ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με την τουριστική βιομηχανία, και όχι μόνο, είναι το ζητούμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για την κωδικοποίηση της μέχρι τώρα αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπου σταδιακά, ειδικά μετά το 2002, με τη μία κυβέρνηση να κόβει και την άλλη να ράβει, και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρείται όχι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγής γνώσης, αλλά η οικονομική - εμπορευματική της διάσταση και πώς αυτή θα προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Μάλιστα, από αυτήν την κωδικοποίηση έχουν εξαφανιστεί και κάποια λιγοστά άρθρα που μπορεί να προβλέπουν κάποια ελάχιστη προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών. Για παράδειγμα, κωδικοποιούνται νόμοι όπως αυτοί που πέρασαν τελευταία και προβλέπουν την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων, των ναυαγίων κ.λπ., τον δανεισμό αρχαιοτήτων για 50 χρόνια, τη διαχείριση αρχαιοτήτων από φορέα και όχι το υπουργείο Πολιτισμού κ.ο.κ.

Από την άλλη, επεσήμανε ο Γ. Δελής, εξαφανίστηκαν άρθρα όπως το 71 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, «χωρίς να ξέρουμε γιατί». Με το άρθρο αυτό, το Τριμελές Εφετείο αποκτούσε αρμοδιότητα πάνω στα κακουργήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, φθοράς μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, της παράνομης επέμβασης ή εκτέλεσης έργου σε μνημείο, της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικού αγαθού και της παράνομης ανασκαφής ή άλλης έρευνας για την ανεύρεση ή αποκάλυψη μνημείων.

Απαντώντας στην εξήγηση που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ότι δηλαδή δεν χρειαζόταν να μπει το συγκεκριμένο άρθρο γιατί περιέχεται αντίστοιχη διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι δεν πείθει, γιατί ο Κώδικας «δεν υποκαθιστά τις ποινικές προβλέψεις ενός εκάστου των νόμων οι οποίοι ψηφίζονται εδώ στη Βουλή. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχαν ποινικές προβλέψεις στους νόμους οι οποίοι εισάγονται», αντίθετα η εισαγωγή του άρθρου αυτού στην κωδικοποίηση θα αύξανε την ισχύ του.

Αλλωστε, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο εισηγητής της ΝΔ Φ. Μπαραλιάκος ανέφερε ότι η κωδικοποίηση «θα προσδώσει ακόμα πιο ισχυρή δυναμική στην προώθηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας», ότι θα επιτευχθεί η «αναπτυξιακή διάσταση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να βγαίνει «στα κεραμίδια» κατά του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε, και ως υπερασπιστής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την υπουργό να υπενθυμίζει «τα δέκα χιλιάδες μνημεία τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και εδώ πώς ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλο.

Συζήτηση Μητσοτάκη - Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόταση για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με «αντάλλαγμα» οι ελληνικές κυβερνήσεις να δίνουν στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα που δεν έχουν βρεθεί προηγουμένως εκτός Ελλάδας, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο Μπόρις Τζόνσον κατά τη χτεσινή συνάντησή τους.

Επί της ουσίας, αντί για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών που κατέχονται παράνομα από τη βρετανική κυβέρνηση και το Μουσείο (και για το οποίο παρά τις διακηρύξεις και τις «κορόνες» όλων των κυβερνήσεων καμιά τους δεν άσκησε ουσιαστική πίεση), η κυβερνητική πρόταση ανοίγει την πόρτα για ένα απαράδεκτο «δούναι και λαβείν» με τους πολιτιστικούς θησαυρούς, και με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε δείχνει και το σχετικό νομοσχέδιο που κατά «ευτυχή συγκυρία» συζητιέται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής (βλέπε δίπλα θέμα) και μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης προβλέπει ακόμα και τον «δανεισμό» αρχαιοτήτων για 50 χρόνια.

Σημειωτέον, σύμφωνα με τους «Times», ο Ελληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να παρουσιάσει στον Βρετανό ομόλογό του πρόταση για δανεισμό της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα και του χάλκινου αγάλματος του Ποσειδώνα (ή Δία) του Αρτεμισίου.

Ο Μπ. Τζόνσον, πάντως, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της βρετανικής κυβέρνησης, «επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου», και οι δυο τους - κατά την Ντ. Στριτ - «συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο την ισχύ της βρετανοελληνικής συνεργασίας».

«Τέταρτη Διάσταση» από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έως αυτή την Κυριακή, 21 Νοέμβρη, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) την «Τέταρτη Διάσταση» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου σε σύνθεση και σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου.

Τα ποιήματα της συλλογής γράφτηκαν την περίοδο 1956 - 1972, μετά δηλαδή την ήττα του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας και τις αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Είναι ποιήματα πιο χαμηλόφωνα και εξομολογητικά. Βοηθούν τον αναγνώστη, τον θεατή να αντιμετωπίσει με πιο βαθιά γνώση, χωρίς επιπόλαιες συναισθηματικές εξάρσεις, τις ήττες, τις απώλειες, τις ιστορικές επιβραδύνσεις, μαζί και υπαρξιακές ανησυχίες όπως τη φθορά, τον θάνατο, τον έρωτα.

Στην παράσταση του ΚΘΒΕ ο λόγος του Ποιητή ζωντανεύει με σεβασμό και σύγχρονη ματιά σε ένα θέαμα εικαστικό - μουσικό - θεατρικό με ερμηνείες υψηλής ευαισθησίας και συναισθηματικού πλούτου. Με αφορμή το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης, η κόρη του ποιητή Ερη Ρίτσου σημειώνει: «Χαίρομαι που θα πατήσει σανίδι το πολυαγαπημένο έργο του πατέρα μου. Αυτό που κάνει η ποίηση είναι ν' ανοίγει δρόμους και μέσα στα σκοτάδια είναι ένα φωτάκι που αν κανείς το πλησιάσει, ξανοίγει η ψυχή του. Ειδικά ο Ρίτσος με τις μέρες και τα έργα του κατέδειξε πως και μέσα απ' την παιδωμή πάντα υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, όταν δεν παραιτούμαστε, όταν παλεύουμε, όταν προσπαθούμε κι αγωνιζόμαστε».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Καρτόκης, Αίγλη Κατσίκη, Μάρα Τσικάρα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μάριος Μεβουλιώτης, Μελίνα Αποστολίδου, Ρούλα Παντελίδου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Προπώληση: www.ntng.gr, viva.gr, εκδοτήριο ΚΘΒΕ (πλατεία Αριστοτέλους).

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, πολύτεκνοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών: 8 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, ομαδικό εισιτήριο (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων): 7 ευρώ.

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Η κατεδάφιση του σάπιου οικοδομήματος προϋπόθεση για την εξυγίανση του αθλητισμού

Στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τον ορισμό των νέων τακτικών και αναπληρωματικών μελών στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ).

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια, είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα, είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ, και να στρώσουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» για τα προτεινόμενα πρόσωπα, όχι επειδή υπάρχει κάποια ένσταση γι' αυτά καθαυτά τα πρόσωπα, αλλά λόγω της βασικής αντίθεσης του Κόμματος με τον ρόλο και τον χαρακτήρα της ΕΕΑ.

Οι αλλαγές στη νέα σύνθεση της ΕΑΑ πέρασαν από την Επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία, καθώς τις υπερψήφισε η ΝΔ, ενώ «παρών» ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελ. Λύση.

Αντίδραση του ΠΑΟΚ στις προτάσεις Αυγενάκη

Τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΟΚ συνάντησαν οι προτάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού για τη νέα σύνθεση της ΕΕΑ. Σε ανακοίνωσή τους οι Θεσσαλονικείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παραμονή συγκεκριμένων προσώπων στην Επιτροπή (Ν. Τζουλάκη, Η. Αρκούδη), κατηγορώντας τον υφυπουργό για «ωμές παρεμβάσεις» και «πολιτικά παιχνίδια».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Διατήρησε ελπίδες πρόκρισης στο Εuro 2022

Ακέραιες διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2022 η Εθνική ελπίδων, μετά την πολύτιμη νίκη επί της Ισλανδίας με 1-0 (Μιχαηλίδης 37' πέναλτι) για την 6η αγωνιστική του προκριματικού ομίλου στον οποίο συμμετέχει. Σε συνδυασμό και με τη νίκη 2-0 επί της Λευκορωσίας, που προηγήθηκε, η Εθνική παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου, αν και με δύο αγώνες περισσότερους απ' ό,τι η 2η Πορτογαλία.

Κόντρα στην Ισλανδία η Ελλάδα έδειξε χαρακτήρα στο β' μέρος, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Κανελλόπουλου (48'), ενώ η Ισλανδία έχασε πέναλτι με τον Γουίλουμσον (70').

  • Η βαθμολογία: Ελλάδα 14 (6 αγώνες), Πορτογαλία 12 (4), Κύπρος 7 (4), Ισλανδία 7 (5), Λευκορωσία 6 (6), Λιχτενστάιν 0 (7).
ΕUROLEAGUE
Συνέχεια στον κατήφορο του ΠΑΟ

Δεν έχει τέλος η κατηφόρα του Παναθηναϊκού στη Euroleague. Ηττήθηκε και στο Κάουνας, 76-69 από την ουραγό και μέχρι χτες χωρίς νίκη Ζαλγκίρις, για τη 10η αγωνιστική, ήττα η οποία ήταν η 8η για τους «πράσινους» στη φετινή διοργάνωση και τους διατηρεί καθηλωμένους στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.

Επιστροφή στις νίκες επιδιώκει ο άλλος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Euroleague, ο Ολυμπιακός, απόψε στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Εφές για τη 10η αγωνιστική (19.30 - Novasports Prime). Φυσικά η αποστολή των «ερυθρολεύκων» απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην υποστούν νέα ήττα μετά από εκείνη από τη Ζενίτ την προηγούμενη αγωνιστική.

Από τον Ολυμπιακό θα απουσιάσει ο τραυματίας Ζαν Σαρλ, αλλά θα δώσει το «παρών» ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός Κουίνσι Εϊσι.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κρίσιμες ώρες για τον Γέλοβατς

Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του Σέρβου μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ Στέφαν Γέλοβατς, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γέλοβατς είχε λιποθυμικό επεισόδιο στην προπόνηση της ομάδας την Κυριακή 14/11 και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ