Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανησυχίες» και πολυεπίπεδη ετοιμότητα από το «Σχήμα της Μόσχας»

Μαζί με τα μέλη του «Σχήματος» στη συνεδρίαση συμμετείχαν κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Μόσχα όπου συμμετείχε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Copyright 2021 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Μόσχα όπου συμμετείχε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν
«Βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν» εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην 3η συνάντηση του λεγόμενου «Σχήματος της Μόσχας», προχτές, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση, μεταξύ άλλων, προτείνει «την έναρξη μιας συλλογικής πρωτοβουλίας με στόχο τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών με ευρεία βάση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν», ενώ στη σχετική Κοινή Ανακοίνωση τονίζεται ότι «το βασικό βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταπολεμική ανοικοδόμηση πρέπει να το αναλάβουν οι δυνάμεις που είχαν στρατεύματα στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια».

Στη συνάντηση του «Σχήματος» συμμετείχαν οι 6 χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν) που πήραν μέρος στη δημιουργία του το 2017 με θέμα «τις διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν», αλλά και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν.

Οι νέες διαβουλεύσεις του «Σχήματος» - ουσιαστικά με πρωτοβουλία της Ρωσίας - αποτυπώνουν την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Κεντρική Ασία και γενικά σε Ασία - Ειρηνικό, καθώς οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν δυνάμεις και συμμαχίες, ενώ Ρωσία και Κίνα - μαζί ή χωριστά - ενισχύουν ανταγωνιστικά σχήματα για την αναβάθμιση της δικής τους θέσης.

Στη συνάντηση στη Μόσχα, το Αφγανιστάν εκπροσώπησε η «μεταβατική κυβέρνηση» των Ταλιμπάν, με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι. Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν τη συνάντηση «πολύ σημαντική για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και επισήμαναν ότι «η απομόνωση του Αφγανιστάν δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες επανέλαβαν «τον σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν» και «την αφοσίωσή τους σε ένα Αφγανιστάν ειρηνικό, αδιαίρετο, ανεξάρτητο και οικονομικά αναπτυσσόμενο». Τόνισαν ότι «χρειάζεται να ληφθεί περαιτέρω πρακτική δέσμευση με το Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα, ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην εξουσία, ανεξάρτητα από την επίσημη αναγνώριση της νέας αφγανικής κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα».

Ακόμα, «οι συμμετέχουσες χώρες καλούν τη σημερινή αφγανική ηγεσία να πραγματοποιήσει περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που αληθινά δεν κάνει αποκλεισμούς και αντανακλά κατάλληλα τα συμφέροντα όλων των σημαντικών εθνοτικών και πολιτικών δυνάμεων στη χώρα», κάτι που χαρακτηρίζουν «θεμελιώδες προαπαιτούμενο για την εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν» αλλά και «να ασκήσει μετριοπαθή και υγιή εσωτερική και εξωτερική πολιτική, να υιοθετήσει φιλικές πολιτικές προς τους γείτονες του Αφγανιστάν».

Τέλος, εκφράζοντας ετοιμότητα σε πολλά επίπεδα και κρατώντας ψηλά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», οι συμμετέχοντες, «ανήσυχοι για τις δραστηριότητες απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προωθούν την ασφάλεια στο Αφγανιστάν για να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσει στο Αφγανιστάν αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τη χώρα του, εκφράζοντας ικανοποίηση και για «το επίπεδο πρακτικής αλληλεπίδρασης με τις αφγανικές αρχές, που επιτρέπει αποτελεσματικά να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στο Αφγανιστάν και την ανεμπόδιστη λειτουργία της πρεσβείας μας στην Καμπούλ».

Ο δε ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, είπε ότι «μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στην Καμπούλ ο Πακιστανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, χτες, επισκέφτηκε την Καμπούλ ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγιναν αναλυτικές συνομιλίες για τη μετακίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες και το διμερές εμπόριο, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα επισκεφτεί το Ισλαμαμπάντ για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τη συνάντηση το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή θα αφορούσε «τρόπους και μέσα για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές και διαβουλεύσεις (2021-11-30 00:00:00.0)
Συνάντηση της «τρόικας plus» στο Ισλαμαμπάντ (2021-11-12 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλα διεθνή διαβούλια και επαφές με τους Ταλιμπάν (2021-10-26 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια εκατέρωθεν (2019-03-23 00:00:00.0)
Συνάντηση στη Μόσχα για το Αφγανιστάν (2018-11-14 00:00:00.0)
Ράις και Σταϊνμάγερ στο Πακιστάν (2015-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ