ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΖΟΝΣΟΝ
Γεωστρατηγικά παζάρια και μπίζνες στο τραπέζι

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης συζητώντας για μπίζνες. Χτες είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να συζητηθούν «θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον Τουρισμό ενόψει του 2022», όπως λεγόταν αρμοδίως. Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες μίλησαν για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που όπως είπε «δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Ως προς την Κύπρο, υπογράμμισε την «αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τόνισε δε πως «η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των υπό την αιγίδα του γγ των Ηνωμένων Εθνών προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά τέλος με τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του διμερούς διαλόγου για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Λονδίνου που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση γυρίζει πίσω τις βάρκες που έρχονται από την Τουρκία (και οι πρόσφυγες σε αυτές θαλασσοδέρνονται με κίνδυνο της ζωής τους), ουσιαστικά το επιβεβαίωσε: «Δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα». Κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία, την οποία όπως είπε βλέπει «ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα», να κάνει «περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Κατηγόρησε ακόμα Λευκορωσία και Τουρκία για «εργαλειοποίηση» του Προσφυγικού, αποσιωπώντας ότι τα προσφυγικά κύματα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, εκδήλωση απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και απόρροια συμφωνιών του κεφαλαίου, όπως η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες ψυχές. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι στην κυβέρνησή του «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη Συμφωνία με την ΕΕ».

Το μαύρο άσπρο έκανε και ερωτηθείς για την κατάσταση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου έσπευσε να εκφράσει τη «μεγάλη χαρά» του για τους Βρετανούς τουρίστες το καλοκαίρι και τη «σχετικά επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν», πάνω σε ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, κάλεσε τους Βρετανούς να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους για το επόμενο έτος «όσο το δυνατόν συντομότερα», τάζοντας ένα «COVID-free καλοκαίρι», την ώρα που χτες μετρούσαμε πάλι χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς.

Σήμερα ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να έχει «διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρες!

Ανακοίνωση με αφορμή την ανάρτηση προβοκατόρικων αφισών στην πόλη του Βόλου

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προβοκατόρικη ενέργεια που επιχειρήθηκε εναντίον του Κόμματος με την ανάρτηση αφισών στην πόλη του Βόλου με υπογραφή «Κόκκινο Μονοπάτι» και σήμα ένα σφυροδρέπανο, στις οποίες υπήρχε το σύνθημα «Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους. Οχι στο φασισμό των ανεμβολίαστων».

Οπως σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος:

«Η συγκεκριμένη ομάδα γνωστών - αγνώστων στοιχείων που κρύβονται πίσω από την καλοτυπωμένη αφίσα τους, επιχειρεί με την ενέργειά της αυτή να συκοφαντήσει και να σπείρει σύγχυση για την ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση του ΚΚΕ για την πανδημία, τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό των εργαζομένων σε "εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους". Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη για το εμβόλιο ως όπλο της επιστήμης, που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να διαχωρίζει και να διχάζει τον λαό».

Η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος υπενθυμίζει στον λαό της περιοχής ότι ανάλογο φαινόμενο έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν με θέμα τότε τη συκοφάντηση της πάλης της εργατικής τάξης της πόλης με τους κομμουνιστές ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Κλείνοντας καλεί τον λαό της περιοχής μας σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ο αληθινός μας αντίπαλος είναι αυτή η πολιτική και το σύστημα που υπηρετεί, οι κυβερνήσεις του, τα διεθνή στηρίγματά του. Γνωρίζουμε καλά ότι σήμερα υπάρχει προβληματισμός, ανησυχία σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων. Ο αληθινός μας αντίπαλος το γνωρίζει επίσης. Γι' αυτό το επόμενο διάστημα θα πυκνώνει κάθε μέσο για να βρει αυτός ο προβληματισμός ανέξοδη κατεύθυνση. Η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια είναι ένα τέτοιο μέσο.

Μαζικοποιούμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, παλεύουμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα για την προστασία της υγείας μας. Ασκούμε πίεση με τους αγώνες μας τόσο στην κυβέρνηση, όσο και σε όσους στηρίζουν την πλήρη απαξίωση του συστήματος Υγείας, όσους παίζουν τη ζωή μας κορόνα γράμματα στον τζόγο του ''νέου ΕΣΥ'', της πολιτικής κόστους - οφέλους, που είναι η αιτία για την ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας».

ΚΝΕ
Εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών στις 25 Νοέμβρη

Εκδήλωση με θέμα «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας» οργανώνει η ΚΝΕ στις 25 Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 6.30 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αιθ. «Σάκη Καράγιωργα» ΙΙ).

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Βαγγέλης Κατσιάβας, νομικός, μέλος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος, ειδικευμένος στη θεραπεία τραύματος. Χρύσα Λεμπέση, φοιτήτρια, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας φέρνει φτώχεια στον λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Νοέμβρη η εκδήλωση της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ με θέμα «Ακρίβεια, ανεργία, ενεργειακή φτώχεια και θέρμανση - Οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Ν. Χριστάνης παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για το θέμα της Ενέργειας, που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση με τους μύθους που αναπαράγει η κυβέρνηση και στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα υπόλοιπα αστικά κόμμα. Οτι δηλαδή η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και το «Πράσινο New Deal» θα διασφαλίσουν φθηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. «Η πραγματική διέξοδος - είπε - είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Εκεί η Ενέργεια δεν θα είναι πλέον εμπόρευμα και ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα αξιοποιεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών με στόχο τη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι κάθε λαϊκή οικογένεια θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, ότι θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τον εφιάλτη της ανεργίας και των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, ότι θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας».

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις, από τα οποία, όπως τόνισε, ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι «η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά φαινόμενο της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κι αν την περίοδο της κρίσης τα δώρα του κεφαλαίου για τα λαϊκά στρώματα ήταν ...λουκέτα και απολύσεις, τώρα την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης θα είναι φουλ επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και συνεχής αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Γενική Συνέλευση το Σάββατο στο «Studio»

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Studio (Σταυροπούλου 33, κοντά στην Πλατεία Αμερικής), ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό». Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: α. Απολογισμός β. Προγραμματισμός δράσης.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία και τήρηση των μέτρων προστασίας. Είσοδος στον κινηματογράφο μπορεί να γίνει με επίδειξη ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού, αρνητικού PCR ή rapid test (48ωρου) ή βεβαίωση νόσησης με ημερομηνία όχι μεγαλύτερη από 6 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ