Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αμερικανικές κινήσεις για επανέναρξη του παζαριού με το Ισραήλ

Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού μεσολαβητή για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών Λιβάνου - Ισραήλ, Εϊμος Χοκστάιν, πως η διέλευση αιγυπτιακού φυσικού αερίου για τον Λίβανο μέσω Συρίας θα εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού ανακοίνωσε χτες ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας, Ου. Φαγιάλ. Την Τετάρτη προηγήθηκαν στη Βηρυτό η συνάντησή του με τον Χοκστάιν και η συνάντηση του τελευταίου με τον σιίτη πρόεδρο της Βουλής, Ν. Μπέρι.

Πέρα από την προώθηση του αιγυπτιακού φυσικού αερίου για την κάλυψη ενός μέρους των τεράστιων ενεργειακών προβλημάτων του Λιβάνου, στους στόχους της επίσκεψης Χοκστάιν ήταν η επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ για τη διευθέτηση διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορά τους, στην οποία πιστεύεται πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Ν. Μπέρι χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο «κάτι παραπάνω από θετική».

Επόμενος σταθμός του Χοκστάιν είναι το Τελ Αβίβ, όπου θα έχει και εκεί ανάλογες διαβουλεύσεις μετά τη διακοπή των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Λιβάνου στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Νακούρα τον περασμένο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ