Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική» επίθεση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως υπόθεση ισλαμικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζουν οι βρετανικές αρχές τη δολοφονία του 69χρονου βουλευτή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Εϊμες, στις 15 Οκτώβρη στο Λι-ον-Σι της Ανατολικής Αγγλίας, από επίθεση με μαχαίρι του 25χρονου Βρετανού σομαλικής καταγωγής Αλί Χάρμπι Αλι.

Ο Αλι φαίνεται πως είχε διαλέξει τυχαία το θύμα του και είχε κλείσει μαζί του ραντεβού μία βδομάδα πριν τη φονική επίθεση. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει το ακριβές κίνητρο του δράστη. Παρ' όλα αυτά, αστυνομικοί αξιωματούχοι μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι η δολοφονία του Εϊμες πιθανόν να διαπράχτηκε στο πλαίσιο της ατζέντας του «Ισλαμικού Κράτους», της Αλ Κάιντα και της Αλ Σαμπάμπ. Εγινε επίσης γνωστό πως ο νεαρός είχε παρακολουθήσει περιστασιακά το πρόγραμμα «Αποτροπή» (Prevent) αντιμετώπισης του ριζοσπαστισμού και δεν βρισκόταν σε πρόγραμμα παρακολούθησης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ5. Ο πατέρας του θύτη, Χάρμπι Αλι Κουλάνι, είναι πρώην σύμβουλος του Σομαλού πρωθυπουργού και δήλωσε «πληγωμένος» από την επίθεση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο βδομάδες πριν την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αποκαλύφθηκε σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την κρατική χρηματοδότηση με στόχο την ανέγερση κρατικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ