Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διεργασίες για τη μοιρασιά στην ευρύτερη περιοχή

Με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν αύριο η συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας»

Αύριο, 20 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας» (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν) που σχηματίστηκε το 2017 με ρωσική πρωτοβουλία και αντικείμενο τη διευθέτηση της «αφγανικής κρίσης», στην πραγματικότητα της μοιρασιάς του σημαντικού φυσικού πλούτου της περιοχής. Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Σαββατοκύριακο ήρθε η σειρά και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στη συνάντηση, με επικεφαλής της σχετικής αντιπροσωπείας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της νέας ηγεσίας του αφγανικού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα επιδιώξει και άλλες, διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους των κυβερνήσεων που θα βρεθούν στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει και συνάντηση (χωριστή) εκπροσώπων Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας και Πακιστάν, σήμερα Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική των πυκνών διεργασιών γύρω από την Κεντρική Ασία είναι και η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Τεχεράνη, οργανώνοντας διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, η διάσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 27 Οκτώβρη και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ Ιράν, Κίνας, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, όπως και της Ρωσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν θα ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές ομάδες «περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν», υποστηρίζοντας ότι το Ιράν επιθυμεί ειρήνη και θέλει να αποφύγει τη βία και την τρομοκρατία στην περιοχή, καταλήγοντας ότι «οι γειτονικές του χώρες θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Αφγανιστάν».

Τέλος, ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι συναντήθηκε το Σάββατο με τον αντιπρόεδρο της ουζμπέκικης κυβέρνησης, Σαρντόρ Ουμουρζάκοφ, στη συνοριακή πόλη (του Ουζμπεκιστάν) Τερμέζ και συζήτησαν τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο αλλά και τη συνέχιση της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησαν προχτές διευρυμένες ασκήσεις του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή πάνω από από 5.000 στρατιωτικών, που θα διαρκέσουν συνολικά 6 μέρες.

Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε την Παρασκευή σε σιιτικό τέμενος στη νότια επαρχία Κανταχάρ, με τουλάχιστον 63 θύματα και 83 τραυματίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προσέφερε αδιευκρίνιστη οικονομική αποζημίωση στην οικογένεια των 10 αμάχων που σκοτώθηκαν από την επίθεση αμερικανικού drone που έγινε τον Αύγουστο, λίγα 24ωρα πριν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα, για την οποία η Ουάσιγκτον επέμενε ότι στόχος ήταν η εξάρθρωση «τρομοκρατικού πυρήνα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλα διεθνή διαβούλια και επαφές με τους Ταλιμπάν (2021-10-26 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» και πολυεπίπεδη ετοιμότητα από το «Σχήμα της Μόσχας» (2021-10-22 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ - Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων (2021-10-01 00:00:00.0)
Κινήσεις ενίσχυσης συμμαχιών και διαμόρφωσης νέων «σχημάτων» (2021-09-11 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αναζητούν πρωτοβουλία κινήσεων (2018-08-24 00:00:00.0)
Δηλώσεις ισχύος από την αφγανική αντιπολίτευση (2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ