Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Ανησυχίες» για τη δράση της ρωσικής «Wagner» στην Αφρική

Τη δράση της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Group Wagner» στην Αφρική έβαλε στο στόχαστρο δηλώσεών του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την ενίσχυση της θέσης τους σε κρίσιμες περιοχές.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι οι μισθοφόροι της «Wagner» «υφαρπάζουν» την εξουσία κρατών, αναφέροντας ότι στην περίπτωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, για να μπορέσουν να πληρωθούν, οι Ρώσοι μισθοφόροι έκαναν κατάσχεση φορολογικών εσόδων.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε για τη δράση της «Wagner» στο Μάλι, λέγοντας πως θέτει υπό αμφισβήτηση τη γαλλική στρατιωτική «δέσμευση».

Ανέφερε πως διαμαρτυρήθηκε σχετικώς στον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, τον Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δηλώσεις Μακρόν για αποικιοκρατικά εγκλήματα

Στο μεταξύ, σε μια περίοδο έντασης μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προχώρησε το Σάββατο σε δηλώσεις καταδίκης της πολύνεκρης καταστολής κινητοποίησης χιλιάδων Αλγερινών στο Παρίσι πριν από 60 χρόνια με αίτημα την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. Ο Μακρόν αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του σε «ασυγχώρητα εγκλήματα της Γαλλικής Δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι η καταστολή σε βάρος χιλιάδων Αλγερινών στις 17/10/1961 ήταν «βάρβαρη, βίαιη και αιματηρή» και έγινε υπό τις διαταγές του τότε αρχηγού της αστυνομίας, Μ. Παπόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ