ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βδομάδα δράσης για την Υγεία από την ερχόμενη Δευτέρα

Κάλεσμα σε σωματεία από το ΣΕΤΕΠΕ για πολύμορφη δράση διεκδίκησης με κεντρική κινητοποίηση στις 25 Νοέμβρη

Βδομάδα δράσης για τη διεκδίκηση της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από τις 22 έως τις 28 Νοέμβρη αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και στο πλαίσιο αυτό καλεί σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 25/11 στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί όλα τα εργατικά σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές που προβληματίζονται για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία, σε συντονισμό της δράσης για την προστασία της υγείας του λαού.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, με τα νοσοκομεία να έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές.

Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Γι' αυτήν την κατάσταση υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολουθούν αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας. Τις πολιτικές που κλείνουν νοσοκομεία και δεν προσλαμβάνουν υγειονομικό προσωπικό. Είναι αυτοί που βάζουν στην ίδια ζυγαριά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε αγώνα για την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αλλά και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη.

Ειδικότερα:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

-- Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

-- Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-- Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

-- Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

-- Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

-- Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

Σύσκεψη στα Γιαννιτσά

Με μαζική συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας η σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας με θέμα το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας, τη δραματική κατάσταση στις Παθολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων (Εδεσσας και Γιαννιτσών), τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών.

Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχθηκε η ανάγκη να απαιτηθεί η ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Συζητήθηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα και αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και κινητοποιήσεων, με άμεσες παρεμβάσεις και επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους για την ενημέρωση των εργαζομένων και συναντήσεις με διοικήσεις συλλόγων και σωματείων με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και της ίδιας της ζωής του λαού της περιοχής.

Εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν σε «τοπικιστικές» αντιλήψεις που καλλιεργούνται με σκοπό να διχάσουν τους κατοίκους των περιοχών της Εδεσσας και των Γιαννιτσών και να αποσπάσουν την προσοχή από τον μεγάλο ένοχο που είναι η κυβερνητική πολιτική.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του ΔΣ της Α' Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, μέλη του ΔΣ του Σωματείου ΔΕΗ ΥΗΣ Αγρα - Εδεσσαίου «Σπάρτακος», μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας, εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Παραρτήματος Πέλλας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας, της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ), γιατροί των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων που συμμετείχαν στην πρώτη σύσκεψη φορέων στις 23 του Οκτώβρη στην Εδεσσα και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Πέλλας και «Πέλλα - δήμος για όλους».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Με μεγάλη ανταπόκριση η μέρα δράσης για την Υγεία

Στην Πάτρα ετοιμάζονται να κατέβουν φορείς της περιοχής

Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αρχής γενομένης από την Πρωτοβάθμια, καθώς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, συμμετέχοντας στην παναιτωλοακαρνανική μέρα δράσης για την Υγεία.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΑ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας. Η κινητοποίηση βρήκε ανταπόκριση από τους υγειονομικούς που συμμετείχαν με εκπροσώπους σωματείων τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση με χειροκροτήματα στα παράθυρα.

Είναι, άλλωστε, τέτοια η όξυνση των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας και στο νομό, που ακόμη και την ώρα της κινητοποίησης στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Αγρινίου είχαν σχηματιστεί ουρές κόσμου που ήθελε να εμβολιαστεί και δεν υπήρχε γιατρός!

Μετά την τελευταία δράση, το ΕΚ Αγρινίου καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κινητοποίηση στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, καλώντας και συνδικαλιστικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε κοινή δράση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων!

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία πολλών περιφερειακών ιατρείων στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης και να συρρικνώσει τη λειτουργία των ΚΥ Παρανεστίου και Αβδήρων από 1/11 και τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου εκφράζουν σε κοινή τους ανακοίνωση δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς τονίζουν μεταξύ άλλων πως η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέχεια της συνολικής πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την περίοδο της πανδημίας με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που άφησε αθωράκιστα και υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, και με την αποψίλωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην περιοχή να αφήνει χωρίς παρακολούθηση χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένους και συνολικά τον λαό της υπαίθρου.

«Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, που καθημερινά μετράμε και στην περιοχή μας εκατοντάδες νέα κρούσματα, δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα ρίχνει όλα στην "ατομική ευθύνη", για να κρύψει τις δικές της», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως από χτες, Δευτέρα 15 Νοέμβρη, μετά την αγανάκτηση και την κατακραυγή του λαού της περιοχής, όπως και την πίεση κινητοποιήσεων, εφαρμόστηκε μια «μεσοβέζικη» λύση από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, που δήλωσε πως «τα περιφερειακά ιατρεία του Εβρου επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους». Ωστόσο, ο διοικητής, Δ. Τσαλικάκης, διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας πως το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι μειωμένο, ενώ οι μέρες λειτουργίας τους θα είναι μια έως δύο φορές τη βδομάδα ή ανά δεκαήμερο, ανάλογα με το πρόγραμμα που εφάρμοζε κάθε ιατρείο.

Τα σωματεία και οι φορείς δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανάκληση της απόφασης και καλούν στην ίδια κατεύθυνση να συμμετέχουν όλα τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία αλλά και οι σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων.

Eισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλου που ανέφερε πως 5 κλίνες ΜΕΘ στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο δεν είχαν στελεχωθεί σωστά και υπήρχαν απογοητευτικά ποσοστά θνητότητας, το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τη βασιμότητα των καταγγελιών αλλά και αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Βασιλακόπουλος στις σχετικές δηλώσεις αναφέρθηκε σε «κάποιες κλίνες» ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν την περασμένη άνοιξη, συμπληρώνοντας: «Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν 5 κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Οταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, «το να παίρνουμε από το χειρουργείο κλίνες και να τις κάνουμε ΜΕΘ δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας, καθώς δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια εν μια νυκτί μετατρέπει κλινικές σε Covid και το αντίστροφο, «ανοίγει» ΜΕΘ χωρίς εντατικολόγους και ειδικευμένο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ