τουρκικού στρατού από τη Λιβύη και τη Συρία ζήτησε το Σάββατο από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την «αποχαιρετιστήρια» επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου σε ό,τι αφορά τη Λιβύη δεν έγινε άμεσα γνωστή, αν και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει κατ' επανάληψη πως δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το λιβυκό έδαφος επειδή η αποστολή του έχει γίνει με πρόσκληση της πρώην λιβυκής κυβέρνησης στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου «ασφαλείας».

Την περασμένη Πέμπτη είχε μεταβεί ξανά στην Αγκυρα η Λίβυα ΥΠΕΞ, Νάτζλα αλ Μανγκούς, συζητώντας το θέμα της αποχώρησης ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα της με τον Τούρκο ομόλογό της, Μ. Τσαβούσογλου, έπειτα από το νέο σχέδιο δράσης που συμφώνησε για το θέμα η λιβυκή στρατιωτική επιτροπή 5+5. Με τον Τσαβούσογλου επικοινώνησε αργότερα το Σάββατο και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, παρεμβαίνοντας ξανά προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Λίβυα υπουργός χτες ανήγγειλε τη διοργάνωση διάσκεψης υποστήριξης της «σταθερότητας της Λιβύης» την Πέμπτη στην Τρίπολη, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και της διαδικασίας αφοπλισμού ένοπλων «μη τρομοκρατικών» οργανώσεων και την ενσωμάτωσή τους στις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας.

Νωρίτερα χτες η Αλ Μανγκούς είχε παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας που είχε οργανώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, μαζί με τους ομολόγους του από τις άλλες χώρες της ΕΕ, συζητώντας τη διαδικασία αποχώρησης ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων, καθώς και τις επικείμενες λιβυκές προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Η Νάτζλα αλ Μανγκούς είχε συζητήσει πιο πριν τις σχέσεις Λιβύης - ΕΕ με τον επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι στις 12 Νοέμβρη.

Τέλος το Σάββατο στη Σαμπράθα της Δυτικής Λιβύης η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ εγκαινίασε τη λειτουργία σταθμού αφαλάτωσης στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ιδρυμα της πόλης, στο πλαίσιο ευρύτερων αναπτυξιακών «ανταποδοτικών» προγραμμάτων.

Περιοδεία Ερντογάν στην Αφρική

Από την πρωτεύουσα της Αγκόλα, Ρουάντα, ξεκίνησε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, περιοδεία στην Αφρική, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει νέες «ευκαιρίες» για το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αγκολέζο ομόλογό του, Ζ. Λουρένσο, ενώ αργότερα χτες είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία στο Κοινοβούλιο της χώρας και να συμμετάσχει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας - Αγκόλας.

Η περιοδεία Ερντογάν περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στη Νιγηρία και το Τόγκο της δυτικής Αφρικής, μαζί με πολυάριθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, Αμυνας, Χ. Ακάρ, Ενέργειας, Φ. Ντονμέζ κ.ά.

ΓΑΛΛΙΑ
«Ανησυχίες» για τη δράση της ρωσικής «Wagner» στην Αφρική

Τη δράση της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Group Wagner» στην Αφρική έβαλε στο στόχαστρο δηλώσεών του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την ενίσχυση της θέσης τους σε κρίσιμες περιοχές.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι οι μισθοφόροι της «Wagner» «υφαρπάζουν» την εξουσία κρατών, αναφέροντας ότι στην περίπτωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, για να μπορέσουν να πληρωθούν, οι Ρώσοι μισθοφόροι έκαναν κατάσχεση φορολογικών εσόδων.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε για τη δράση της «Wagner» στο Μάλι, λέγοντας πως θέτει υπό αμφισβήτηση τη γαλλική στρατιωτική «δέσμευση».

Ανέφερε πως διαμαρτυρήθηκε σχετικώς στον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, τον Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δηλώσεις Μακρόν για αποικιοκρατικά εγκλήματα

Στο μεταξύ, σε μια περίοδο έντασης μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προχώρησε το Σάββατο σε δηλώσεις καταδίκης της πολύνεκρης καταστολής κινητοποίησης χιλιάδων Αλγερινών στο Παρίσι πριν από 60 χρόνια με αίτημα την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. Ο Μακρόν αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του σε «ασυγχώρητα εγκλήματα της Γαλλικής Δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι η καταστολή σε βάρος χιλιάδων Αλγερινών στις 17/10/1961 ήταν «βάρβαρη, βίαιη και αιματηρή» και έγινε υπό τις διαταγές του τότε αρχηγού της αστυνομίας, Μ. Παπόν.

ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση Ασαντ με Ρώσους αξιωματούχους

Υψηλόβαθμη ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλ. Λαβρεντίεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σ. Βερσίνιν, μετέβη στη Δαμασκό.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Ασαντ, συζητώντας τη ρωσο-συριακή «αντιτρομοκρατική συνεργασία», την περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και τη συνέχιση της ανοικοδόμησης σε περιοχές κατεστραμμένες από τον 10ετή πόλεμο στη Συρία.

Επιπλέον, χτες, ξεκίνησε στη Γενεύη η πρώτη συνάντηση της 45μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, μετά από περίπου 9 μήνες από τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκ. Πέντερσεν, πως κατάφερε μετά από μαραθώνια διαδικασία να πείσει συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πέντερσεν.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής είχε ληφθεί τον Γενάρη του 2018 στο Σότσι με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης.

Δολοφονία πρώην βουλευτή στο Γκολάν

Στο μεταξύ, ένας Σύρος δρούζος, πρώην βουλευτής, ο Μιντχάτ αλ Σάλεχ, δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του στο χωριό Αϊν αλ Τίνεχ που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή. Η επίθεση φέρεται πως έγινε για να δοθεί «μήνυμα» σε συριακές δυνάμεις που συνεργάζονται με το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» σε ό,τι αφορά τα Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ