Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες παρεμβάσεις για αποχώρηση ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων

Την αποχώρηση των μισθοφόρων και των δυνάμεων του τουρκικού στρατού από τη Λιβύη και τη Συρία ζήτησε το Σάββατο από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την «αποχαιρετιστήρια» επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου σε ό,τι αφορά τη Λιβύη δεν έγινε άμεσα γνωστή, αν και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει κατ' επανάληψη πως δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το λιβυκό έδαφος επειδή η αποστολή του έχει γίνει με πρόσκληση της πρώην λιβυκής κυβέρνησης στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου «ασφαλείας».

Την περασμένη Πέμπτη είχε μεταβεί ξανά στην Αγκυρα η Λίβυα ΥΠΕΞ, Νάτζλα αλ Μανγκούς, συζητώντας το θέμα της αποχώρησης ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα της με τον Τούρκο ομόλογό της, Μ. Τσαβούσογλου, έπειτα από το νέο σχέδιο δράσης που συμφώνησε για το θέμα η λιβυκή στρατιωτική επιτροπή 5+5. Με τον Τσαβούσογλου επικοινώνησε αργότερα το Σάββατο και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, παρεμβαίνοντας ξανά προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Λίβυα υπουργός χτες ανήγγειλε τη διοργάνωση διάσκεψης υποστήριξης της «σταθερότητας της Λιβύης» την Πέμπτη στην Τρίπολη, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και της διαδικασίας αφοπλισμού ένοπλων «μη τρομοκρατικών» οργανώσεων και την ενσωμάτωσή τους στις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας.

Νωρίτερα χτες η Αλ Μανγκούς είχε παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας που είχε οργανώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, μαζί με τους ομολόγους του από τις άλλες χώρες της ΕΕ, συζητώντας τη διαδικασία αποχώρησης ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων, καθώς και τις επικείμενες λιβυκές προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Η Νάτζλα αλ Μανγκούς είχε συζητήσει πιο πριν τις σχέσεις Λιβύης - ΕΕ με τον επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι στις 12 Νοέμβρη.

Τέλος το Σάββατο στη Σαμπράθα της Δυτικής Λιβύης η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ εγκαινίασε τη λειτουργία σταθμού αφαλάτωσης στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ιδρυμα της πόλης, στο πλαίσιο ευρύτερων αναπτυξιακών «ανταποδοτικών» προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ