Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με την τουριστική βιομηχανία, και όχι μόνο, είναι το ζητούμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για την κωδικοποίηση της μέχρι τώρα αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπου σταδιακά, ειδικά μετά το 2002, με τη μία κυβέρνηση να κόβει και την άλλη να ράβει, και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρείται όχι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγής γνώσης, αλλά η οικονομική - εμπορευματική της διάσταση και πώς αυτή θα προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Μάλιστα, από αυτήν την κωδικοποίηση έχουν εξαφανιστεί και κάποια λιγοστά άρθρα που μπορεί να προβλέπουν κάποια ελάχιστη προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών. Για παράδειγμα, κωδικοποιούνται νόμοι όπως αυτοί που πέρασαν τελευταία και προβλέπουν την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων, των ναυαγίων κ.λπ., τον δανεισμό αρχαιοτήτων για 50 χρόνια, τη διαχείριση αρχαιοτήτων από φορέα και όχι το υπουργείο Πολιτισμού κ.ο.κ.

Από την άλλη, επεσήμανε ο Γ. Δελής, εξαφανίστηκαν άρθρα όπως το 71 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, «χωρίς να ξέρουμε γιατί». Με το άρθρο αυτό, το Τριμελές Εφετείο αποκτούσε αρμοδιότητα πάνω στα κακουργήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, φθοράς μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, της παράνομης επέμβασης ή εκτέλεσης έργου σε μνημείο, της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικού αγαθού και της παράνομης ανασκαφής ή άλλης έρευνας για την ανεύρεση ή αποκάλυψη μνημείων.

Απαντώντας στην εξήγηση που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ότι δηλαδή δεν χρειαζόταν να μπει το συγκεκριμένο άρθρο γιατί περιέχεται αντίστοιχη διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι δεν πείθει, γιατί ο Κώδικας «δεν υποκαθιστά τις ποινικές προβλέψεις ενός εκάστου των νόμων οι οποίοι ψηφίζονται εδώ στη Βουλή. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχαν ποινικές προβλέψεις στους νόμους οι οποίοι εισάγονται», αντίθετα η εισαγωγή του άρθρου αυτού στην κωδικοποίηση θα αύξανε την ισχύ του.

Αλλωστε, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο εισηγητής της ΝΔ Φ. Μπαραλιάκος ανέφερε ότι η κωδικοποίηση «θα προσδώσει ακόμα πιο ισχυρή δυναμική στην προώθηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας», ότι θα επιτευχθεί η «αναπτυξιακή διάσταση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να βγαίνει «στα κεραμίδια» κατά του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε, και ως υπερασπιστής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την υπουργό να υπενθυμίζει «τα δέκα χιλιάδες μνημεία τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και εδώ πώς ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ